Cao-overleg Verenigde Tankrederijen

Na het eerste cao-overleg tussen CNV Vakmensen, Nautilus en werkgever op 16 juli heerst er enige verbazing. In een eerste reactie kwalificeerde jullie werkgever de voorstellen van bonden als een ‘pret-pakket’, waar absoluut geen geld voor was. Wat later gedurende het overleg bond de werkgever enigszins in: hij zag natuurlijk ook dat de werknemers er wel wat op vooruit moeten gaan.
Bij aanvang van het cao-overleg gaf de werkgever aan dat de beperkte voorstellenbrief van werknemers in zijn ogen een ‘pretpakket’ was. De werkgever wond er geen doekjes om. De vloot moet worden vernieuwd, de meeste schepen zijn oud. Daar is zo’n 12 tot 14 miljoen euro per jaar voor nodig. En dus was de reactie op onze voorstellen dat er eigenlijk niet veel kon.

De eerste reactie van werkgever op de voorstellen van bonden:
De loonvraag: een vast percentage + de automatische prijscompensatie (apc) en het verweven van de arbeidsmarkttoeslag in het loon is opgeteld veel te duur. De arbeidsmarkttoeslag kan eigenlijk wel weg (die was immers in het leven geroepen om gemakkelijker aan personeel te komen en dat personeel is er). Op dit moment is de

100% Doorbetaling bij ziekte in het eerste ziektejaar is niet aan de orde. Het ziektepercentage ligt al erg hoog en dat stijgt alleen maar als mensen meteen 100% doorbetaald krijgen. Dan meldden jullie je immers helemaal om het minste of geringste ziek.

En duurzame inzetbaarheidsafspraken voor ouderen zijn niet nodig dat lossen de Verenigde Tankrederijen intern op: als ouderen minder willen gaan werken kan dat nu al.

Verder kunnen er geen cursusdagen 'in de baas z’n tijd' worden gevolgd. Het is al mooi dat de cursus door het bedrijf wordt betaald.

Eigen wensen werkgever:
De werkgever kwam ook met zijn eigen wensenlijst:
Aangezien niemand nog wat begrijpt van de huidige winstdelingsregeling, en dat geldt volgens de werkgever voor de meeste mensen bij de Verenigde Tankrederijen, wil hij daarvan af. De afgelopen zeven jaar is sowieso geen winst gemaakt. Na enig heen-en-weer praten is nu afgesproken dat werkgever de bonden hierover een voorstel toezendt vóór 10 augustus.  

Voorts wil de werkgever wel nadenken over het voorstel om een toeslag te geven op extra gewerkte uren.

En jullie werkgever is bereid een loonsverhoging te geven van een vast percentage van 1,5% en de apc.

CNV Vakmensen en Nautilus praten op 10 augustus verder met jullie werkgever.

Heb je in de tussentijd vragen of opmerkingen? Schroom niet en meld je dan bij de leden van de cao-commissie van CNV Vakmensen: Alfred van Doorn, Sam Brook of Karel Mijnster,

Of bij mij,

Nancy Abelskamp
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 25 11 59
E: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl