CNV Vakmensen en FNV Havens starten cao-onderhandelingen met Hutchison Ports Delta II

Op dinsdag 25 oktober jl. hebben CNV Vakmensen en FNV Havens onderhandeld met Hutchison Ports Delta II over een nieuwe cao. Tijdens dit overleg hebben vakbonden en werkgever alleen de cao-voorstellen uitgewisseld en toegelicht. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

Inzet vakbonden

Het gaat ontzettend goed met de klanten van Hutchison Ports Delta II. De grote rederijen boeken namelijk recordwinsten en het geld klotst bij hun tegen de havenkades op. Daarnaast stemmen de vooruitzichten ons positief als het gaat om de onlangs afgegeven intentieverklaring tussen Hutchison Ports en Terminal Investment Limited (TIL) voor het bouwen van een nieuwe “State of the Art terminal”.

Tijdens het overleg hebben wij onze cao-inzet gepresenteerd. Vakbonden willen onder andere tot de volgende afspraken komen:

  • Een tweejarige cao die ingaat op 1 januari 2023;
  • Naast de structurele automatische prijscompensatie (APC) een initiële loonsverhoging;
  • Een regeling die ‘het eerder stoppen met werken’ mogelijk maakt;
  • Ouderenbeleid;
  • Verbetering van de reiskostenvergoeding.
  • Zelfroosteren

Uitgangspunten werkgever <

Hutchison Ports Delta II heeft haar visie ten aanzien van de nieuwe cao met ons gedeeld. De werkgever denkt aan een cao met een looptijd tot juli 2025, op dat moment loopt namelijk ook de concessie af.

Werkgever is niet met een loonvoorstel gekomen. Hij is in afwachting van de inflatie ontwikkelingen en hoe hoog de APC voor januari 2023 gaat uitpakken. De werkgever verwacht tijdens de eerst volgende cao-onderhandeling met een loonvoorstel te komen aangezien het APC-percentage (oktober-oktober) dan bekend zal zijn. Nu Hutchison Ports Delta II tot hetzelfde concern als ECT behoort, wil de werkgever met ons praten over collegiale in- en uitleen. Hoe de werkgever dit ziet en welke invulling hij hier aan wil geven is onduidelijk. Momenteel heeft de werkgever dit voorstel (nog) niet uitgewerkt. Ten slotte staan de volgende  onderwerpen op de cao-agenda van het bedrijf:

  • Ouderenbeleid;
  • Senioren Fit Regeling;
  • Automatisering en scholing.

Op maandag 28 november a.s. worden de cao-onderhandelingen voortgezet. In dit overleg zullen wij onze cao-voorstellen nader bespreken. CNV Vakmensen en FNV Havens hebben de wens uitgesproken om voor 1 januari 2023 tot een onderhandelingsresultaat te komen. Om dit te bewerkstelligen zijn er vandaag extra cao-overleggen gepland in november en december.

Online cao-traject

Ga hier direct naar de cao-pagina

De cao-voorstellenbrief van CNV Vakmensen is als bijlage bij deze nieuwsbrief toegevoegd. 

Onderhandelingsdelegatie namens CNV Vakmensen,

Hanane Chikhi, Bob Geeve, Berthus de Jong en Rene Blok

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error