Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Antwoord op vragen over werk en inkomen
Nieuws

Werktijdverkorting, wat doet dat met jou?

Rusland boycot Europese land- en tuinbouwproducten. Dat brengt sommige (teelt)bedrijven in de financiële problemen vanwege een afzet die stokt. Maar ook transportbedrijven die deze producten naar Rusland brengen kunnen fors worden geraakt door de Russische boycot.

Werktijdverkorting, wat doet dat met jou?

Reden voor het Ministerie van Economische Zaken om per direct – 15 augustus - de Werktijdverkortingsregeling (WTV) van kracht te verklaren. Bedrijven die aantoonbaar worden getroffen door de Russische boycot kunnen deze WTV aanvragen bij het ministerie.

Wat betekent het voor jou als werknemer als de onderneming waarin jij werkt werktijdverkorting aanvraagt? CNV Vakmensen heeft op zijn website de feiten rondom deze werktijdverkorting vermeld. Zodat je precies weet waarmee je rekening kunt/moet houden als de WTV bij jou in het bedrijf gaat gelden.

Tijdelijk werkloos

Werk jij in de transportbranche, en is Rusland een van de landen waarop jullie vrachtwagens rijden? Of werk jij in de glastuinbouw of vollegrondteelt, en is de Russische supermarkt ineens onbereikbaar geworden? Dan is het niet ondenkbaar dat jouw werkgever inderdaad aanklopt bij het ministerie. Om tijdelijk ontslag of gedeeltelijk te regelen voor de medewerkers.

Daarmee kan mogelijk worden voorkomen dat het bedrijf failliet gaat. Maar het maakt mensen werkloos. Soms is dat gedeeltelijk, een deel van de volle werkweek. En soms zal dat een gehele werkweek zijn. In beide gevallen gedurende een vooraf afgesproken periode.

Die WTV heeft zowel voor- als nadelen. Lees nu welke dat zijn.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid