Vervolg cao Verbrugge Terminals op 6 en 7 december

Dinsdag 22 november hebben CNV Vakmensen en FNV opnieuw onderhandeld over de cao 2023. De financieel directeur heeft ons gevraagd om extra tijd om met een beter voorstel te komen. Tijdens de ledenvergadering op 15 november hebben jullie opnieuw benadrukt dat de automatische prijscompensatie (APC) de belangrijkste eis is. Jullie financieel directeur is zich daarvan bewust. Het dringende verzoek aan de bonden was om toch 6 december te gaan praten voor een oplossing.

APC afspraak

Na beraad hebben wij besloten hierop in te gaan en de directie nog twee weken de tijd te geven. Als de directie tijd nodig heeft om tot een goede cao te komen dan moet dat maar. Maar wij hebben duidelijk gezegd dat de ledenvergaderingen minimaal APC verwachten.

Ook omdat we er in de vorige cao 2022 heel bewust de berekening van de APC in het voordeel van het bedrijf hebben gewijzigd. Rekenden we eerst met inflatiecijfers van april tot april, toen is er besloten om te gaan rekenen met inflatiecijfers van oktober tot oktober. Dit betekent ook dat de lonen in april minder hard zijn gestegen. Omgerekend is dat ongeveer 4% in de lonen van 2022 in het voordeel van het bedrijf. De directie heeft toen bewust de gok genomen dat de inflatie zou gaan dalen. Het tegendeel is waar.

Nu de inflatie en de prijzen hard stijgen wil Verbrugge de APC compleet afschaffen. Dit is voor ons niet acceptabel. Ook hebben we reactie gevraagd op onze andere voorstellen voor de cao. Tot nu toe hebben ze op de andere onderwerpen nog geen inhoudelijk reactie gegeven. Dat gaan ze ook op 6 december doen.

Vervolgscenario’s

Er zijn 3 scenario’s die nu het meest voor de hand liggen na de onderhandelingen van 6 december:

  • Verbrugge accepteert dat ze de APC gaan betalen en we komen tot een onderhandelingsresultaat. We leggen het 7 december voor aan de leden en daarna schriftelijk ter stemming aan de leden.

  • Verbrugge legt een voorstel neer wat wij onvoldoende vinden omdat er bijvoorbeeld geen APC in zit. Dan vragen wij of ze er een eindbod van willen maken. Dat leggen we dan negatief voor op 7 december en dan stemmen we ook meteen voor acties. Dit heet een driekwartvergadering. Dat laatste moet met minimaal 75% van de aanwezige leden per bond stemmen voor actie. Want actievoeren voor een betere cao is een serieuze zaak en dat doe je het liefst met zijn allen.

  • Het kan ook zijn dat Verbrugge er te lang over doet om tot een acceptabel bod te komen en dan zullen de bonden zelf een eindbod neerleggen. Ook dan zullen we dat op 7 december aan de leden voorleggen en in een driekwartvergadering stemmen. Ook in dat geval moet minimaal 75% van de aanwezige leden instemmen met actie.

Stemmen op 7 december

In al deze scenario’s maar ook als het totaal anders loopt hebben we veel te besluiten. Daarom nodigen we je dringend uit te komen naar de ledenvergaderingen op 7 december. CNV Vakmensen en FNV Havens staan zij aan zij. Maar bij het stemmen worden leden van beide bonden apart geteld. Dat kan verenigings-technisch niet anders. In de laatste vergaderingen waren de leden van beide bonden eensgezind en vastberaden, in dat geval gaat het niet uitmaken.

De vergaderingen op 7 december zijn nu alleen bedoeld voor leden. Dit is omdat er gestemd zal worden. Niet leden die voor de vergadering nog lid worden zijn welkom. CNV en FNV hopen op een hoge opkomst. De vorige opkomst met bijna 200 leden was al indrukwekkend. We hopen 7 december ook alle nieuwe leden te zien.

Tot die tijd houden wij ons hoofd koel en ons hart warm. We staan sterk omdat de meeste collega’s lid zijn van de vakbond, steun elkaar. Het wordt tijd dat er een goede cao komt.

Ledenvergaderingen 7 december

10.30 -12.00 uur

Middelburg

locatie volgt

14.15 – 15.45 uur

Terneuzen

locatie volgt

16.15 - 17.45 uur

Terneuzen

locatie volgt

19.30 – 21.00 uur

Middelburg

locatie volgt

Hierboven het tijdschema voor de ledenvergaderingen, de locaties volgen zo snel mogelijk.

Online cao-traject

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Je kunt je vragen stellen en ook reageren. Praat je mee? de cao-pagina

Mochten je nog meer vragen of opmerkingen hebben, bel of mail mij gerust.

Met vriendelijke groet,

Mirjam van Leussen
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
E m.vanleussen@cnvvakmensen.nl
0628866597

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error