Chroom 6 binnen de KLM-Groep. Regeling in aantocht

Er is een coulanceregeling in aantocht voor medewerkers die gezondheidsschade hebben ondervonden of in de toekomst gaan ondervinden door blootstelling aan Chroom 6 en die werkzaam zijn of waren bij onderdelen van de KLM-Groep

Onderzoek
Binnen de KLM Groep is de afgelopen decennia op een aantal plekken gewerkt met chroom-6-houdend materiaal. In de loop van de jaren is bekend geworden dat chroom-6 gezondheidsklachten kan veroorzaken. Daarom heeft de KLM Groep een onderzoek laten uitvoeren om de mogelijke blootstelling aan chroom-6 per bedrijfsonderdeel, per functie, per jaar, in kaart te brengen. De uitkomsten daarvan hebben we in maart met je gedeeld. Daarnaast heeft de KLM Groep samen met alle betrokken vakbonden veelvuldig gesproken over een collectieve coulanceregeling. Deze regeling is inmiddels gereed.

Geen schikking maar een coulanceregeling
Een coulanceregeling is, voor alle duidelijkheid, geen schikking waarbij alle gezondheidsschade op individueel niveau is uitgewerkt. Het is ook geen afspraak tussen vakbonden en KLM waarin we de eventuele nalatigheid die er in het verleden heeft plaatsgevonden in beton gieten en omzetten in een regeling die alles dicht timmert. Wat is het dan wel ?

Het is een regeling die zowel qua structuur als in financieel opzicht sterk in lijn is met wat er in het verleden al is afgesproken bij defensie. De focus is daarbij gericht op ontzorgen door relatief snel een financiële regeling aan te bieden voor medewerkers die aantoonbaar gezondheidsschade hebben opgelopen. Aan het aan de regeling ten grondslag liggende onderzoek hebben ook wetenschappers met veel expertise op dit vlak meegewerkt in een zogeheten validatiecommissie. Daarnaast heeft er ook expertise van vakbondszijde op het terrein van beroepsziektes kritisch meegekeken naar het onderzoek.

Het is geen regeling die alles  “regelt” qua individuele schade (mocht die er zijn bovenop het bedrag dat KLM nu aanbiedt) maar wel een regeling die zich richt op schade die al heeft plaatsgevonden of nog in de toekomst gaat plaatsvinden. Het is ook een regeling die niet exclusief bedoeld is voor de huidige medewerkers van de KLM-groep. Ook gepensioneerden en ex-medewerkers met medisch vastgestelde en aan chroom 6 te koppelen gezondheidsschade komen ervoor in aanmerking. Gebruikmaking van de regeling sluit een beroep op verdere schadeloosstelling (indien aanwezig natuurlijk) ook niet uit, al zal het wellicht voor sommige medewerkers ook fijn zijn om door gebruikmaking van deze regeling het boek te kunnen sluiten.

Tot slot, de regeling beperkt zich niet op gezondheidsschade die al heeft opgetreden, maar gaat net zo goed over de schade die in de toekomst optreedt en mogelijkerwijs betrekking heeft op de jaren waarin blootstelling aan Chroom 6 kon plaatsvinden.

Sessie KLM,
 CNV beschikbaar voor vragen
Op 26 oktober houdt KLM een sessie onder de medewerkers. Wij roepen gegadigden (overwegend maar niet alleen werkzaam (geweest) in de E&M-divisie) op hieraan deel te nemen. Daarnaast willen we graag een-op-een aan onze getroffen leden aanbieden om telefonisch of via teams af te spreken om te kunnen sparren over wat deze regeling betekent voor hun situatie. Je kan je daarvoor aanmelden via Michiel Wallaard, m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892. Je vragen mailen, dat kan natuurlijk ook !