Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Thema's

Werktijdverkorting: hoe werkt dat?

Bedrijven mogen onder bijzondere omstandigheden (zoals een overstroming of brand) de werktijd van hun personeel verkorten. Dit is alleen toegestaan als een bedrijf gedurende minimaal 2 en maximaal 24 weken, minstens 20% minder werk heeft. Als jij bij zo'n bedrijf werkt, heeft dit gevolgen voor je.

Werktijdverkorting (WTV) betekent dat een aantal mensen binnen het bedrijf minder uren gaat werken.

Voor wie geldt de werktijdverkorting?

Werktijdverkorting geldt voor werknemers waarvoor de werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft. Voor uitzendkrachten of oproepkrachten met een nulurencontract geldt dat niet. Hoeveel mensen minder uren gaan maken, hangt af van het omzetverlies van het bedrijf waarvoor je werkt. Behoor je tot de werknemers die WTV krijgen, dan betekent het dus dat je minder uren gaat werken.

WTV kan gelden voor een aantal uren per dag/week, maar kan ook worden aangevraagd voor jouw volledige aantal werkuren per week. Tijdens de WTV blijft je inkomen gelijk. De gewerkte uren betaalt je baas, de niet-gewerkte uren worden uitbetaald op basis van de WW.

Financiële gevolgen

Het fijne van de WTV is dat je vaak hetzelfde inkomen behoudt. Tijdens een periode van WTV krijgt een werkgever het loondeel dat niet wordt verdiend vanwege de werktijdverkorting voor 70% van het UWV. Het hangt van de afspraken in de cao of van jouw werkgever zelf af of hij jouw salaris al dan niet volledig uitbetaalt. Je werkgever houdt ook de pensioenpremie, dus je pensioenopbouw wordt niet verstoord.

Lees meer over werktijdverkorting op de site van het UWV

Werknemers die via de WTV minder werken, kunnen gedurende die tijd scholing volgen om de inzetbaarheid in eigen bedrijf en in de sector te verbeteren. Jouw werkgever is verplicht zich hiervoor in te spannen. De werkgever kan je verplichten om deel te nemen aan de scholing.

Ziekte en vakantie

Op het moment dat je ziek wordt, moet de werkgever je ziek melden door middel van het declaratieformulier. De eerste 13 weken loopt de WTV dan gewoon door, daarna ga je over in de ziektewet van het UWV. In principe kun je vakantie opnemen tijdens WTV. Je werkgever betaalt je vakantie door, want je bent gewoon in dienst.

Sollicitatieplicht

Bij de WTV gelden veelal gelden dezelfde verplichtingen als tijdens een gewone WW, maar je hoeft niet te solliciteren of je in te schrijven als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf. Pas als je door de WTV helemaal niet meer werkt en jouw werkgever verlenging aanvraagt van de WTV-periode komt de sollicitatieplicht in beeld. Je moet je dan uiterlijk de tweede dag na de eerste verlenging hebben ingeschreven als werkzoekende. Let wel, dat is dus al na de eerste 6 weken van werktijdverkorting.

Werkloos na WTV

Als je je baan kwijtraakt na de volledige WTV, dan kun je opnieuw een WW-uitkering aanvragen. Afhankelijk van je arbeidsverleden heb je recht op maximaal 24 maanden WW. Werkte je tijdens de WTV helemaal niet en kreeg je werkgever WW voor jou? Dan kan de periode van WTV invloed hebben op de duur van je WW-uitkering: die kan korter worden.

Hulp nodig?

Heb jij als werknemer met werktijdverkorting te maken? CNV Vakmensen helpt jou graag en beantwoordt je vragen.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

 • Wat betekent werktijdverkorting voor mijn werk?

  Gevolgen voor sollicitatie- en scholingsplicht

  Als je werkgever werktijdverkorting voor je heeft aangevraagd, hoef je niet direct te gaan solliciteren of je in te schrijven als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf. Dit moet wel als je werkgever verlenging van de werktijdverkortingperiode aanvraagt (na de eerste zes weken).

  Werk je vanwege de werktijdverkorting minder uren dan normaal? Je werkgever moet ervoor zorgen dat jouw inzetbaarheid binnen het bedrijf en in de sector verbeterd wordt. Hij kan jou daarom verplichten om deel te nemen aan scholing.

 • Ga ik er financieel op achteruit met de werktijdverkorting?

  Nee, je inkomen blijft gelijk

  Je houdt hetzelfde inkomen. Je werkgever krijgt nadat hij werktijdverkorting heeft aangevraagd namelijk geld van het UWV. Dit is 100% van het loon dat je normaal gesproken had verdiend. Hij betaalt jou dan je netto salaris uit en hij houdt pensioenpremie in, zoals altijd. Ook je pensioenopbouw loopt dus gewoon door.

 • Wat gebeurt er als ik tijdens de werktijdverkorting ziek word?

  De eerste 13 weken loopt de werktijdverkorting gewoon door

  Op het moment dat je ziek wordt, moet je werkgever je ziek melden door middel van het declaratieformulier. De eerste 13 weken loopt de werktijdverkorting dan gewoon door, daarna ga je over in de ziektewet van het UWV.