KLM grondpersoneel: uitnodiging driekwartvergadering op maandag 28 augustus

Geheel zoals afgesproken in de nieuwsbrief van donderdag 17 augustus hebben wij aangegeven dat wij in gesprek zouden gaan met de kaderleden om de voortgang van de cao onderhandelingen te bespreken. Dit gebeurde op dinsdag 22 augustus. Na een grondige analyse en discussie hebben de kaderleden unaniem vastgesteld dat tussen partijen een onoverbrugbaar verschil van standpunten is ontstaan met betrekking tot een nieuwe cao en dat partijen uit onderhandeld zijn. Dit betekent dat wij na 15 onderhandelingsrondes de volgende fase van het proces ingaan waarbij de leden van CNV Vakmensen aan zet zijn.

Driekwartvergadering op maandag 28 augustus om 15.00 uur en om 16.00 uur

Locatie: SCHIPHOL, The Base, The Base B, Evert v/d Beekstraat 1-104 (± 10 minuten lopen vanaf Schiphol Plaza), Schiphol
Tijdens deze vergadering zullen wij de leden om toestemming vragen om een ultimatum te sturen. Dit noemen we een driekwartvergadering. Een ultimatum is een laatste waarschuwing aan KLM dat ze de medewerkers echt tegemoet moeten komen. Doet KLM dit niet, dan volgen mogelijke acties waarbij werkonderbreking en staking niet zijn uitgesloten. Ben je lid van CNV Vakmensen en werkzaam bij KLM en val je onder de cao grondpersoneel? Kom dan naar deze driekwartvergadering. Het is belangrijk dat je komt en je mening geeft!

Waarom zetten wij de volgende stap?

Zoals eerder aangegeven heeft KLM zich goed en snel weten te herstellen na de coronacrisisjaren. We zijn van de overheidssteun af en staan weer op eigen benen èn er wordt winst gemaakt. Daarnaast zien we dat KLM klaar staat om investeringen te doen om hun marktpositie in de toekomst te versterken. Wat daarin ontbreekt is een investering in de factor arbeid en daarmee bedoelen wij jou en jouw collega's. Wij zien namelijk dat jullie de afgelopen jaren zware offers hebben gebracht. De werkdruk is flink toegenomen, het ziekteverzuim is gestegen en de medewerkerstevredenheid is gedaald tot een historisch dieptepunt. Daarom vinden wij dat het voor KLM tijd is om de koe bij de horens te vatten door te investeren in haar medewerkers. Dit is hèt moment voor KLM om haar waardering uit te spreken naar de werkvloer met een respectabele nieuwe cao. We kunnen niet meer achter blijven op hetgeen om ons heen gebeurt op het gebeid van loonsverhogingen. Met het huidig bod (welke nu op tafel ligt) komen wij niet eens in de buurt van het huidige landelijk gemiddelde. KLM blijft vasthouden aan haar loonbod van 4% over 2023 en 3,5% over 2024, met een eventuele inflatie correctie over het jaar 2024 met een maximum van 1,5%.
Dit is echt te weinig! Er is totaal geen beweging hierop en dus is de conclusie dat wij uit onderhandeld zijn en dat acties nodig zijn om beweging te forceren. Geen leuke fase, maar een noodzakelijke fase aangezien wij alles hebben gedaan om tot een cao te komen. Daarom ben jij aan zet om hierover jouw stem uit te brengen! Actie voeren is geen doel maar een laatste redmiddel die wij inzetten wanneer wij niet anders kunnen.

Een driekwartsvergadering en ultimatum: wat is dat en hoe werkt dat?

De medewerkersbijeenkomsten die we organiseren hebben een informerend karakter. Daarom stellen vakbonden deze bijeenkomsten niet alleen voor leden open maar ook voor belangstellende collega's. Maar alleen leden van CNV kunnen bepalen of we actie gaan voeren. Dit gebeurt in een driekwartvergadering.

Wat is een driekwartvergadering?
Volgens de statuten van CNV Vakmensen moet driekwart van de aanwezige CNV-leden voor actie stemmen. Daarom noemen we dit een driekwartvergadering. Een driekwartvergadering is alleen toegankelijk voor de leden van CNV Vakmensen. Zijn je collega's nog geen lid? Maak ze dan van tevoren lid, zodat ook hun stem meetelt. Niet-leden kunnen ook ter vergadering lid worden en hebben daarmee direct stemrecht. Je kunt alleen als persoon tijdens de vergadering stemmen, dus volmachten tellen niet mee. Ter vergadering vraagt CNV Vakmensen de aanwezige leden of ze bereid zijn actie te voeren. Denk aan een werkonderbreking, een staking of een andere vorm van actievoeren.

  • Als CNV Vakmensen de driekwart haalt, zal CNV Vakmensen een ultimatum met einddatum sturen aan KLM.
Waarom een ultimatum?
  • CNV Vakmensen heeft ruim 15 rondes onderhandeld met KLM. We hebben geconstateerd dat het onmogelijk is om met KLM in goed overleg tot een cao te komen.
  • Met een ultimatum geef je de werkgever een laatste waarschuwing en een laatste kans om alsnog zonder verdere acties een cao af te sluiten. Juridisch is deze waarschuwing vereist.
  • Gaat KLM niet in op de eisen in het ultimatum, dan roept CNV Vakmensen haar leden bij KLM op om, na het verstrijken van de datum in het ultimatum, actie te gaan voeren.

Welke acties worden gevoerd?

Een actietraject bouw je op. Je kunt denken aan een korte collectieve werkonderbreking of collectief specifieke werkzaamheden niet doen. Ook zullen er ondersteunende acties zijn. Maar als het niet anders kan dan moeten we ook een staking overwegen.
Maak jouw collega's lid en laat hen ook meebeslissen! Ze hebben daarmee direct inspraak op de voorstellen en kunnen straks ook mee beslissen over het resultaat. Wat willen wij in onze cao? Is het resultaat voldoende om daarmee in te stemmen? Dat is dan aan jou en jouw collega's. Jij ontvangt per geworven lid een cadeaubon t.w.v. € 20,-! Maak ze nu lid voor maar € 20,23 voor de eerste 6 maanden via: Maak jouw collega lid van CNV Vakmensen!

Cao-traject online

Online kun jij jouw aanvullende ideeën plaatsen, stemmen op een idee van iemand anders, kun je al je vragen kwijt, het nieuws volgen over dit cao-traject en ook altijd reageren. Ga hier naar de cao pagina. Samen kunnen we het belang van een sterke vakbond benadrukken, met het einddoel om tot cao afspraken te komen die nodig zijn om jou baan leuker te maken, duurzamer en gebaseerd op onderwerpen die zich nu afspelen op de werkvloer.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen

Souleiman Amallah
onderhandelaar CNV Vakmensen
s.amallah@cnvvakmensen.nl
06 20 52 22 11


Klik hier om onze nieuwsbrief van 17 augustus nog eens te lezen

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error