Actiedreiging Verbrugge Terminals

Op woensdag 7 december kwamen jullie naar de 4 ledenvergaderingen van CNV en FNV Havens waarin wij het eindbod Verbrugge hebben toegelicht. We hebben uitgebreid over dit bod gesproken in zeer drukbezochte ledenvergaderingen. Het is in stemming gebracht en unaniem hebben de leden van CNV Vakmensen het bod van Verbrugge Terminals verworpen. Bij FNV Havens stemde ruim 99% voor acties, bij CNV zelfs 100%!

Het eindbod van Verbrugge Terminals

  • 7% loonsverhoging per 01-01-2023. Geen automatische prijscompensatie
  • 1000 euro bruto op voorwaarde dat uiterlijk 15 december akkoord wordt gegaan
  • Reiskosten naar 21 cent per kilometer
  • Belangrijke voorwaarde voor dit hele pakket is het invoeren van de cao 2.0. Dit betreft een nieuwe cao tekst waarbij de arbeidsvoorwaarden van Vlissingen, Terneuzen en kantoor gelijk worden getrokken. Hierbij stelt Verbrugge voor om verschillende toeslagen, verlofregelingen etc. aan te passen. Als dit omvangrijke project met risico’s op verslechteringen voor 1 juli 2023 is afgerond dan krijgen jullie als beloning 500 euro bruto eenmalig

Hoogste ledenopkomst ooit

Leden van CNV en FNV lieten een duidelijk geluid horen. In de eerdere ledenvergaderingen hebben we gezamenlijk onze inzet bepaald voor de nieuwe cao. In 2022 is afgesproken om de APC te berekenen op basis van inflatiecijfers over de periode oktober tot oktober in plaats van de periode april tot april.

Daardoor is er bewust gekozen dat jullie in 2022 genoegen namen met minder loonsverhoging. Het ging hier om 4% minder. Dit hebben we gedaan omdat we daarmee voor eens en altijd de discussie kwijt zouden zijn. Elk jaar in januari wordt er gekeken hoe hoog de inflatie was en dat krijgt je er dan gewoon bij. Net zoals in de cao’s van andere havenbedrijven in Nederland en net zoals werknemers in België. Nu wil Verbrugge deze afspraak van 2022 verbreken. In ruil hiervoor bieden zij slechts 7%.

Vervolgens hebben we gestemd om de werkgever een ultimatum te sturen en om eventuele acties zoals stakingen te organiseren. Omdat dit een zwaar middel is staat in de statuten van CNV Vakmensen voorgeschreven dat een dergelijk besluit met minimaal 75% van de aanwezige leden genomen moet worden.

Persbericht

Op woensdag 7 december hebben we samen met FNV een persbericht verzonden. Hierbij stuur ik jullie een link: Actiedreiging bij havenbedrijf Verbrugge Terminals (cnvvakmensen.nl)

Dit persbericht is opgepakt door de lokale media. In het AD en PZC stond een bericht over de actiedreiging en jullie massale opkomst op de ledenvergaderingen van Verbrugge Terminals.

Ultimatum

CNV en FNV sturen in de loop van de volgende week allebei een ultimatum met onze eisen waar de APC uiteraard de belangrijkste is maar niet de enige. De werkgever krijgt dan minimaal 72 uur de tijd en als hij niet in gaat op de eisen in het ultimatum hebben de bonden het recht om actie te voeren. Let op het recht maar niet de plicht.

Zodra wij het ultimatum hebben verzonden zullen wij jullie hierover via een nieuwsbrief informeren.

Staking en actiecomités

We hebben in de ledenvergadering besproken dat stakingen het meest effectief zijn als ze onvoorspelbaar zijn. Dit betekent dat we pas op het laatste moment laten weten wanneer een staking plaats vindt. Er worden voor beide terminals actiecomités opgericht en die zullen keer op keer besluiten of we gaan staken of niet. Je merkt dat pas als je naar het werk komt. Als je op het werk komt dan kan je dus worden opgeroepen om het werk neer te leggen. Je kunt je dan meteen als staker inschrijven om een stakingsuitkering te ontvangen.

Kan er voor de kerst nog een staking komen? Ja dat kan.

Geen onderhandelingen tijdens acties

Nadat het ultimatum is verlopen hebben we het recht om actie te voeren. Dit betekent dat er niet meer onderhandeld wordt. Staken en onderhandelen gaat juridisch niet samen. Achter de schermen kan er misschien gepraat worden. Maar als wij weer gaan onderhandelen kunnen we niet actievoeren. Als jullie werkgever met een dusdanig bod komt en een oplossing voor de APC, dan zouden we weer kunnen onderhandelen en eventueel kunnen besluiten tot het opschorten van de acties.

Wat kan de werkgever doen?

Het management van Verbrugge kan jou of jouw collega’s benaderen om toch maar akkoord te gaan met zijn voorstel. Jullie werkgever kan zelfs het loonbod gewoon doorvoeren alsof er niks aan de hand is. Ons advies, ga niet in discussie, laat je door niemand provoceren. Stuur iedereen die iets vindt van de situatie naar de vakbonden toe! Wij zijn gesprekspartner voor de nieuwe cao.

Over de inloopsessies hebben we ook vragen gehad. Dit is een poging van de werkgever om jullie te beïnvloeden en om een ander beeld te geven van de inzet van vakbonden. Omdat ze buiten werktijd worden gehouden ben je helemaal niet verplicht om te komen. Als ze wel onder werktijd plaatsvinden, ga er dan heen, luister en ga vooral niet in discussie. Als de werkgever wil onderhandelen moeten ze dat met CNV en FNV doen, wij vertegenwoordigen jullie.

Kortom, steun elkaar, laat je niet intimideren of provoceren. Als er problemen of vragen zijn, bel of mail mij gerust.

Uitzendkrachten en collega’s met een tijdelijk contract

Wij adviseren uitzendkrachten en collega’s met tijdelijke contracten om niet mee te staken. Waarom? Een vaste kracht is beschermd door de wet en kan niet zomaar ontslagen worden. Het uitzendbureau en Verbrugge kunnen echter besluiten om uitzendkrachten die hebben gestaakt niet opnieuw in te zetten. Daar kunnen wij juridisch geen bezwaar tegen maken als vakbond. Ook als je contract nog verlengd moet worden en de werkgever doet dat niet, dan kunnen wij dit als vakbond niet voorkomen.

Alleen als de werkgever formeel aangeeft dat hij uitzendkrachten of tijdelijke contracten niet verlengd vanwege vakbondslidmaatschap of staking, dan kunnen wij dat als vakbond bestrijden.

De organisatiegraad ofwel het aantal vakbondsleden is spectaculair gestegen op alle afdelingen. Dat is een belangrijk signaal. Het verhaal dat we als vakbonden maar namens een klein groepje praten is een fabeltje. Ik hoop dat jullie werkgever dat op tijd gaat inzien en zorgt dat er een goede cao komt. Want staken is niet het doel, het doel is eerlijke afspraken en een goede cao.

We houden jullie op de hoogte.

Mochten je nog meer vragen of opmerkingen hebben, bel of mail mij gerust.

Met vriendelijke groet,

Mirjam van Leussen
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
E m.vanleussen@cnvvakmensen.nl
0628866597

 

 

 

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error