Vakbonden roepen KLM op om spoedig cao-overleg te starten

Vandaag (28 februari) loopt de KLM-cao af voor het grondpersoneel, maar KLM maakt geen enkele haast om met ons in gesprek te gaan over de nieuwe cao. Wij hebben daarom gevraagd aan KLM om op korte termijn de gesprekken te openen.

Situatie bij KLM

We zijn ons zeer bewust van de nog steeds moeilijke bedrijfseconomische situatie bij KLM, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar CNV krijgt ook steeds meer signalen dat de koopkracht van KLM'ers inmiddels wel extreem onder druk komt te staan. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek is de inflatie sinds de laatste cao-overhogen (januari 2020) inmiddels opgelopen tot 8% en dat is nog gebaseerd op de situatie van eind januari van dit jaar. Voor een deel van de medewerkers geldt daarbovenop ook nog de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage die in minderheid wordt gebracht van het salaris.

Een zorgelijke situatie. Zowel voor de bestaande medewerkers, als ook ten aanzien van het vermogen voor KLM om nieuwe mensen aan te trekken. We hebben destijds (eind 2020) de afspraak gemaakt dat voor die medewerkers die dit jaar nog een loonreductie moeten doormaken, dat die bijdrage dit jaar gereduceerd wordt met een 0,5% in ruil voor een nullijn. De vraag is echter hoe we de afspraak moeten zien in het licht van de extreme inflatie waarin we nu zitten. En de vraag is ook of er ruimte is om nadere afspraken te maken over de cao, bijvoorbeeld ook over zaken als thuiswerkvergoeding en vervoerskosten, nu de looptijd van de oude cao op zijn einde loopt. Wat de vakbonden betreft zou die ruimte er moeten zijn.

KLM: Onderhandelen geen prioriteit

Wat KLM betreft hebben de cao-onderhandelingen momenteel geen prioriteit. Er is namelijk in de ogen van KLM al een afspraak over de reductie van arbeidsvoorwaarden en verdere aanpassingen in de cao kunnen dan ook later in het jaar besproken worden. Het moge duidelijk zijn dat CNV die visie niet deelt. De situatie is te lastig voor veel KLM’ers en hun gezinnen om maar als werkgever te zeggen we zien het wel op de langere termijn. Daarom hebben wij met overtuiging meegetekend aan bijgaande brief van de bonden (zie link) om de onderhandelingen te openen, zodat we met concrete voorstellen, die we natuurlijk met jullie zullen delen, weer vooruit kunnen kijken qua arbeidsvoorwaarden, naar wat licht aan het einde van de tunnel.

Vragen/opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen over deze info, neem gerust contact op met je bestuurders Michiel Wallaard door je vraag of opmerking hieronder op de website te plaatsen of via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892 of Chantal van Binsbergen via c.vanbinsbergen@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error