Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Wat is de hoogte en duur van jouw WW-uitkering?

Als je je baan verliest heb je vaak recht op een WW-uitkering. Met de onderstaande rekentool kun je zelf de hoogte en duur van je WW-uitkering uitrekenen.

Let op: onderstaande tool berekent jouw wettelijke recht op een WW-uitkering. CNV Vakmensen wil in cao's afspraken maken over de reparatie van de WW-rechten. Staan in jouw cao afspraken over reparatie van de WW, dan heb je mogelijk langer recht op een WW-uitkering.

Lees hier alles over reparatie van de WW

Werkloos: veelgestelde vragen

 • Mijn baan kwijt, wat nu? (pdf) Lees meer >
 • De WW-periode wordt stapsgewijs verkort, hoe zit dat? Lees meer >
 • Wat zijn mijn plichten rondom een ww-uitkering? Lees meer >

Veelgestelde vragen over een WW-uitkering

 • Hoe vraag ik een WW-uitkering aan?

  Je kunt een WW-uitkering online aanvragen, op de website van het UWV >

  Een deel van jouw gegevens is al bekend bij het UWV. Maar houd het volgende bij de hand, er kan naar worden gevraagd:

  • Je laatste loonstrook
  • Je laatste arbeidscontract
  • Je rekeningnummer
 • Wanneer moet ik een WW-uitkering aanvragen?

  Aangeraden wordt om een WW-uitkering ongeveer twee weken voor de laatste werkdag aan te vragen. Maar uiterlijk tot 1 week na de laatste werkdag. Vraag je de WW-uitkering later aan? Dan ontvang je tijdelijk een lagere uitkering.
 • Hoe wordt de duur van mijn WW-uitkering berekend?

  Heb jij in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd minstens 26 weken gewerkt? Je voldoet dan aan de wekeneis. Hiermee heb je recht op een basisuitkering van 3 maanden. Het daadwerkelijk aantal gewerkte uren zijn hier (nog) niet van toepassing.

  Naast deze basisuitkering van drie maanden is het mogelijk een verlengde uitkering te ontvangen. Deze is afhankelijk van de jareneis. Heb je de laatste 5 kalenderjaren voordat je werkloos werd ten minste 4 kalenderjaren gewerkt? Dan heb je mogelijk recht op een verlenging van de basisuitkering. Deze is afhankelijk van je feitelijk en fictief arbeidsverleden. Lees hier meer over op de website van het UWV >

 • Hoe wordt de hoogte van mijn WW-uitkering berekend?

  De hoogte van een WW-uitkering wordt berekend aan de hand van je sv-loon. Dit is het loon waarover je belastingen en sociale premies betaalt. Met dit sv-loon wordt het dagloon berekend en daarmee kom je uiteindelijk op een WW-maandloon. Hiervan krijg je een vast percentage.

  Heb je naast een WW-uitkering ook nog andere inkomsten? Dan worden deze kosten afgetrokken van het WW-maandloon.

 • Wanneer betaalt het UWV mijn WW-uitkering

  De eerste betaling van de WW-uitkering kan langer de tijd in beslag nemen. Je aanvraag moet dan namelijk in behandeling genomen worden. Hierna vul je iedere maand het formulier 'inkomstenopgave' in (ook als je geen extra inkomsten hebt). Je krijgt dan na afloop van iedere kalendermaand je WW-uitkering uitbetaalt. De duur is natuurlijk afhankelijk van hetgeen jij recht op hebt.
 • Ik neem zelf ontslag, krijg ik dan een WW-uitkering?

  Nee, je krijgt geen uitkering als je zelf ontslag neemt.

  Volgens het UWV ben je dan verwijtbaar werkloos. Is de beeïndiging van je arbeidsovereenkomst een gezamenlijke beslissing van jou en je werkgever, dan heb je meestal recht op een WW-uitkering. Of dit voor jou het geval is, kun je laten checken door een jurist. Als lid van CNV Vakmensen is juridische hulp een onderdeel van jouw lidmaatschap.