Acties cao Openbaar Vervoer (4)

Op 31 januari 2023 hebben vakbonden en VWOV veiligheidsoverleg gevoerd. Dit overleg heeft niet geleid tot gezamenlijke afspraken tussen de vakbonden en VWOV. Wel hebben de werkgevers hun zienswijze en de houding die zij tijdens de staking zullen aannemen met de vakbonden gedeeld.

Stakers niet welkom op de stalling
Werkgevers hebben tijdens dit overleg nogmaals herhaald dat iedere werknemer die staakt niet welkom is op de vestiging. Het is stakers dus ook niet toegestaan om gebruik te maken van koffieautomaat of de toiletten. Wij vinden dit ongekend. Staken is een grondrecht en op deze manier proberen werkgevers het de stakers zo moeilijk mogelijk te maken. Met deze houding dragen de werkgevers ook niet bij aan een betere arbeidsverhouding.

Busvervoer van en naar de vliegvelden
Stakers zijn zoals gezegd niet welkom op de stallingen en worden dus letterlijk door de werkgevers in de kou gezet. Echter wel willen de werkgevers met de vakbonden afspreken dat de buslijnen die van en naar de vliegvelden ( Schiphol, Eindhoven en Rotterdam) worden uitgezonderd van de staking. Met andere woorden zij willen dat wij onze leden die ingeroosterd zijn op één van deze lijnen oproepen om het werk niet neer te leggen. Nogmaals staken is een grondrecht en we gaan niemand dit recht ontnemen.. In de zienswijze van werkgevers staat dat een aantal lijnen rond de vliegvelden (180 en 181 rond Schiphol, 400 en 401 naar Eindhoven Airport en lijn 33 naar Rotterdam Airport) niet onder de staking vallen. Die zienswijze van de werkgevers is onjuist. Wij roepen al onze leden op het werk neer te leggen, dat geldt voor alle OV-lijnen.

Stakingslocaties
We zien dat de stakingsbereidheid ontzettend hoog is. We gaan er dan ook van uit dat de acties van volgende week een groot succes zullen zijn. Zowel onze kaderleden als onze collega`s op het actiecentrum zijn dag en nacht bezig om alles te regelen. Hoe de stakingen er uit gaan zien, dat verschilt per vestiging/stalling. Later in de week ontvang je daarover nadere informatie.

Onafhankelijk onderzoek door werkgevers
Werkgevers geven aan dat ze een “objectieve, onafhankelijke en representatieve peiling” willen houden onder hun medewerkers. Het is natuurlijk merkwaardig dat werkgevers pas geïnteresseerd zijn in de mening en wensen van hun werknemers wanneer deze werknemers op het punt staan actie te gaan voeren. De problemen in de sector zijn overduidelijk, zo`n peiling zal echt geen andere uitkomst geven. Maar onder druk wordt blijkbaar alles vloeibaar. Maar hier trappen we natuurlijk niet in. Want jullie mening en jullie wensen hebben vakbonden verwoord in hun voorstellenbrieven. Met deze zogenaamde onafhankelijke peiling zeggen werkgevers eigenlijk dat zij twijfelen aan hetgeen  vakbonden stellen ten aanzien van de hoge werkdruk. En dat ze betwijfelen of er echt zorgen zijn over het materieel, kortom ze zeggen dat ze vakbonden en daarmee dus de leden niet meer als een betrouwbare gesprekspartner zien. Werkgevers kunnen ook proberen op inhoud met ons te overleggen in plaats van weer een duur adviesbureau in te huren.

Vragen?
Mocht je vragen hebben over de stakingen neem dan contact op met één van onze kaderleden bij jou de vestiging of mail naar h.chikhi@cnvvakmensen.nl of  ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Hanane Chikhi
Bestuurder CNV Vakmensen

Evert Jan van de Mheen
Bestuurder CNV Vakmensen

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error