Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Pas op voor misbruik transitievergoeding

Werknemers die te maken krijgen met ontslag hebben recht op een transitievergoeding, een financiële vergoeding. De verschillen tussen de oude en nieuwe regels zijn het grootst voor werknemers met een lang (> 10 jaar) of juist een kort dienstverband (< 2 jaar).

Iedereen gelijk

Op 1 januari 2020 wordt de transitievergoeding voor iedereen gelijkgetrokken. Dat betekent dat iedereen vanaf dag 1 recht heeft op een transitievergoeding, maar ook dat de vergoeding een stuk lager is dan voorheen. Helemaal voor werknemers die meer dan tien jaar hebben gewerkt en voor 50-plussers die ten minste tien jaar in dienst zijn bij een bedrijf van minstens 25 werknemers. Zij krijgen geen extra vergoeding meer. Voor iedereen geldt vanaf 1 januari 2020 namelijk dat de transitievergoeding 1/3de maandsalaris is per gewerkt jaar.

Let op!

Het moment van opzeggen of het moment van aanvragen van je ontslagvergunning bepaalt of je onder de regels van vóór of ná 1 januari valt. Zegt een werkgever het dienstverband vóór 1 januari 2020 op, maar valt de ontslagdatum ná 1 januari 2020, dan val je toch onder de oude transitieregeling.
Werkgevers die afscheid willen nemen van 50-plussers zullen wellicht wachten tot 1 januari 2020. Dat scheelt jou een hoop geld, want voor jou als 50-plusser met een lang dienstverband zijn de oude regels financieel beter.

Kort dienstverband

Er zijn ook werkgevers die een afscheid juist willen versnellen, namelijk voor werknemers met een kort dienstverband. Tot 31 december 2019 hoeven zij bij een dienstverband korter dan twee jaar namelijk helemaal geen transitievergoeding te betalen bij uitdiensttreding. Na 1 januari betaalt de werkgever wel een transitievergoeding over de periode vanaf de eerste dag van het dienstverband. (Dus niet alleen als je ontslagen wordt, ook als je contract gewoon afloopt.)

Lees ook: Transitievergoeding voor alle werknemers 

 

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting