Werken in de hitte? Download de Hitte-index App
Werk jij met hitte?
Alles wat je moet weten in 1 app

Hitte-index App - Werken in de hitte

Werken met warm weer is niet altijd een pretje. Met de gratis en up-to-date Hitte-index App van CNV Vakmensen weet je direct wat de risico's zijn van werken in de hitte. Én je krijgt tips om koel te blijven.

Ongeveer 12% van werkend Nederland werkt in of met (de) hitte. Denk aan beroepen in de landbouw, horeca, industrie, bouw of het spoor. Met sommige beroepen heb je zelfs als het hartje winter is te maken met hitte. Bijvoorbeeld bakkers, koks, mijnwerkers, arbeiders in de papier-, staal- en glasindustrie.

Hoor jij hierbij? Dan moet je goed weten wat hitte doet met jouw lichaam. Weet wat jouw rechten zijn en welke maatregelen je kunt nemen. Check daarvoor je cao. 

Risico’s van werken in de hitte

 • Warmte-uitslag: Jeukende bultjes, die ontstaan doordat je zweetklieren verstopt raken. Dit is redelijk onschuldig, maar wel vervelend.
 • Hittekramp: Kramp in benen, armen, buik of rug. Dit ontstaat door een tekort aan vocht en zout in de spiercellen. Heb je hier last van? Zoek de schaduw op, drink water en eet iets zouts.
 • Hitte-uitputting: Duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn of niet meer normaal kunnen lopen. Bij dit soort klachten moet je echt rust nemen, anders kun je een hitteberoerte krijgen. Ga naar een koele plek, drink water en koel eventueel verkrampte spieren.
 • Hitteberoerte: Je hebt een hoge lichaamstemperatuur (soms hoger dan 41 °C) en een rode huid, maar je zweet niet. Ook kun je last krijgen van abnormaal gedrag, zoals geheugenverlies, agressiviteit, stuipen en verwardheid. Bel in deze situatie 112, of laat iemand bellen. Eet en drink niet (!) en koel jezelf (of laat je koelen) in nek, oksels en liezen.

Tien tips om koel te blijven tijdens warm weer

 • Drink voldoende water
  Bij warm weer is het verstandig om 2 tot 4 liter water te drinken per dag. Heb je niet vanzelf meer dorst door de hitte? Neem dan elk uur een glas water.
 • Let op de signalen van je lichaam
  Duizelingen, donkere urine of hoofdpijn kunnen signalen zijn van oververhitting of vochttekort. Heb je deze symptomen? Overleg met je leidinggevende en neem pauze.
 • Eet gekoeld fruit
  Veel fruitsoorten zijn rijk aan vocht. Denk aan (watermeloen), sinaasappels, peren en pruimen. Een echte hydratatieboost!
 • Draag luchtige kleding
  Draag, als dat kan, luchtige katoenen of linnen kleding. Kun je niet zelf je kleding kiezen, omdat bijvoorbeeld bedrijfskleding verplicht is? Vraag dan om kleding die beschermt tegen uv-straling.
 • Draag een pet of hoed
  Een pet of hoed, eventueel met nekflap, beschermt tegen hitte en verbranding.
 • Smeer je in
  Je kunt al binnen 10 tot 30 minuten verbranden als je je niet insmeert met zonnebrandcrème. Smeer je dus in voordat je de zon in gaat met minimaal factor 30 en wees niet te zuinig. Welke factor je ook gebruikt, je moet je iedere 2 tot 3 uur opnieuw insmeren. Probeer verder de directe zon tussen 12:00 en 15:00 uur te vermijden. 
 • Zoek een koele plek op
  Is het niet mogelijk om in de schaduw te werken, zorg dan dat je in ieder geval je pauze op een koele plek houdt.
 • Leg een koele handdoek in je nek
  Dat zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt.
 • Check de (gevoels)temperatuur
  Kijk regelmatig hoe hoog de (gevoels)temperatuur is op jouw werkplek. In sommige sectoren zijn afspraken gemaakt over werken bij hoge temperaturen. Check daarvoor je cao. 
 • Twijfel?
  Informeer bij twijfel over de gevoelstemperatuur, symptomen van oververhitting of voorzorgsmaatregelen de BHV'er binnen de organisatie.

Wanneer is het te heet?

Er zijn geen wettelijke normen over wanneer het te warm is om te werken. Wanneer het warm is, kun je wel afspraken maken met je werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een tropenrooster, genoeg schaduwplekken, langere pauzes en extra drinken. Check je cao of er afspraken zijn gemaakt over werken in de hitte.

Tropenrooster

Is het buiten warmer dan 25 graden? Dan kun je in de bouw een tropenrooster instellen: vroeg beginnen en vroeg stoppen.

Hitteverlet

Is de temperatuur buiten 40 graden of hoger? In de cao Dakdekkers gaat er dan een ‘hitteverlet’ in. Je stopt met werken, maar krijgt wel doorbetaald. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg.

Download de gratis CNV Hitte-index App

De Hitte-index App is volledig ontworpen om professionals bij zomerse omstandigheden zo snel mogelijk van de juiste informatie te voorzien, op welk moment en welke locatie dan ook. Bij werken in de hitte weet je zo direct wat je moet doen. Voor leden en niet-leden!

Hitte-index App icon
App Store
Download de app in Google Play

 

Werken in de hitte

 • Moet mijn werkgever maatregelen nemen bij hitte op het werk?

  Je werkgever kan maatregelen nemen om te zorgen dat je minder last hebt van de hitte. Dit betekent: zorgen voor schaduw, langere pauzes, extra drinken enzovoort. Het afdwingen van maatregelen bij de werkgever is echter lastig. Ga hierover zoveel mogelijk met je leidinggevende in gesprek. Mocht de werkgever niet luisteren naar signalen die je als werknemer afgeeft, neem dan contact met ons op >
 • Wat kan ik doen tegen slechte arbeidsomstandigheden bij hitte?

  Je kunt in extremere omstandigheden contact opnemen met de Inspectie SZW of - in zeer extreme gevallen - je werk weigeren. Artikel 29 van de Arbowet geeft werknemers onder bepaalde omstandigheden het recht het werk te weigeren. Er moet dan wel sprake zijn van ernstig en onmiddellijk dreigend gevaar voor veiligheid en gezondheid. Wil je weten of je het recht hebt om werk te weigeren? Neem contact met ons op >

 • Bij welke temperatuur is het nog verantwoord om te werken?

  De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan jouw gezondheid. Een maximumtemperatuur is echter niet vastgesteld. Samen met je werkgever kan je hierover afspraken maken, eventueel samen met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging. De Arbodienst kan adviezen geven, vooral bij individuele problemen met de warmte of het binnenklimaat.