Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Wijzigingen per 1 januari 2019

Per 1 januari 2019 wijzigingen er zaken rond werk en inkomen, belastingen, sociale zekerheid en zorg. CNV Vakmensen heeft een aantal van deze veranderingen op een rijtje gezet voor je.

Zo weet jij precies waar je in 2019 aan toe bent.

Werk en Inkomen

Minimumloon

Per 1 januari 2019 is het minimumloon en het minimum jeugdloon omhoog gegaan. Op onze themapagina over het minimumloon lees je hoeveel precies.

Btw-tarief

Het lage btw-tarief stijgt van 6% naar 9%. Daardoor worden onder andere boodschappen, sportabonnementen, concerten en kappersbezoeken duurder. Op de website van de Belastingdienst vind je een complete lijst met alle goederen en diensten met een laag btw-tarief. Een huishouden is daardoor per jaar ongeveer €300,- meer kwijt.

Energie

De energiebelasting op aardgas gaat omhoog met 3 cent. De belasting op stroom daarentegen gaat omlaag, met 0,72 cent (per kWh). Tot slot zal de korting op de energienota omlaag gaan, waardoor een gemiddeld gezin in 2019 ongeveer €130,- duurder uit is.

Inkomstenbelasting

De belastingtarieven worden gewijzigd, waardoor de meeste mensen minder inkomstenbelasting gaan betalen. Het tarief in de eerste schijf neemt toe van 36,55% naar 36,65%. Het tarief in de tweede en derde schijf daalt, van 40,85% naar 38,10%. Het tarief in de vierde schijf wordt licht verlaagd, van 51,95% naar 51,75%.

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd stijgt naar 66 jaar en 4 maanden (dit was 66 jaar in 2018). De maximale ouderenkorting wordt met 178 euro verhoogd. Verder stijgt de AOW-uitkering
Lees hier alles over de AOW.

Pensioen

Hele kleine pensioentjes tot €2,00 bruto per jaar, die bijvoorbeeld her en der zijn opgebouwd, zullen per 2019 vervallen. Heb je een klein pensioenpotje tot €474,11 bruto per jaar? Die mogen pensioenuitvoerders vanaf 1 januari 2019 samenvoegen of overdragen aan je huidige pensioenuitvoerder. Daarvoor hebben ze jouw toestemming niet nodig.

Zorg

Zorgpremie en zorgtoeslag

De zorgverzekering is duurder geworden. De premie kan stijgen tot wel 17 euro per maand. De zorgtoeslag wordt echter verhoogd. Alleenstaanden krijgen er tot 5 euro per maand bij, meerpersoonshuishoudens tot 16 euro per maand.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico blijft in 2019 gelijk. Dit betekent dus dat je net als vorig jaar de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen, behalve voor een bezoek aan de huisarts, verloskundige, wijkverpleging, etc.

Er komt bovendien een bovengrens voor de eigenbijdrage voor medicijnen van 250 euro per persoon per jaar. Nu geldt hiervoor nog geen maximum.

Gezin en kinderopvang

Kinderbijslag

De kinderbijslag gaat omhoog, maar pas op 1 april. Vanaf dat moment krijg je voor elk kind van 0 tot en met 5 jaar 62 euro per jaar extra. Voor een kind tussen de 6 en 12 gaat het bedrag per jaar omhoog met 79 euro en voor kinderen tot 18 jaar met 89 euro.

Partnerverlof

Partners hebben na de geboorte van hun kind recht op vijf dagen betaald verlof in plaats van tot voorheen twee dagen. Deze dagen moet je in de eerste vier weken na de bevalling opnemen. Adoptie- en pleegverlof wordt voor ouders verruimd van vier naar zes weken.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag wordt in 2019 jaar fors verhoogd. Dit komt met name omdat de eisen van het aantal pedagogisch medewerkers op babygroepen zijn aangescherpt, waardoor de opvangkosten van kinderdagverblijven stijgen. De maximum prijs per uur stijgt naar 8,02 euro voor opvang op een kinderdagverblijf. Nu is dat nog 7,45 euro. Het maximale uurtarief voor buitenschoolse opvang gaat omlaag, van 6,95 euro naar 6,89 euro.

Eigen woning

Hypotheekrente

Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente kun aftrekken gaat verder omlaag. In 2019 komt het belastingvoordeel uit op 49%. In 2018 was dat nog 49,5%.

Eigenwoningforfait

Ben je bewoner van een koophuis met een WOZ-waarde van €25.000,- tot €1.080.000,-? Dan ga je in 2019 iets minder belasting betalen over de waarde van je woning.

‘Aflosboete’

Vanaf 2019 moet je als bewoner van een koophuis inkomstenbelasting gaan betalen over de WOZ-waarde van je huis als je hypotheek voor een groot deel of helemaal is afgelost. Dat hoefde niet meer sinds 2005. Het besluit zal in 30 stappen worden doorgevoerd.
 

Contact

Vrijblijvend je vraag stellen kan ook via chat of e-mail.

met je vraag of opmerking

Ledenvoordeel

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Rechtshulp voor werk en privé 
Word lid