Vakbondsleden verschillen over koppeling Medisch Onderzoek aan financiële beloning

Een vrijwillig Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) stimuleren door een financiële beloning? De bonden hebben deze vraag aan de leden van CNV Vakmensen en Nautilus International voorgelegd op 4 maart jongstleden. De uitslag van de enquête willen wij met de Ondernemingsraad (OR) bespreken en daarna eventueel met de directie. De leden van de beide vakbonden bij Thyssenkrupp Veerhaven denken hier verschillend over.  
Zoals eerder ook al is aangegeven in onze enquête, zijn de bonden van mening dat het een voorrecht moet zijn om als werknemer vrijwillig van een PMO gebruik te kunnen maken.

Een ruime meerderheid van de leden van Nautilus is deze mening ook toegedaan, zoals de stemuitslag liet zien. De stemuitslag van de leden van CNV Vakmensen pakte echter anders uit. Daar ziet een groot deel van de leden geen probleem in een koppeling van het Medisch Onderzoek aan een financiële beloning.

Stemuitslag PMO gekoppeld aan individuele extra beloning:

  • Voor deze koppeling stemden:
    21% van Nautilusleden en
    61% van leden CNV Vakmensen.

  • Tegen deze koppeling stemden:
    79% van Nautilusleden en
    39% van leden CNV Vakmensen.
Zoals te zien is, geeft de stemuitslag aan dat -ook bij CNV Vakmensen- behoorlijk wat vakbondsleden deze koppeling onwenselijk vinden en dit in ieder geval niet onderverdeeld omarmd wordt.

Vrijwillig?

De redenen die de vakbondsleden aangeven om voor of tegen deze koppeling te zijn, is niet unaniem hetzelfde. Maar wat wel uit de toelichtende antwoorden valt op te maken, is dat door deze koppeling er niet langer gesproken kan worden van vrijwilligheid.
Daarnaast zijn er veel vraagtekens gezet bij wat er gebeurt met de uitkomsten van het onderzoek over de koppeling. Op 10 mei is er een kennismaking gepland van de vakbondsonderhandelaars met de OR-leden, dan zal ook de uitslag van deze enquête worden besproken.

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
n.abelskamp@cnvvakmensen.nl
06-51251159