'Kabinet, geef iedere Nederlander € 1.000 opleidingsgeld'

Iedere Nederlander moet dit jaar € 1.000 opleidingsgeld krijgen van het kabinet. Hiervoor pleit het CNV in een manifest dat het 17 mei aan de minister van Sociale Zaken aanbood. Deze eenmalige investering kan tientallen miljarden euro’s aan rendement opleveren.

‘Nederland kampt met een steeds groter tekort aan gekwalificeerd personeel. Met een startbudget van € 1.000 krijgt iedereen de kans om zich snel te ontwikkelen en klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Werk verandert sneller

Werk verandert daarnaast steeds sneller: 85% van de werkenden geeft aan dat hun werk de afgelopen 10 jaar is veranderd, blijkt uit CNV-onderzoek. Ontwikkelingen zoals digitalisering en automatisering spelen hierin een grote rol, naast de energietransitie. Een overheidsinjectie van € 1.000 per werkende Nederlander is nodig om te zorgen dat iedereen kan inspelen op toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Een overheidsinjectie van € 1.000 per werkende Nederlander is nodig om te zorgen dat iedereen kan inspelen op toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakmensen

Rendement: tientallen miljarden

Een bijgeschoold Nederland kan tientallen miljarden euro aan rendement opleveren, blijkt uit een nieuwe analyse van het CNV. Een opleiding levert een hogere effectiviteit op door de nieuw aangeleerde kwalificaties en daarmee ook gemiddeld een hoger salaris. Zeker als de opleiding zich richt op analytische vaardigheden, waar de toekomstige arbeidsmarkt om vraagt. Fortuin: ‘Op lange termijn kunnen de opbrengsten nog hoger zijn dan we nu berekenen. Mensen krijgen de smaak van het opleiden te pakken. Werkgevers zien de extra opbrengsten en zijn op basis daarvan graag bereid om extra te investeren. Het sneeuwbaleffect. Kortom, alleen maar winst dus.’

STAP-budget

Het CNV is kritisch over het huidige STAP-budget dat het kabinet beschikbaar stelt voor werkenden. Slechts 160.000 mensen kunnen hier gebruik van maken. Fortuin: ‘In de praktijk komt dit terecht bij de mondige, vaak hoogopgeleide werknemers die de juiste wegen kennen. Commerciële opleidingsinstituten maken er ook gretig gebruik van. Het CNV wil dat iedere werkende op een laagdrempelige manier toegang krijgt tot € 1.000 opleidingsgeld. Juist de groep die dit het hardst kan gebruiken, vist nu achter het net.’

Leerrekening

Het CNV pleit ervoor dat de € 1.000 wordt gestort op een aparte leerrekening. ‘Een half miljoen werkenden beschikt nu al over een leerrekening. Wij willen dat iedereen in Nederland een leerrekening krijgt: een persoonlijk opleidingspotje waardoor mensen naar eigen keuze een opleiding kunnen volgen.’ Bij slechts 6% van de werkenden betaalt de werkgever momenteel opleidingen buiten het eigen vakgebied, toont CNV-onderzoek aan.

Manifest

Op 17 mei bood het CNV de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, een tien-punten manifest aan waarin onder andere de oproep tot opleidingsgeld staat. De minister komt met een reactie hierop. De aanbieding vond plaats op het CNV-congres over de toekomst van werk.