Pilot 3 man op Veer Maassluis Rozenburg

Van de PVT hebben wij vernomen dat Blue Amigo een pilot gaat doen om na te gaan of het mogelijk is met 3 man te gaan varen. Naar aanleiding hiervan hebben wij contact opgenomen met Blue Amigo.
Wij hebben aan Blue Amigo medegedeeld dat zij op grond van de cao (art. 28 lid 2) met ons contact hadden moeten opnemen. Daarin staat onder andere "tevens zal de onderneming tijdig informatie verstrekken met betrekking tot voorgenomen beslissingen zoals fusie, reorganisatie, structuuronderzoek, inkrimping, verkoop of sluiting van de onderneming, waarbij belangrijke gevolgen voor de werkgelegenheid kunnen worden verwacht". Zij zal de vakbonden, PVT in de gelegenheid stellen hieroer advies uit te brengen''.
Helaas heeft Blue Amigo ons hierover niet geinformeerd en dat had wel gemoeten. Ik heb ze daarover aangesproken.

Pilot 4 naar 3 man
Uiteraard weet ik dat deze discussies eerder hebben plaatsgevonden met de eerdere eigenaars. Het is dus helaas niet nieuw. Volgens Blue Amigo is er nergens in de wetgeving een minimumbezetting vastgesteld. Ook de PVT heeft hier onderzoek naar gedaan en hierover niets kunnen vinden. Op grond daarvan kunnen we dit dus niet tegenhouden. Dat betekent wel dat het veilig moet kunnen. Werkgever dient daarvoor zorg dragen. Daarnaast moet uiteraard de arbeidstijdenwet in acht genomen worden.
Blue Amigo wil door middel van een proefperiode nagaan of het veilig mogelijk is met 3 man te varen.
De PVT heeft ingestemd met de proefperiode. Zij kunnen ook weinig anders en daarmee hebben ook wij de mogelijkheid niet om het tegen te houden.

Arbeidsvoorwaarden gedurende de proefperiode
Blue Amigo heeft aangegeven dat er gedurende de proefperiode niets aan de arbeidsvoorwaarden verandert. Jullie inkomen blijft dus hetzelfde. Mocht de proefperiode leiden tot een definitieve aanpassing van 4 naar 3 man, dan moet Blue Amigo over de sociale gevolgen hiervan met vakbonden in overleg treden. Sociale gevolgen dat kan zijn werkgelegenheid, maar ook verlies aan inkomsten.

Evaluatie
De PVT en Blue Amigo hebben tussentijdse evaluatiemomenten afgesproken. Daarbij is ook een vertegenwoordiging van de dekbemanning welkom. Ook ik zal bij de eerste evaluatie (gepland op 10 mei) aanwezig zijn. Het is dus goed om de vragen en zorgen die jullie hebben dan ook kenbaar te maken. Wat mij betreft mag je ook al je zorgen en vragen bij mij kwijt. Die kan ik dan ook meenemen op 10 mei. Ook zal ik voor die tijd met de PVT contact opnemen.

Wij snappen heel goed dat jullie bezorgd zijn over wat er gaat gebeuren en over welke gevolgen dit heeft. Ook snappen wij dat jullie denken dat een proefperiode de opmaat is naar een definitieve aanpassing.
Of dat laatste het geval is weet ik niet, maar het is het goed recht van Blue Amigo naar de bedrijfsvoering te kijken. De proefperiode is er voor om te kijken of het veilig kan. Maak maar dus gebruik van om uiteindelijk tot goede afwegingen te komen. Wij zullen dat ook samen met de PVT gaan volgen en wij zijn blij dat we in ieder geval ook bij de eerste evaluatie aanwezig zullen zijn.

Wij houden jullie op de hoogte.

Evert Jan van de Mheen
Vakgroepbestuurder CNV Vakmensen