Nieuwsbrief: CAO presentje voor CNV leden en info over zware beroepen en 80-90-100 regeling

Er stromen veel vragen binnen over de regelingen 80-90-100 en de zware beroepen. Via deze nieuwsbrief informeren wij jou over de stand van zaken. Daarnaast nodigen wij je uit om jouw cao presentje op te halen. Wat dit presentje inhoudt lees je verder in deze nieuwsbrief.

CAO presentje CNV Vakmensen: kom je ook?
Jullie nieuwe cao is in november definitief gemaakt, ondertekend en ondertussen zijn de verhogingen uitbetaald. Dat is mooi. Wij willen bedanken voor het vertrouwen in ons als onderhandelingsteam, maar ook voor jullie inzet. Dat doen wij graag in stijl. Wij staan daarom als CNV Vakmensen de komende maanden op Schiphol Plaza met onze Mobiele Barista koffiebar(tegenover het “I Amsterdam Sign”, vlakbij Topside). Als lid kun jij jouw Limited Edition koffiebeker ophalen en jezelf maar ook jouw collega(s)meenemen en kosteloos trakteren op een vers gemaakte koffie of thee door onze Barista Ruud. Wij zijn er in ieder geval op 12 en 13 december tussen 10:30 uur en 14:00 uur. Kom je ook?

80-90-100
Per 1 januari gaat de cao-afspraak voor wat betreft de 80-90-100 regeling in. Dit betekent als je 100% dienstverband hebt jij 80% kunt werken met behoud van 90% van jouw salaris en 100% pensioenopbouw.

Wat zijn de voorwaarden voor deelname?
Je kunt hier 5 jaar voor jouw pensioenleeftijd gebruik van maken en als je op 1 januari 2024 60 jaar of ouder bent. Een andere voorwaarde is dat de aanvraag uiterlijk 3 maanden voor de gewenste ingangsdatum wordt ingediend. De periode tussen het opengaan van deze regeling en 1 januari 2024 is echter korter dan drie maanden. Wil je vóór 1 maart 2024 gebruik maken van de regeling, neem dan voordat je je aanvraag indient contact op met je leidinggevende om de ingangsdatum af te stemmen.

Wat als ik deeltijd werk?
Dan kun je volgens de volgende staffel deelnemen:

Oorspronkelijk contract percentage

Percentage werken

Percentage loon

Percentage pensioenopbouw

100%

80%

90%

100%

90%-99%

70%

80%

90%-99%

80%-89%

60%

70%

80%-89%

70%-79%

50%

60%

70%-79%

60%-69%

50%

55%

60%-69%

Wat als ik 6 uurs diensten werk?
Als CNV vakmensen hebben wij dit in de laatste fase toch kunnen uitonderhandelen. Dan kun je namelijk volgens de volgende staffel deelnemen:

Oorspronkelijk contract percentage

Percentage werken

Percentage loon

Percentage pensioenopbouw

75% met 6 uur diensten

60%

67,5%

75%

67,5% met 6 uursdiensten

52,5%

60%

67,5%

Combi-regeling zware beroepen
Er is een cao afspraak voor werknemers met zware beroepen die 8 jaar vóór hun pensioen gebruik kunnen maken van de 80-90-100 regeling, gevolgd door de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU-regeling). In de cao hebben we nog niet bepaald welke werknemers hiervan gebruik zullen maken. Op 27 november vond er overleg plaats tussen KLM en CNV Vakmensen om te bespreken welke werknemers in aanmerking komen voor deze afbouwregeling. Wij verwachten hier in januari 2024 uit te komen.

Mantelzorg afspraak
Wij zijn blij dat KLM op de Dag van de Mantelzorg invulling heeft gegeven aan de cao afspraak mantelzorg. Een afspraak die direct voortvloeit uit de cao voorstellen van CNV Vakmensen. Ons doel is om KLM een mantelzorgvriendelijke organisatie te maken, zodat je als medewerker niet bang hoeven te zijn voor de regeldruk omdat je mantelzorger bent naast het werk. Dit begint met erkenning en vanuit dat punt kunnen wij ons voor jou inzetten om in de toekomst de nodige mantelzorgafspraken te maken. Als CNV Vakmensen vinden wij dit een belangrijk onderwerp en ons onderzoek laat zien dat er nog veel werk te verzetten is op dit onderwerp.

Maak jouw collega’s lid voor inspraak in een toekomstige cao

Maak jouw collega’s nu lid van CNV Vakmensen zodat zij meteen inspraak hebben op de voorstellen en straks ook kunnen beslissen over cao in 2025. Wat willen wij in onze cao? Is het resultaat voldoende om daarmee in te stemmen? Dat is dan aan jou en jouw collega’s. Jij ontvangt per geworven lid een cadeaubon t.w.v. €20,-! Maak ze nu lid voor maar € 20,23 voor de eerste 6 maanden via: Maak jouw collega lid van CNV!

Cao-traject online
Online kun jij jouw aanvullende ideeën plaatsen, stemmen op een idee van iemand anders, kun je al je vragen kwijt, het nieuws volgen over dit cao-traject en ook altijd reageren. Ga hier naar de cao-pagina. Samen kunnen we het belang van een sterke vakbond benadrukken, met het einddoel om tot cao afspraken te komen die nodig zijn om jou baan leuker te maken, duurzamer en gebaseerd op onderwerpen die zich nu afspelen op de werkvloer.

Met vriendelijke groet,
Namens de onderhandelingsdelegatie van CNV,

Souleiman Amallah
Onderhandelaar CNV Vakmensen
s.amallah@cnvvakmensen.nl
0620522211

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error