OBA CAO ONDERHANDELINGEN RONDE 1

Tijdens de 1e onderhandelingsronde werd meteen duidelijk dat OBA alles te duur vindt en hetzelfde verhaal ophoudt als twee jaar geleden, namelijk dat kostenbeheersing het belangrijkste is op dit moment.

Loonsverhoging

De voorstellen die de vakbonden FNV Havens en CNV vakmensen hebben ingediend zijn op 28 februari toegelicht aan OBA. OBA heeft zelf verwezen naar haar voorstellen van 2 jaar geleden. 
De toelichting heeft meteen duidelijk gemaakt dat OBA een aantal voorstellen niet gaat overnemen: 100% betaling bij geboorteverlof als ook de loonsverhoging. Uiteraard is en blijft de APC een feit.

Eerder Stoppen Met Werken

Dat er sprake is van zwaar werk en werknemers eerder moeten kunnen stoppen wordt gedeeld door OBA. Met de bestaande ouderenregelingen in de cao en de mogelijkheid van een RVU-heffing uit het pensioenakkoord zal er moeten worden gekeken wat het meest gunstigst is en betaalbaar blijft. De verschillende ouderenregelingen, zoals de vitaliteitsregeling (art. 48a), seniorenfitregeling (art. 57) en eerder stoppen met werken zullen op een rij worden gezet. Verzoek van de vakbonden is om de verschillende mogelijkheden te gaan berekenen. Belangrijk blijft dat werknemers zelf kunnen kiezen voor of eerder stoppen of deels eerder stoppen via de fitregeling of wellicht een combi van beide. Voordat we hier afspraken over maken, leggen we dit hele verhaal nog een keer aan jullie voor, zodat alle vragen gesteld kunnen worden.

Werkzekerheid

OBA zal per 2030 moeten stoppen met de kolen. Het sociaal plan geldt nog tot eind 2023. Middels natuurlijk verloop verwacht OBA in de toekomst geen personeelsprobleem te hebben. De werkzekerheidsgarantie is komen te vervallen bij de vorige onderhandeling volgens OBA. Daarvoor in de plaats is er het sociaal plan. Een verlenging van het huidige sociaal plan, daar wil OBA nog niet over praten.

Inhuur/ZZP

Inhuur is een goed idee om piek en ziek op te vangen. OBA gebruikt het echter als een manier om buiten onze cao om goedkopere arbeidskrachten in te zetten. Dat kan natuurlijk niet, want dat bedreigt ook de werkzekerheid van de cao-werknemers. Momenteel werken er ZZP’ers in een “verkapte” uitzendconstructie, waardoor de inlenersbeloning niet geldt conform de WAADI. De WAADI is een wet die bescherming biedt aan uitzendwerkers. Er wordt behoorlijk ingehuurd door OBA met als onderbouwing dat er teveel onzekerheid is voor de organisatie voor de toekomst en daardoor kunnen ze geen contracten in loondienst aanbieden. De vraag die dan rijst is hoe tijdelijk is de inhuur. Als er al langer dan twee jaar onzekerheid is voor een bedrijf, dan is het niet meer tijdelijk! De ZZP collega’s vallen niet onder de cao en zijn goedkoper.
Het is de taak van vakbonden om deze groep en eigen werknemers te beschermen. OBA vindt goedkoper toch lekkerder en blijft bij haar standpunt dat inhuur middels ZZP noodzakelijk is.

Standaard cao

Om willekeur te voorkomen willen de bonden een standaard cao. Een simpel en gratis verzoek, waarbij het er om gaat dat er niet meer of minder kan worden geboden aan een werknemer. Afwijkingen zijn niet toegestaan en daarmee ook geen verschil van behandeling van werknemers. OBA geeft geen antwoord op de mogelijkheid om dit verzoek in te willigen. Alleen de herhaalde vraag waar dit verzoek vandaan komt.

Stand van zaken na eerste onderhandeling

  • Ouderen beleid: het wordt rekenen voor de verschillende regelingen en daaruit volgt?
  • Geen loonsverhoging;
  • Geen extra vrije dagen bij rouw, wel benoeming dat OBA gaat voor maatwerk
  • Wel toevoeging ‘doodgeboren kind’ en miskraam bij rouwverlof;
  • Geen volledige betaling bij extra geboorteverlof (wettelijk is 70% loon);
  • Geen standaard cao;
  • Geen werkgelegenheidsgarantie;
  • Wel APC;
  • Wel BHV vergoeding verhoging naar 25,50

Op 14 maart a.s. zullen we in de middag verder gaan met onderhandeling 2.
Zoals je kunt lezen gaat het niet van een leien dakje en zullen we scherp moeten blijven over het vervolg.

Meepraten over jouw cao?

Het hele cao-traject is te volgen op de cao-pagina OBA. Daar kun je jouw idee indienen, reageren op anderen of je vragen stellen. Neem snel een kijkje
In de bijlage vinden jullie de nieuwsbrief voor je collega's en de voorstellenbrief.

Vragen/opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen dan kun je op de cao-pagina terecht of de kaderleden benaderen: voor FNV zijn dat Dave Vermeulen en Nico Koning. Voor CNV is dat Tonnes van Houten.
Uiteraard kun je ook de bestuurders benaderen:  c.hensen@cnvvakmensen.nl en/of f.toufik@cnvvakmensen.nl en voor FNV leden chant.vandenberg@fnv.nl 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error