Tussenstand cao-overleg thyssenkrupp Veerhaven

CNV Vakmensen en Nautilus en thyssenkrupp Veerhaven zijn na twee cao-overleggen iets nader tot elkaar gekomen. Er bestaan echter nog grote verschillen van inzicht op de belangrijkste onderwerpen, waaronder het loon en het naar achter opschuiven van de seniorendagen.

De vakbonden hebben de voorstellen op deze onderwerpen nogmaals herhaald en gezegd dat er geen ruimte is om over Seniorendagen te praten, wel hebben wij aangeboden over deze dagen te spreken in combinatie met de invoering van een generatiepact en RVU-regeling.

Verder hebben de bonden aangegeven dat de vakbondsleden dit jaar een degelijke tegemoetkoming in het loon willen. Werknemers van thyssen hebben immers vorig jaar koopkrachtachterstand opgelopen, nadat zij hun verantwoordelijkheid namen en een loonsverhoging en de prijscompensatie hebben opgeschoven om het bedrijf ter wille te zijn. De vakbondsleden willen dat deze achterstand dit jaar wordt goed gemaakt.

Loon

De werkgever stelt een loonsverhoging voor van 2,5%. Daarmee is dus de uitgestelde prijscompensatie van vorig jaar geboden (de prijsstijging was toen per okt. 2020: 1,2%), maar daarmee wordt de prijscompensatie van dit jaar waarschijnlijk nog niet eens gehaald. Laat staan dat er dan nog een loonsverhoging voor de werknemers van thyssen krupp Veerhaven in zit.
Het feit dat de werknemers van thyssen afgelopen jaar het bedrijf een jaar lang hebben geholpen door de prijscompensatie en loonsverhoging uit te stellen, lijkt nog niet helder te zijn overgekomen bij de werkgever.

Seniorendagen en overige vergoedingen

Werkgever wil de ingangsdatum waarop werknemers de eerste seniorendag krijgen laten starten bij 60 jaar en men wil de bonus en de overige vergoedingen nog steeds in een vast bedrag (per maand of 1 maal per jaar) vergoeden.
Bonden hebben geen mandaat om over de seniorendagen te praten, wel hebben wij aangeboden om over deze dagen te spreken in combinatie met de invoering van een generatiepactregeling.

Overeenstemming

Maar niet alles is kommer en kwel na twee cao-overlegrondes. Op een viertal onderwerpen is overeenstemming bereikt, te weten;

  • Het aantal verlofdagen voor de vloot wordt met 1 uitgebreid naar totaal 21 dagen
  • Een thuiswerkvergoeding voor het kantoorpersoneel volgens NIBUD-regels (nu € 2,- bruto per dag). En de mogelijkheid tot thuiswerken in overleg met je leidinggevende. De werkgever wilde dit nog niet in cao opnemen, maar een maatwerkregeling wordt wel vastgelegd in de resultatenlijst van deze cao
  • De werkgever staat er voor open om bij herhaaldelijk wijzigen van het rooster van de Bison een vergoeding toe te kennen
  • Loondoorbetaling bij ziekte blijft -zoals het nu in de cao staat- ongewijzigd

Voor wat betreft de heikele thema’s: Loon, Seniorendagen, Generatiepact/RVU liggen partijen dus nog ver uit elkaar.

Vervolg 

Op 4 en 18 november staan vervolggesprekken ingepland, waarbij CNV Vakmensen en Nautilus verwachten ook een inhoudelijke reactie te kunnen geven op het loonbod van de werkgever, omdat dan de prijsindexatiecijfers van het CBS per 1 oktober wel bekend zullen worden/zijn (in de cao staat de afspraak om de prijsstijgingscijfers jaarlijks per oktober te vergelijken).

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met één van de cao-commissieleden Paola de Sido of Wim Schaap of met mij.

Nancy Abelskamp
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5125 1159
E: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl