Cao akkoord Verbrugge Terminals 2023-2024

Na 16 ledenvergaderingen, 6 onderhandelingsronden, 5 stakingsdagen en twee weken actievoeren is het cao akkoord definitief aangenomen door de leden van CNV Vakmensen. Vrijdag zijn de stemmen geteld, 75% van onze leden stemden voor het onderhandelingsresultaat. De meerderheid van de leden van FNV stemden ook voor. Dit betekent dat er een cao akkoord is voor de nieuwe Verbrugge cao 2023-2024.

We kunnen trots zijn op de onderlinge solidariteit en jullie strijdvaardigheid tijdens dit cao traject. Het is een zwaarbevochten cao akkoord, met een mooi resultaat voor alle werknemers van Verbrugge Terminals:

  • 11,8% loonsverhoging APC (dec-dec) per 1 januari 2023
  • APC (dec-dec) + 1,5% per 1 januari 2024
  • Volledig afschaffen van de jeugdlonen
  • Reiskostenvergoeding van 12 naar 22 cent per km per 1 januari 2024
  • Recht op thuiswerken en thuiswerkvergoeding voor kantoorpersoneel
  • Vergewisbepalingen voor gelijk loon en veiligheid van uitzendkrachten
  • De stakingsdagen worden alsnog volledig doorbetaald door Verbrugge Terminals

Stakingsuitkeringen

Staken is altijd het laatste redmiddel. Staken wordt niet gedaan voor de lol, want stakers brengen vrijwel altijd een loonoffer. Jullie loon ligt namelijk hoger dan de stakingsuitkering, want die is gebaseerd op het wettelijk minimumloon.

Op de CNV stakingsformulieren is opgenomen: “mocht over de stakingsperiode alsnog salaris worden ontvangen, dan zal de uitkering over de periode binnen 1 maand na ontvangst van het salaris worden terugbetaald.” Soortgelijke tekst is ook vermeld voor de stakers van FNV in hun stakingsapp. Het is namelijk niet de bedoeling dat stakers dubbel worden betaald over de dagen dat zij staken. Daarom is deze voorwaarde opgenomen op het stakingsformulier. Onder andere om te voorkomen dat mensen die wel aan het werk gaan, verlof opnemen of op andere manier loon ontvangen niet onterecht een stakingsuitkering ontvangen.

Als Verbrugge eerder met een bod van 11,8% was gekomen waren de stakingen niet nodig geweest. De niet-stakers profiteren ook mee van de betere cao, dan is het onrechtvaardig als de stakers loon hebben moeten inleveren! Om die reden is er met Verbrugge uit onderhandeld dat er alsnog loon betaalt zal worden over de stakingsdagen. Dit betekent dat we vriendelijk verzoeken om de stakingsuitkering alsnog terug te storten aan CNV Vakmensen. De stakers zullen hierover binnenkort ook een brief van CNV Vakmensen ontvangen.

Aan de slag met Cao 2.0

We zijn er nog niet. De overleggen tussen vakbonden en Verbrugge Terminals zullen worden gepland om aan de slag te gaan met de Cao 2.0. Zoals besproken op de ledenvergaderingen zal dit een ingewikkeld traject worden. Alle cao onderdelen komen daarin aan de orde. De afspraken uit het onderhandelingsresultaat zullen ook worden opgenomen in de teksten van de cao 2.0.

Het doel is om met de cao 2.0 de cao teksten eenvoudiger te maken en eenduidige afspraken te maken voor Vlissingen, Terneuzen en kantoor. Belangrijk uitgangspunt is dat niemand erop achteruit mag gaan.

Zodra we starten met het overleg over de cao 2.0 en er meer bekend is zullen we jullie hierover natuurlijk over informeren.

Tot slot wil ik jullie laten weten dat Johann Honders zijn taken voor de cao Verbrugge Terminals definitief aan mij heeft overdragen. Afgelopen maanden heb ik Johann waargenomen omdat hij vanaf de zomer was uitgevallen wegens ziekte. Nu deze cao definitief aan mij is overdragen betekent dit dat ook het cao 2.0 traject door mij als vakbondsbestuurder zal worden opgepakt. 

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, app, bel of mail mij gerust. Ook kun je altijd je vragen en opmerkingen kwijt op de cao-pagina. Als het nieuws over het hele cao-traject is daar na te lezen. Kijk hier voor de cao-pagina

Mirjam van Leussen
vakbondsbestuurder

M. 0628866597
E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

 

 

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error