9 December: Ledenraadpleging cao-resultaat thyssenkrupp Veerhaven

De afgelopen maanden heeft de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen en Nautilus International met jullie werkgever thyssenkrupp Veerhaven onderhandeld over een nieuwe cao. De verschillen tussen de partijen waren groot. Uiteindelijk heeft dit na 5 onderhandelingsgesprekken geleid tot een onderhandelingsresultaat, wat de afgelopen dagen per mail is ‘fijn geslepen’. Kern van het resultaat: koopkrachtbehoud + een extra trede in de loonschalen als waardering voor het feit dat de werknemers afgelopen jaar hun verantwoordelijkheid namen. Verder is er, mede door het opschuiven van de pensioenleeftijd, ook een lastige wijziging in het aantal overeengekomen seniorendagen.

In eerdere nieuwsbrieven van CNV Vakmensen en Nautilus is het personeel stap-voor-stap meegenomen over de voortgang van de cao-onderhandelingen. Jullie hebben meegekregen hoe moeizaam een-en-ander verliep. Lees ook de voorgaande nieuwsbrieven: van 22 oktober jl en 8 november jl
Op 9 december a.s. volgt een ledenraadpleging over het bereikte onderhandelingsresultaat. Na die ledenvergadering kunnen de vakbondsleden schriftelijk hun oordeel vellen over het resultaat. Daarover ontvangen jullie apart bericht.

Meld je aan voor de Ledenraadpleging 9 december

Na moeizame onderhandelingen is er op 18 november jl. is een onderhandelingsakkoord bereikt wat de moeite waard is om voor te leggen aan de leden van de bonden. Dat doen we op 9 december aanstaande online vanaf 11 uur. Wil je deelnemen aan deze cruciale bijeenkomst over jouw cao?
Meld je dan bij mij aan via de mail: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Tijdens de (online) bijeenkomst zullen beide bestuurders van de bonden, samen met de andere leden van de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen en Nautilus, een toelichting gegeven op het eindbod.

Samenvatting cao-resultaat

Salaris:
  • Per 1 januari 2022 worden de salarisschalen en de daadwerkelijke lonen verhoogd met 3%. En alle schalen van de loongebouwen van zowel het kantoor- als van het varend personeel worden uitgebreid met 1 extra trede die bovenop de huidige hoogste trede komt. Per 1 oktober 2022 merk je dit in je salaris als je aan het einde van je schaal zit. Deze uitbreiding wordt o.a. gegeven als compensatie van de bevroren loonafspraak in de cao 2020-2021 van het afgelopen jaar. Eveneens zit in deze tredeverhoging een stukje prijscompensatie voor 2022 namelijk 0,28%. Voor de werkgever is dit een structurele loonkostenstijging van 4,9% in 2022).
  • Per 1 januari 2023 worden de salarisschalen en de daadwerkelijke lonen verhoogd met de automatische prijscompensatie APC (gebaseerd op de inflatie van oktober 2021-oktober 2022) plus 0,25%.
  • Per 1 januari 2024 worden de salarisschalen en de daadwerkelijke lonen worden verhoogd met de APC plus 0,25%.

Gedurende de looptijd zal een benchmark worden gehouden om te onderzoeken hoe het loongebouw van het kantoorpersoneel staat ten opzichte van andere bedrijven in de regio.

Seniorendagen:
Per 1 januari 2022 wordt de volgende regeling afgesproken, waarmee de huidige regeling (artikel 32) wordt vervangen:
  • 55 t/m 59 jaar: 2 dagen per jaar.
  • 60 t/m 64 jaar: 3 dagen per jaar.
  • 65 t/m 67 jaar: 5 dagen per jaar.
  • Overgangsregeling: Cao-partijen hebben afgesproken dat de medewerkers die op 31 december 2021 (peildatum) 50 jaar of ouder zijn en daarmee op dit moment deelnemen aan de regeling van de regeling gebruik mogen blijven maken.
Hoeveel dagen dit precies scheelt, is afhankelijk van hoe oud je bent, en verschilt dus per medewerker. Op deze wijze vermijden we echter dat de werkgever zich op het standpunt blijft stellen dat er geen seniorendagen meer in de cao staan na 65 jaar, waar tijdens de onderhandelingen op werd gezinspeeld.

Regeling Vervroegde Uittreding (RVU):
In ruil voor de wijziging met de seniorendagen hebben de bonden om een regeling vervroegde uittreding gevraagd. Aangezien de AOW-leeftijd de afgelopen jaren voor mensen snel omhoog is gegaan en niet iedereen zich daar goed/tijdig op heeft kunnen voorbereiden sluiten partijen zich aan op de mogelijkheden vanuit het pensioenakkoord met het kabinet om medewerkers te ondersteunen die vervroegd willen uittreden. Concreet: de RVU is voor medewerkers die - uiterlijk op 31 december 2025-  drie jaar voorafgaand aan het bereiken van de AOW-leeftijd zit. Deelname aan de regeling is vrijwillig.

De voorwaarden kun je in de hierbij gevoegde tekst van het resultaat lezen.

Verder zijn er nog afspraken over:

  • Een extra verlofdag voor de duwvloot (m.u.v. de havenduwboot).
  • Een vergoeding bij herhaald wijzigen rooster Bison van dag-naar nachtdienst.
  • Cao-partijen hebben met ingang van 1 januari 2022 voor het woon-werk verkeer en zakelijke kilometers een vergoeding van €0,25/km afgesproken.
  • Het opleidingsbudget blijft gehandhaafd. Voor de looptijd van deze cao is een thuiswerkvergoeding afgesproken voor het kantoorpersoneel volgens de NIBUD-regels (nu: €2,- bruto per dag).

Protocollaire afspraken

Ook hebben partijen afgesproken dat werkgever tijdens de looptijd van de cao een visie op duurzame inzetbaarheid (ouderenbeleid) voor de toekomst zal opstellen, waarbij afgesproken is dat maatregelen eventueel gedurende de looptijd van de cao al doorgevoerd kunnen worden. Voorts zal de werkgever gedurende de looptijd van de cao afzien van het recht om het werknemersdeel van de WGA premie bij de werknemer te verhalen.
In de bijlage treffen jullie het gehele onderhandelingsakkoord.

Hoe nu verder?

Dat gaan wij bespreken op de vergadering van 9 december a.s. Wij hopen van harte dat alle vakbondsleden inloggen en deelnemen aan de vergadering.
Tot dan!

Mede namens de CNV-kaderleden in de onderhandelingsdelegatie:
Paola de Sido en Wim Schaap,

Nancy Abelskamp,
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51251159
n.abelskamp@cnvvakmensen.nl 

 

Downloads