Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Werken in de hitte

Wat als je moet werken met warm weer? Werken in de hitte kan problemen met zich meebrengen. Bekijk wat de risico's zijn van werken in de hitte en check onze tips om koel te blijven.

Zo’n 12% van de werknemers in Nederland werkt in of met (de) hitte. Denk aan werknemers in de landbouw, horeca, industrie of als je schilder bent. In sommige beroepen heb je zelfs als het hartje winter is te maken met hitte. Bakkers, hoveniers, koks, mijnwerkers, bouwvakkers, arbeiders in de papier-, staal- en glasindustrie, brandweermensen, politieagenten en wegwerkers bijvoorbeeld.

Hoor jij hierbij? Dan is het belangrijk om te weten wat jouw rechten zijn en welke maatregelen jij zelf kunt nemen.

Risico’s van werken bij hitte

 • Warmte-uitslag: redelijk onschuldig, maar wel vervelend. De zweetklieren van je huid raken verstopt en hierdoor ontstaan jeukende bultjes.
 • Hittekramp: kramp die je kunt voelen in benen en buikspieren. Deze kramp wordt waarschijnlijk veroorzaakt door zouttekort, omdat je door het zweten  zout verliest.
 • Hitte-uitputting: duizeligheid, hoofdpijn en niet meer normaal kunnen lopen. Je kunt hiervan last krijgen bij zware inspanning in de hitte. Bij dit soort klachten moet je echt rust nemen.
 • Hitteberoerte: als je lichaamstemperatuur (die normaal zo’n 37 graden is) oploopt naar 41 graden gaat het mis. Je kunt zelfs beschadiging oplopen aan je zenuwstelsel. Geheugenverlies, agressiviteit, stuipen en verwardheid kunnen tekenen zijn. Houd je jezelf en je collega’s in de gaten?

Wanneer is het te heet?

In de bouw zijn cao-afspraken gemaakt over werken in hoge temperaturen:

 • Is het buiten warmen dan 25 graden? Als je in de bouw werkt kun je een tropenrooster instellen: vroeg beginnen en vroeg stoppen.
 • Is de temperatuur buiten 40 graden of hoger? In de cao Dakdekkers gaat er dan een ‘hitteverlet’ in. Je stopt met werken, maar krijgt wel doorbetaald. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg.

Werk je in de horeca? Als je op zo’n hete zomerdag terrasdienst hebt, moet je ook voorzorgsmaatregelen nemen. Er geldt geen hitteverlet, maar je werkgever moet ervoor zorgen dat je voldoende pauze kunt nemen.

Werk je in de keuken en word je blootgesteld aan extreme hitte? Je werkgever kan maatregelen nemen zoals zorgen voor afzuiging en koeling (denk aan airco). Als hij dit weigert en jij vermoedt dat de werkomstandigheden niet oké zijn, dan kun je een melding maken bij de Inspectie SZW. De inspectie komt de situatie controleren en kan - als dat nodig is - jouw werkgever dwingen tot maatregelen.

Als je werkt op de bouwplaats, in de landbouw, op het dak of langs de weg, dan is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Werk je als dakdekker in de bouw? Dan geldt er een speciale regeling voor hitteverlet.


werken in de hitte


Download CNV Hitte-app (IOS)

Download CNV Hitte-app (Android)

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen 
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting

Tips om koel te blijven tijdens warm weer

Hier een paar vuistregels om in je achterhoofd te houden als je werkt bij hoge temperaturen:

 • Drink voldoende water
  Je hebt zo'n 2 tot 4 liter vocht per dag nodig. Het beste is om thee of lauwwarm water te drinken. Dat klinkt misschien onlogisch, maar ijskoud water laat je lichaamstemperatuur juist stijgen. Ook kun je koffie en frisdrank beter vermijden, deze dranken onttrekken vocht aan je lichaam.
 • Let op de signalen van je lichaam
  Duizelingen, donkere urine of hoofdpijn kunnen signalen zijn van oververhitting of vochttekort. Merk je deze symptomen? Neem dan even pauze of overleg met je leidinggevende.
 • Eet gekoeld fruit
  Veel fruitsoorten zijn rijk aan vocht. Denk aan (watermeloen), sinaasappels, peren en pruimen. Een echte hydratatieboost!
 • Draag luchtige kleding
  Draag als dat kan luchtige, katoenen kleding. Kun je niet zelf je kleding kiezen omdat bijvoorbeeld bedrijfskleding verplicht is? Vraag dan om kleding die beschermt tegen uv-straling.
 • Draag een pet of hoed
  Een pet of hoed, eventueel met nekflap, beschermt tegen hitte en verbranding.
 • Smeer je in
  Je kunt al binnen 10 tot 30 minuten verbranden als je je niet insmeert met antizonnebrandcrème. Smeer je dus in voordat je de zon ingaat (liefst met minimaal factor 30) en wees niet te zuinig met de zonnebrandcrème. Welke factor je ook gebruikt, je moet je iedere 2 tot 3 uur opnieuw insmeren. Probeer de directe zon tussen 12:00 en 15:00 uur te vermijden, misschien kun je hier in jouw dagplanning rekening mee houden.
 • Zoek een koele plek op
  Is het niet mogelijk om in de schaduw te werken, zorg dan dat je in ieder geval je pauze op een koele plek houdt.
 • Leg een koele handdoek in je nek
  Af en toe een koude natte handdoek in je nek leggen zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt.
 • Check de (gevoels)temperatuur
  Kijk regelmatig hoe hoog de (gevoels)temperatuur op jouw werkplek is. In sommige sectoren zijn afspraken gemaakt over werken bij hoge temperaturen (lees daarover meer onder 'Wanneer is het te heet?').
 • Twijfel?
  Informeer de BHV'erInformeer bij twijfel over de gevoelstemperatuur, symptomen van oververhitting of voorzorgsmaatregelen de BHV'er binnen de organisatie.

Werken in de hitte

 • Moet mijn werkgever maatregelen nemen bij hitte op het werk?

  Je werkgever kan maatregelen nemen om te zorgen dat je minder last hebt van de hitte. Dit betekent: zorgen voor schaduw, langere pauzes, extra drinken enzovoort. Het afdwingen van maatregelen bij de werkgever is echter lastig. Ga hierover zoveel mogelijk met je leidinggevende in gesprek. Mocht de werkgever niet luisteren naar signalen die je als werknemer afgeeft, neem dan contact met ons op >
 • Wat kan ik doen tegen slechte arbeidsomstandigheden bij hitte?

  Je kunt in extremere omstandigheden contact opnemen met de Inspectie SZW of - in zeer extreme gevallen - je werk weigeren. Artikel 29 van de Arbowet geeft werknemers onder bepaalde omstandigheden het recht het werk te weigeren. Er moet dan wel sprake zijn van ernstig en onmiddellijk dreigend gevaar voor veiligheid en gezondheid. Wil je weten of je het recht hebt om werk te weigeren? Neem contact met ons op >

 • Bij welke temperatuur is het nog verantwoord om te werken?

  De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan jouw gezondheid. Een maximumtemperatuur is echter niet vastgesteld. Samen met je werkgever kan je hierover afspraken maken, eventueel samen met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging. De Arbodienst kan adviezen geven, vooral bij individuele problemen met de warmte of het binnenklimaat.