Ontslag wegens disfunctioneren

Als je als werknemer niet goed genoeg presteert op het werk, noemen we dat disfunctioneren. Vind jouw werkgever dat jij niet goed functioneert? Dan kan besloten worden je te ontslaan. Dit mag alleen niet zomaar. Je werkgever moet zich aan bepaalde regels houden. Maar wat zijn die regels precies? Op deze pagina leggen we uit hoe dit ontslagproces in zijn werk gaat en wat jouw rechten zijn.

Wat is ontslag door disfunctioneren?

Disfunctioneren betekent dat jouw prestaties als werknemer niet voldoen aan de verwachtingen van je werkgever. Voorbeelden van disfunctioneren zijn:

 • Je kunt de hoeveelheid werk niet aan
 • Je levert slechte kwaliteit af
 • Je groeit onvoldoende mee met veranderingen
 • Je kunt niet goed overweg met collega’s

Als het disfunctioneren aanhoudt en er geen verbetering zichtbaar is, kan je werkgever besluiten jou te ontslaan. Dit mag niet zomaar: volgens de wet moet de werkgever zich daarbij aan bepaalde regels houden. Belangrijk is ook dat jouw disfunctioneren niet het gevolg mag zijn van ziekte, een beperking, de arbeidsomstandigheden of onvoldoende opleiding.

Verbetertraject bij niet goed functioneren

Als je werkgever vindt dat je niet goed functioneert, dan moet die dat jou op tijd laten weten. Je werkgever mag je namelijk niet ontslaan bij disfunctioneren als jij hier niet eerder op aangesproken bent. Ook moet je werkgever jou helpen om je werk beter uit te voeren. Dit kan met het verbetertraject. Het verbetertraject is een periode waarin jij de mogelijkheid krijgt om je functioneren te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding of cursus die noodzakelijk is om je werk goed uit te voeren.

Vragen bij ontslag door disfunctioneren?

Ontslagen worden is niet niks. Je krijgt met allerlei ingewikkelde regels te maken. Heb je vragen of twijfels over jouw ontslagprocedure? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Plichten werkgever bij ontslag door disfunctioneren

Heb jij de kans gekregen om jouw functioneren te verbeteren, maar vindt je werkgever nog steeds dat je onvoldoende functioneert? Dan kan je werkgever besluiten je te ontslaan. Via de kantonrechter moet het ontslag aangevraagd worden. Daarbij moet je werkgever zich aan bepaalde regels houden, zoals:

 • Omschrijven wat de functie-eisen zijn van jouw baan en waarom jij er niet aan voldoet
 • Laten zien dat jij de kans hebt gekregen om het functioneren te verbeteren
 • Kunnen uitleggen dat je niet herplaatst kan worden in een andere passende functie
 • Laten zien dat er geen opzegverbod geldt

Tegen het ontslag wegens disfunctioneren in gaan

Binnen 4 weken neemt de rechter een beslissing over jouw ontslag. Daarna krijg je van de rechter de kans om tegen je ontslag in te gaan. Je kunt dan uitleggen waarom jij vindt dat het ontslag onterecht is. Heb je hulp nodig bij het schrijven van jouw verdediging? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Recht op transitievergoeding en WW-uitkering

Als je wordt ontslagen, heb je meestal recht op een transitievergoeding en een WW-uitkering. Dit geldt ook wanneer je wordt ontslagen door disfunctioneren.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict