Ziek tijdens je vakantie. Wat nu?

Eindelijk vakantie en dan word je opeens ziek. Niet alleen vervelend, maar ook zonde van je vakantiedagen. Wat moet je doen?

Meld je ziek 

Ook als je op vakantie bent moet je je meteen ziek melden. Je baas mag de dagen dat je ziek bent op vakantie niet inhouden op je wettelijke vakantiedagen. Die dagen moeten worden omgezet in ziektedagen. Maar dan moet je je wel op tijd ziek melden en je aan de regels van jouw werkgever houden.

Ziek melden doe je op dezelfde manier als op een gewone werkdag: volgens de regels van het bedrijf waar jij werkt. Die vind je in je cao, arbeidsvoorwaarden of personeelshandboek. Meestal meld je je ziek bij je baas of een leidinggevende. Alleen vertellen dat je ziek bent is genoeg. Je bent niet verplicht om je werkgever precies te vertellen wat er aan de hand is. 

Vraag een arts om een verklaring 

Het is verstandig om je door een dokter of arts te laten onderzoeken en om een officiële verklaring te vragen. Zo heb je altijd een bewijs van je ziekte. Je werkgever kan je daar later om vragen. Dit hoort in de verklaring staan:

  • De diagnose van de arts.
  • Een advies.
  • Verwachting van hoe lang de ziekte duurt.

Soms staat er in je cao, arbeidsvoorwaarden of personeelshandboek al een afspraak over het halen van een doktersverklaring bij ziekte in het buitenland. Lees de regels om te zien welke informatie je werkgever in de verklaring wil hebben. 

Geef je vakantieadres door en blijf bereikbaar 

Je hoeft niet naar huis te gaan als je ziek wordt op vakantie. Herstellen mag gewoon op je vakantieadres. Geef dit adres wel door aan je werkgever als je je ziek meldt en zorg ervoor dat je bereikbaar bent. Kun je alleen thuis uitzieken of behandeld worden? Dan is het wel de bedoeling dat je terug naar huis gaat. Laat ook dit aan je baas weten.  

Is je vakantie voorbij en kun je door je ziekte niet terug reizen? Dan kan je werkgever je vragen om te bewijzen dat een terugreis niet mogelijk is. Dat kan met de verklaring van een dokter of arts. 

Meld je weer beter 

Voel je je weer beter? Meld dit dan ook meteen op je werk. Je baas kan je dan weer beter melden. Als je nog op vakantie bent, tellen de rest van de dagen als vakantiedagen.

Kijk of je vakantiedagen terug zijn gezet 

Kijk op je werk na of je baas het goede aantal vakantiedagen heeft geruild voor ziektedagen. De vakantiedagen waarop je ziek bent geweest, moet hij terug zetten in de registratie van je vakantiedagen. Later kun je die dagen weer opnemen. 

Kan ik vakantiedagen kwijtraken als ik ziek ben? 

Je baas mag je wettelijke vakantiedagen nooit inhouden als je ziek bent. Hij is verplicht om die dagen aan te melden als ziektedagen. Ook als je ziek wordt in een collectieve vakantie. De bovenwettelijke vakantiedagen mag hij wel inhouden. Maar dit mag alleen als:

  • Er in je cao of arbeidsovereenkomst duidelijk staat dat je baas de bovenwettelijke vakantiedagen in mag houden op de dagen dat jij ziek bent.
  • Je baas in overleg met jou besluit om je vakantiedagen niet om te ruilen voor ziektedagen. Wil jij dat niet? Dan mag je werkgever dit niet doen.

Ziek door corona

Word je tijdens je vakantie ziek door corona? Dan gelden in principe dezelfde regels. Lees meer over over vakantie in coronatijd →

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.