Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die naast je staat
Wij komen op voor jouw belangen

Ben ik vrij op een feestdag?

In Nederland hebben we een aantal nationale feestdagen en algemeen erkende feestdagen. Het is niet altijd duidelijk wanneer je wel of niet vrij bent.

Of je vrij bent op feestdagen hangt af van de afspraken in jouw cao of arbeidsovereenkomst. Je kunt dit zelf nakijken of ernaar vragen bij je werkgever. 

Religieus verlof

Ben je moslim? En wil je vrij hebben voor het Suikerfeest of het Offerfeest? Of heb je een ander geloof en wil je vrij op een specifieke feestdag? Religieus verlof voor andere dan de christelijke feestdagen komt vaak tot stand in overleg met de werkgever. Werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om dit toe te kennen.

Krijg ik een toeslag voor werken op een feestdag?

Moet je werken op een feestdag? Dan betekent dat niet dat je altijd een extra beloning in geld of tijd krijgt. Dit hangt af van wat je hebt afgesproken met je werkgever. In je cao, je arbeidsovereenkomst of in het bedrijfsreglement kun je vinden of je recht hebt op een toeslag als je werkt op een feestdag.

Ben ik vrij op Koningsdag?

Koningsdag is een officiële feestdag maar dit betekent niet gelijk dat je ook vrij bent. Daarom is het goed om altijd even je cao of arbeidsovereenkomst te checken of vraag het even na bij je werkgever.

Ben ik vrij op 5 mei, Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar niet iedereen heeft dan recht op een vrije dag. In veel cao's is geregeld dat 5 mei één keer in de 5 jaar een vrije dag is. Dit moet dus in je arbeidsovereenkomst of cao staan. Staat er niets in je arbeidsovereenkomst of cao, dan bepaalt je werkgever of je wel of niet vrij bent.

Regels horeca en detailhandel

Steeds meer winkels zijn ‘gewoon’ open tijdens Sinterklaas, Kerstmis en andere feestdagen. Veel werknemers hebben daar mee te maken. Waar jij als werknemer precies recht op hebt en wat je verplichtingen zijn verschilt per arbeidsovereenkomst of cao. Het is dus belangrijk om de regels in jouw cao goed te checken!

Check jouw cao

 
Ben ik vrij op een feestdag?

 

Alle feestdagen op een rij

In Nederland hebben we de volgende feestdagen. Je werkgever is echter niet verplicht om op deze dagen vrij te geven.

Nieuwjaarsdag: 1 januari

Goede vrijdag: 30 maart 2018

Pasen: 1 en 2 april 2018

Koningsdag: 27 april

Bevrijdingsdag: 5 mei

Hemelvaartsdag: 10 mei 2018

Pinksteren: 20 en 21 mei 2018

Eerste en tweede kerstdag: 25 en 26 december