CNV-voorstel generatiepactregeling in Cao Cosco / Cross Ocean

De CNV-leden brachten afgelopen najaar het cao-voorstel in om ook bij Cosco / Cross Ocean een generatiepactregeling in te voeren. Dat voorstel is nu aangenomen en overeengekomen. De komende tijd wordt dit verder tekstueel uitgewerkt. Op hoofdlijnen is afgesproken dat werknemers van Cosco / Cross Ocean twee jaar vóórdat ze de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken 80 procent kunnen gaan werken, tegen 90 procent van het loon en 100 procent pensioenopbouw.

Op donderdag 25 maart is er een tussentijds overleg geweest tussen werkgever en bonden over een aantal nog te verder uit te werken onderwerpen, zoals afgelopen najaar afgesproken tijdens het laatste cao-overleg. Eén van die onderwerpen was het Generatiepact. Verder zou er worden gesproken over de reiskostenregeling en een thuiswerkregeling voor de werknemers van Cosco// Cross Ocean.

Generatiepactregeling
CNV Vakmensen vindt het van groot belang dat werknemers die lang zwaar werk doen op een rustige wijze de eindstreep kunnen halen. Tot op heden bestond er bij Cosco/ Cross Ocean voor de senioren alleen een afspraak over seniorendagen (vanaf 60 jaar ieder jaar een extra vrije dag). 
De werkgever gaf te kennen dat hij bereid is daarbij een Generatiepactregeling voor de werknemers van Cosco in de cao op te nemen. De exacte tekst wordt nu uitgewerkt, maar op hoofdlijnen is daarover afgesproken dat werknemers twee jaar vóór de ingangsdatum AOW (nu 65 jaar) mogen kiezen om 80 procent te gaan werken, tegen 90 procent van het salaris en 100 procent doorbetaling pensioenopbouw.
Dit is op vrijwillige basis. En de seniorendagen blijven gewoon overeind. Voorwaarde is wel dat je minimaal 10 jaar in dienst bent bij Cosco. En dat je een dienstverband hebt van meer dan 50 procent.

Reiskostenregeling
Daarnaast is er donderdag gesproken over de reiskostenvergoeding. Op 23 maart werd bekend dat de door de belastingdienst niet-belaste reiskostenvergoedingregeling wordt voortgezet tot 1 juli 2021: en dus is de werkgever bereid deze voort te zetten tot die datum. Bonden hebben al aangegeven daarna graag te spreken over een thuiswerkvergoeding voor de werknemers van Cosco. De overheid gebruikt de tijd tot 1 juli om te bekijken hoe zij fiscaal om willen gaan met een reis/thuiswerkvergoeding.

Thuiswerken
Na corona willen de leden van de bonden de mogelijkheid om thuis te werken behouden. De werkgever begrijpt de wens; voor sommige mensen is dat prettiger. Sommigen werken harder werken, anderen zijn minder productief. Volgens de werkgever is het nadeel van thuiswerken dat werknemers het sociale aspect van werk op kantoor missen en het moeilijke schakelen is doordat je elkaar minder snel en vaak spreekt.
De werkgever wil daarom maatwerk. Afhankelijk van met welke normen de overheid komt voor een thuiswerkregeling (en alle zaken die daarbij komen kijken), wil de werkgever per individuele medewerker gaan beoordelen wat dat betekent en daarover individueel afspraken maken. Vooralsnog zal een voorstel daartoe worden besproken met de ondernemingsraad van Cosco. 
Bonden hebben aangegeven dat als het arbeidsvoorwaardelijke consequenties heeft en dat dit in overleg met de bonden moet. We zullen de vinger aan de pols houden en in juni 2021 hierop terugkomen bij werkgever.

Heb je vragen?
Tot zo ver op hoofdlijnen wat er donderdag 25 maart is besproken. Hopelijk gaat het nog goed met jullie en is iedereen gezond! Zo niet: schroom niet om ons te benaderen.

Mede namens Hans Heij en Marius Hordijk,
Nancy Abelskamp, vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M 06 5125 1159 / n.abelskamp@cnvvakmensen.nl