Ultimatum gesteld aan Verbrugge Terminals

Tijdens de ledenraadpleging op 7 december hebben jullie laten weten dat 7% niet acceptabel is. Vandaag is er namens CNV Vakmensen en namens FNV Havens een ultimatum verstuurd. In de bijlage vinden jullie het ultimatum van CNV Vakmensen. In het ultimatum staat aan welke eisen Verbrugge moet gaan voldoen om acties te voorkomen.

20 december 12.00 uur

Het ultimatum loopt af op dinsdag 20 december om 12.00 uur. Tot dat moment kan Verbrugge Terminals ingaan op onze eisen om acties te voorkomen. Als jullie werkgever voor die tijd niet akkoord gaat dan hebben we het recht om actie te voeren. Let op het recht maar niet de plicht.

CNV en FNV hebben vandaag ook gezamenlijk een persbericht verstuurd over het ultimatum. Dit persbericht kunnen jullie terugvinden via:  Ultimatum aan havenbedrijf Verbrugge Terminals (cnvvakmensen.nl)

Koopkrachtbehoud en APC

CNV en FNV hebben nog niks gehoord van Verbrugge Terminals. Wel horen we van onze leden over de zogenaamde inloopsessies. Daar wordt bonden vooral verweten niet over de automatische prijscompensatie (APC) te willen onderhandelen.

De automatische prijscompensatie staat al jarenlang in de cao Verbrugge Terminals. Niet alleen in de cao Verbrugge Terminals maar ook in veel andere cao’s. De reden dat vakbonden deze afspraak maken is om te zorgen dat werknemers gecompenseerd worden voor de inflatie. Dit zorgt voor een koopkrachtbehoud.

In 2022 hebben jullie 3% loonsverhoging ontvangen. In 2022 is op het verzoek van Verbrugge de APC afspraak aangepast. Voorgaande jaren werd de APC berekend van april tot april, dat zou 10% loonsverhoging betekenen in juli 2022.

In 2022 hebben we de berekening van APC aangepast naar inflatiecijfers van oktober tot oktober, dit zou uitbetaald worden op 1 januari 2023. Jullie werkgever dacht hierdoor goedkoper uit te zijn. Helaas is het tegendeel waar, want op basis van de inflatiecijfers moet Verbrugge 16,93% in 2023 betalen. Nu er in 2023 afgerekend moet worden wil Verbrugge Terminals de APC volledig vernietigen.

Het eindbod van Verbrugge Terminals van 7% is fors minder dan de APC het is ook fors minder dan de inflatie en de prijsstijgingen in Nederland.

Zoals jullie weten hebben CNV en FNV afgelopen maand veelvuldig onderhandeld met jullie werkgever. Daarin wilden zij eerst slechts 5% bieden, daarna 7%, maar zij weigerden zich te houden aan de APC afspraak. Dit is een verslechtering voor de komende jaren.

Cao 2.0

We horen dat ons tijdens de inloopsessies is verweten niet mee te werken aan de cao 2.0. Vakbonden CNV en FNV willen meewerken aan het moderniseren van de cao. Echter ondanks veelvuldige verzoeken van onze kant om transparant te zijn over cao artikelen die Verbrugge wil wijzigen, krijgen wij geen transparant overzicht.

De teksten die jullie werkgever tot nu toe heeft aangeleverd bevatten een aantal verslechteringen van de cao. Een voorbeeld is dat ouderendagen die nu vanaf 55 jaar opschuiven met 2 jaar omdat ook de AOW van 65 naar 67 jaar gaan. En zo zijn er meer voorbeelden.

Als een we een helder beeld krijgen van de zaken die jullie werkgever wil wijzigen en waarom zij dit willen wijzigen, dan kunnen wij er een oordeel over geven. Pas dan kunnen we vaststellen of iets verslechterd, verbeterd of hetzelfde gebleven is. We kunnen ook pas afspraken maken als we alle feiten op tafel hebben.

Ons verwijten dat we om duidelijkheid vragen is onbegrijpelijk.

Stakingen

Nadat het ultimatum is afgelopen op 20 december om 12.00 uur, kan die dag in theorie de avondploeg al het werk neerleggen. Maar we kunnen ook kiezen voor een andere dag, voor of na de feestdagen. Zoals we op de ledenvergaderingen hebben besproken zullen we dat op het laatste moment besluiten.

Collega’s die nog geen lid zijn kunnen zich natuurlijk nog steeds inschrijven als CNV lid als zij een stakingsuitkering willen ontvangen.

CNV gebruikt schriftelijke stakingsformulieren. Op een stakingsdag zullen deze stakingsformulieren aanwezig zijn. Deze kun je ingevuld afgeven aan ons kaderlid Marvin Eenennaam, aan mij of een andere CNV collega.

Als er nieuwe ontwikkelingen zijn dan houden we jullie op de hoogte.

Cao-traject online

Online kun je alles van dit cao-traject volgen. Je kunt ook je vragen stellen en reageren. Gaan er acties komen of niet? Waar en hoe, je leest het allemaal op de cao-pagina

Mochten je zelf nog meer vragen of opmerkingen hebben, bel of mail mij gerust.

Met vriendelijke groet,

Mirjam van Leussen
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
E m.vanleussen@cnvvakmensen.nl
0628866597

Downloads

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error