Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Nieuws

"Elke maand krijg ik een loonstrookje van 0,00 euro"

Al bijna 44 jaar staat Jan Brinks* inmiddels op de loonlijst van een bouwonderneming uit Almelo. Maar het 40-jarig jubileum op de zaak, met extra maandsalaris en etentje, ging vreemd genoeg aan zijn neus voorbij. Hoe kan dat?

Jan zit in een zogenaamd ‘slapend dienstverband’. “Ik krijg elke maand keurig loonstrookjes, met daarop een salaris van 0,00 euro. En in december staat er voor alle werknemers een Kerstpakket klaar, beneden in de hal. Dat ga ik dan ophalen, maar verder kom ik er liever zo min mogelijk.”

Slijtage

Hij vertelt hoe dat komt. “Ik heb mijn hele leven in de bouw gewerkt, maar de laatste jaren was het zwaar. Ik kreeg rugklachten en zat gedeeltelijk in de WAO. Een tijdlang heb ik lichter werk kunnen doen in de werkplaats. Toen kon ik het goed volhouden. Maar de werkplaats ging dicht en ik moest weer de bouwplaats op. Dat ging mis. Ongeveer vier-en-half jaar geleden kreeg ik zo’n last van m’n nek en schouder, ik kon haast niet meer op of neer. Het was allemaal slijtage zei de arts, ik kwam thuis te zitten. In de twee jaar dat ik in de Ziektewet zat, hebben we nog wel van alles geprobeerd, met verschillende werkzaamheden en stages. Maar het ging echt niet meer. Ik werd volledig afgekeurd.”

Nul euro

Einde dienstverband, zou je zeggen. Maar in plaats van op een nette manier afscheid te nemen, houdt zijn werkgever hem op de loonlijst staan. Hij is dus nog altijd in dienst, voor een salaris van nul euro. De reden is simpel: zolang het dienstverband doorloopt, hoeft de werkgever niet de wettelijke transitievergoeding te betalen. “Ik heb er met plezier gewerkt, maar dit valt me wel een beetje tegen. Uiteindelijk blijven het toch werkgevers en tellen vooral de centen”, stelt Jan met Twentse nuchterheid vast.

Nooit van gekomen

Wat extra steekt, is dat hij – in actieve dienst – nèt de veertig jaar niet heeft vol kunnen maken. “Ik had erg graag mijn veertigjarig jubileum gehaald. Maar dat is niet gelukt, want vier maanden daarvoor viel ik uit. Inmiddels zijn we jaren verder. Ik ben nog steeds in dienst, maar die jubileum-uitkering en het etentje is er nooit van gekomen. Want dat doen ze niet bij een slapend dienstverband.”

Jan hoopt dat zijn werkgever – nu de slapende dienstverbanden opnieuw in het nieuws zijn – alsnog bereid is om het dienstverband op een nette manier te beëindigen. “Ik hoop echt dat dit nu snel wordt opgelost.”

 

*Omwille van de privacy is zijn naam veranderd.

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting