Leden vakbonden stemmen in met nieuwe cao Blue Amigo (BAWPTN)

De overgrote meerderheid van de leden van CNV en FNV heeft ingestemd met de nieuwe cao Blue Amigo (BAWPTN). Tijdens de fysieke ledenraadplegingen op 25 januari hebben wij het onderhandelingsresultaat toegelicht en hebben jullie ter plekke kunnen stemmen, naast de mogelijkheid digitaal je stem uit te brengen.

Nu er een akkoord is op het onderhandelingsresultaat is de nieuwe cao per 1-1-2023 een feit. Op korte termijn zal de nieuwe cao tekst beschikbaar worden. 

Uit de ledenraadplegingen kwam een aantal vragen naar voren waarover wij jullie nog een terugkoppeling willen geven. 

Wanneer wordt een ziekmelding toegepast?
Jullie gaven aan dat het nu niet duidelijk is wanneer een aparte ziekmelding wordt gedaan als je recent al ziekgemeld bent geweest, vervolgens weer aan het werk gaat, en kort daarna je weer ziek meldt. Is dit een 2e ziekmelding of hoort dit bij de 1e ziekmelding? In de wet is opgenomen dat als je binnen 4 weken nadat je weer aan het werk bent gegaan na een 1e ziekmelding, je opnieuw ziek meldt (ongeacht de oorzaak), dat dit bij de 1e ziekmelding hoort. Dus stel, op 1 maart meldt je je ziek met de griep. Op 14 maart ga je weer aan het werk en op 21 maart moet je je opnieuw ziekmelden, maar dit keer vanwege een gebroken enkel. Dan hoort de ziekmelding van 21 maart bij de 1e ziekmelding van 1 maart, omdat dit binnen 4 weken na 14 maart is en is dit dus geen 2e ziekmelding. Stel dat je je niet op 21 maart opnieuw ziek meldt, maar op 13 april. Dan is dit langer dan 4 weken na 14 maart en is dit wel een 2e ziekmelding. Wij hebben jullie werkgever verzocht de wet te volgen en dit dan ook in de praktijk zo toe te passen.

Overwerk
Daarnaast vinden jullie het onduidelijk wanneer je overwerk uitbetaald krijgt en wanneer niet. Stel, je hebt een werkweek van 42 uur, worden deze te veel gewerkte uren opgespaard om te verrekenen met een werkweek waarin je te weinig uren hebt gewerkt of worden deze uren als overwerk gezien en beloond? Jullie werkgever heeft hierop gereageerd dat alles wat je meer dan je weekrooster werkt, dat dit overuren zijn. Dus stel, je hebt een weekrooster van 42 uur en je werkt die week 44 uur, dan worden 2 overuren uitbetaald, omdat je meer dan 42 uur in die week hebt gewerkt. Maar als je een weekrooster van 28 uur hebt en je werkt die week 34 uur, dan worden 6 overuren uitbetaald, omdat die 34 uur meer is dan je weekrooster van 28 uur.

Onduidelijke salarisstrook
In jullie salaris van januari zijn de afspraken die in de nieuwe cao gelden al verwerkt. Dit betekent dat jullie een trede omhoog zijn gegaan, dat jullie salaris per 1-1-2023 verhoogd is met 7,5%, de vergoedingen geindexeerd zijn met 7,5% en dat de schippers in de nieuwe loonschaal en trede zijn ingedeeld. Omdat op de salarisstrook niet staat in welke trede je zat in 2022 en dus ook niet in 2023, is het lastig om te controleren of het nieuwe loon correct is. Vergelijken met jullie salarisstrook van december kan niet, omdat in december de 400 euro netto eenmalige uitkering verwerkt is. Daarom hebben wij jullie werkgever gevraagd jullie te informeren welke oude en nieuwe trede geldt voor jou. 
De reiskostenvergoeding is veranderd per 1-1-2023, waardoor de reiskosten die je in januari maakt in februari wordt uitbetaald. Daarom zijn de reiskosten niet vergoed in januari. Dit is conform het onderhandelingsresultaat die met jullie gedeeld is.

Als jullie nog vragen hebben naar aanleiding van de nieuwe cao of de vragen en antwoorden hierboven, benader dan de kaderleden of de vakbondsbestuurders. 

Kijk ook op onze cao pagina op Cao Aquabus | CNV Vakmensen.

Namens de cao onderhandelingsdelegatie,

Wim Jaasma, Edward Veninga en Edwin Kuiper (FNV),
Wouter van Middelkoop en Diana Kraan (CNV)

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error