Te koud om te werken? Werken bij lage temperaturen kan schade aan je gezondheid geven. Het gaat hier niet alleen om werken in de buitenlucht, ook arbeid in bijvoorbeeld onverwarmde loodsen, koelcellen of zelfs als je te weinig beweegt.
Gevoelstemperatuur
Niet alleen de temperatuur zegt iets over kou, ook de luchtverplaatsing (tocht of wind) speelt een rol. Luchtverplaatsing laat een vochtige huid sterker afkoelen of blaast het luchtisolatielaagje weg door de kleding heen. Hierdoor koelt het lichaam extra af. In dit geval is het beter om niet over de luchttemperatuur te spreken maar over de gevoelstemperatuur. Wil je de actuele gevoelstemperatuur meten dan kan dit op de website van het KNMI.
De gevaren van extreme kou
Werken met koud weer is niet prettig. Je presteert minder goed en je kunt zelfs pijn krijgen in je vingers of tenen. Maar als je werkt onder extreme kou dan koelt het lichaam af en kan het onderkoeld raken. Ook loop je risico op bevriezing van vingers, tenen, neus en ogen. Op basis van de luchttemperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid, en het inspanningsniveau wordt bepaald hoeveel kleding nodig is om geen risico te lopen. Handschoenen zijn dan vaak noodzakelijk. Dit kan natuurlijk alleen als het werk het toelaat, bijvoorbeeld in de bouw.
Wanneer spreek je over onderkoeling
- Als je lichaamstemperatuur onder de 35 °C zakt.
- Bij een lichaamstemperatuur onder de 32 °C wordt het gevaarlijk. Bepaalde lichaamsfuncties kunnen uitschakelen.
- Komt je lichaamstemperatuur onder de 25 °C dan kun je in een coma raken en is de kans op een hartstilstand groot.
Arbobesluit
In het Arbobesluit staan normen waaraan de werkomgeving moet voldoen. De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan uw gezondheid. Een minimumtemperatuur is niet vastgesteld. Het is aan u en uw werkgever om hierover onderling afspraken te maken, eventueel samen met de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging. De arbodienst kan adviezen geven, vooral bij individuele problemen met de kou.