Onderhandelingsresultaat, stemmen en uitnodiging ledenbijeenkomst 18 januari

Onder de druk van jullie acties is Verbrugge opnieuw gaan onderhandelen. Zoals bekend is er vorige week donderdag informeel onderhandeld. Toen is er alleen gesproken over de looneis en de APC. Gisteren zijn we opnieuw om tafel gegaan om ook over andere onderwerpen te onderhandelen. Zoals altijd is gezegd hebben de leden uiteindelijk het laatste woord. Er is pas een akkoord als de meerderheid van de leden akkoord is. Graag nodig ik jullie uit voor de ledenvergadering op 18 januari waarin we het onderhandelingsresultaat kunnen bespreken.

Onderhandelingsresultaat

Het volledige onderhandelingsresultaat vinden jullie in de bijlage van deze mail. Op 18 januari wil ik dit graag uitgebreid met jullie bespreken en jullie vragen beantwoorden. Vervolgens kunnen jullie weloverwogen besluiten om voor of tegen te stemmen.

Loon en APC

Tijdens de onderhandelingen van afgelopen donderdag ben ik waargenomen door mijn collega Jelmer Hoogland. Er is toen onderhandeld over het belangrijkste onderwerp namelijk het loon. Daarbij heeft Verbrugge uiteindelijk gebogen, de APC blijft in de cao staan. De referteperiode is verschoven naar december tot december. Dit betekent een loonsverhoging van 11,8% in 2023. Er is een tweejarige cao afgesproken waarbij in 2024 ook 1,5% extra loon bovenop de APC zal worden betaald.

Natuurlijk is dit minder dan de 16,83% uit ons ultimatum. Maar het is ruim boven de 7% die Verbrugge voor jullie acties bereid was te betalen. Zonder de acties was dit resultaat nooit bereikt en waren jullie ook in de toekomst de APC verloren.

Betaling stakingsdagen

Door jullie als vakbondsleden is geknokt voor een betere cao. De meerderheid van CNV leden heeft meegedaan aan de stakingen. Deze stakingsdagen hebben jullie uiteraard geld gekost. Deze stakingsdagen worden uit principe eigenlijk nooit gecompenseerd door werkgevers.

Als CNV hebben wij er gisteren op aangedrongen dat deze stakingsdagen wel door Verbrugge betaald moeten worden. Waarom? Hij wilde een goed compromis sluiten. Dan mag het in mijn ogen niet zo zijn dat juist de mensen die voor dit resultaat hebben gevochten, onder aan de streep het meest inleveren. Uiteindelijk heeft Verbrugge zijn principes opzij gezet en is akkoord gegaan met het doorbetalen van loon over de stakingsdagen.

Reiskostenvergoeding

Jullie reiskostenvergoeding voor woon werkverkeer is al jaren slechts 12 cent. Verbrugge zal dit per 1 januari 2024 verhogen naar het fiscaal maximum namelijk 22 cent per km. Dit is een forse verbetering. Het verhogen van de reiskostenvergoeding is een punt waar ook jarenlang over onderhandeld is. Wederom vanwege jullie acties is ook hierop eindelijk een resultaat bereikt.

Andere punten uit CNV voorstellenbrief

Aan de start van de onderhandelingen hebben beide vakbonden een voorstellenbrief opgesteld. Dit was de inzet voor onze onderhandelingen. Een groot deel van onze voorstellen zijn opgenomen in het onderhandelingsresultaat. De jeugdschalen worden afgeschaft, er komt een recht op thuiswerken en thuiswerkvergoeding voor kantoorpersoneel, en er komen twee vergewisbepalingen in de cao. Deze vergewisbepalingen zijn van belang als we willen gaan handhaven op het inlenen van uitzendkrachten.

Cao 2.0

Als het gaat om onze cao voorstellen rond ouderenbeleid en een zwaar werk regeling, is er in dit onderhandelingsresultaat helaas geen winst geboekt. Het kan wel dat de voorstellen over nachtdiensten en klosroosters voor oudere medewerkers opnieuw ter sprake komen in het kader van cao 2.0.

We hebben vaak gepraat over de cao 2.0. Verbrugge wil de verschillen tussen Vlissingen, Terneuzen en kantoor gelijk trekken. Ze willen daarbij ook tot een nieuwe cao tekst komen. Tijdens de onderhandelingen hebben vakbonden aangegeven dat ze hier alleen aan willen meewerken op een aantal voorwaarden. Ten eerste mogen werknemers er niet op achteruit gaan, ten tweede willen we een transparant proces met betrokkenheid van vakbondsleden die hierover mogen stemmen. We willen dit zorgvuldig doen. In 2023 willen vakbonden en Verbrugge om tafel om de cao 2.0 vorm te geven.

Uitnodiging ledenbijeenkomst op woensdag 18 januari

Het is jullie cao en jullie hebben het laatste woord over het onderhandelingsresultaat. Graag bespreken CNV en FNV dit met de vakbondsleden op woensdag 18 januari. Graag beantwoord ik vragen die er zijn. We hopen alle vakbondsleden woensdag te zien.

Let op in plaats van het Fletcher hotel in Middelburg is de locatie nu Lammerenburcht in Vlissingen!

10.30 - 12.00 uur

Lammerenburcht
Zuidbeekseweg 4-B
Vlissingen

14.15 - 15.45 uur

Snowworld
Zeelandlaan 3
Terneuzen

16.15 – 17.45 uur

Snowworld
Zeelandlaan 3
Terneuzen

19.30 - 21.00 uur

Lammerenburcht
Zuidbeekseweg 4-B
Vlissingen

 

Schriftelijke stemprocedure

Tijdens de eerste ledenvergaderingen in november is al gesproken over de stemprocedure als er een onderhandelingsresultaat zou zijn voor de cao. CNV leden stemmen normaal gesproken digitaal over de cao. In november hebben de CNV leden gevraagd om net als FNV leden schriftelijk te stemmen. Dat zullen we dan ook doen.

Op 20 januari verzenden we alle CNV leden schriftelijk een stemformulier. Deze kunnen jullie uiterlijk 30 januari terug sturen naar CNV. Op vrijdag 3 februari zullen we de CNV stemmen net als de FNV stemmen tellen in de kantine in Vlissingen. We tellen de stemmen in bijzijn van de leden en kaderleden. De uitslag is dan ook direct aan jullie bekend.

Omdat we schriftelijk stemmen is het belangrijk dat de adresgegevens van onze leden kloppen. Mocht je onlangs zijn verhuisd, of twijfelen of jouw adres bij ons goed is geregistreerd, stuur dan gerust een mail of appje dan checken we het.

Ik hoop jullie allen te zien op woensdag 18 januari. Zodat dat alle leden die onder de Verbrugge Terminals cao vallen weloverwogen hun stem uitbrengen.

Mirjam van Leussen
vakbondsbestuurder

M. 0628866597
E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

 

 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error