Verlof

Vakantiegeld: hoeveel krijg je?

Iedereen die in Nederland in loondienst werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op vakantiegeld. Jouw vakantiegeld is minimaal 8% van het brutoloon dat je verdient. Vakantiegeld wordt meestal in de maand mei of juni uitgekeerd.

Misschien heb je je vakantiegeld in gedachten al 100 keer uitgegeven. Maar weet je al hoeveel vakantiegeld je precies krijgt? Met onze vakantiegeldtool kun je dit heel gemakkelijk zelf berekenen.

Netto vakantiegeld berekenen

Aan de hand van je bruto vakantiegeld kun je berekenen hoe hoog het bedrag is dat je netto op je rekening gestort krijgt. De berekening is afhankelijk van de belastingschijven én de heffingskortingen die op jou van toepassing zijn. De heffingskortingen zijn namelijk inkomensafhankelijk en worden ook verrekend met jouw vakantiegeld.

Rekenvoorbeeld

Manu verdient maandelijks € 2.500 bruto en bouwt 8% (€ 200 per maand) vakantiegeld op. Zijn bruto vakantiegeld op jaarbasis is dan (12 x € 200) € 2.400. Zijn totale bruto jaarinkomen (bruto jaarsalaris + bruto vakantiegeld) komt uit op € 32.400.

Met zijn jaarinkomen van € 32.400 valt Manu onder het belastingtarief van 37,35% (t/m € 68.507). Over zijn bruto vakantiegeld moet hij daarom 37,35% (dat is € 896,40) belasting betalen. Ook worden er heffingskortingen van 4,02% verrekend. Dat is € 96,48.

Zijn netto vakantiegeld is dan:

€ 2.400,00 (bruto vakantiegeld)
- € 896,40 (belasting)
- € 96,48 (verrekening heffingskortingen)
= € 1.407,12 (netto vakantiegeld)

Manu krijgt dus € 1.407,12 vakantiegeld op zijn rekening gestort. 

Heb je nog vragen over je vakantiegeld?

Neem gerust contact met ons op. We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar en je kunt natuurlijk ook een mail sturen.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Mijn werkgever betaalde mijn vakantiegeld maar niet uit. Met hulp van CNV Vakmensen heb ik het bedrag nu toch op mijn rekening staan!

Saïda

Meer weten over wat er in jouw sector speelt?

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte