Op vakantie in coronatijd: welke rechten heb ik?

Je gaat deze zomer op vakantie naar het buitenland. Mag je werkgever daar vanwege corona iets van zeggen? Kan hij je vakantie naar een risicogebied verbieden? En wat als je door een corona-uitbraak niet op tijd terug bent op je werk?

Op vakantie in coronatijd. Hoe zit dat? 

Sinds 15 juni mag er weer wat meer buiten Nederland gereisd worden. Je kunt deze zomer binnen Europa naar verschillende landen op vakantie. De Nederlandse overheid geeft met behulp van een kleurencode een reisadvies voor elk land

  • Een land met code geel mag je bezoeken voor een vakantie. Wel zijn er bepaalde risico’s waar je op moet letten.
  • Een land met code oranje mag je bezoeken voor noodzakelijke reizen, maar niet voor vakanties. Bij thuiskomst wordt 2 weken quarantaine aangeraden.  
  • Een land met code rood heeft een hoog risico. Ook noodzakelijk reizen wordt afgeraden. Bij thuiskomst is 2 weken quarantaine verplicht.

Waar moet ik rekening mee houden?

Door het coronavirus kan de situatie in een land op ieder moment veranderen. Dat betekent dat iedere vakantie op eigen risico is. Gaat jouw vakantieland op slot? Nederland zal geen toeristen repatriëren. Dat betekent dat je niet wordt teruggehaald. Je moet zelf je terugreis regelen en daardoor waarschijnlijk langer blijven.

Let daarom ook tijdens je vakantie goed op het nieuws en de reisadviezen. Code geel kan zomaar code oranje of rood worden. Krijg je coronaklachten of word je ziek? Ook dan kan je vast komen te zitten in het buitenland. Wees je daar bewust van en bedenk je welke gevolgen dit voor jouw werk kan hebben.

Mag mijn werkgever voorwaarden afspreken? 

De coronacrisis heeft al voor grote problemen gezorgd en jouw werkgever wil waarschijnlijk geen risico lopen. Spreekt hij daarom vooraf een aantal voorwaarden af voor vakanties naar het buitenland? Dat mag. Bijvoorbeeld:

  • De eerste 2 weken na je vakantie werk je thuis.
  • Je krijgt geen loon als je door een nieuwe corona-uitbraak vast komt te zitten en geen werk kunt doen.

Mag mijn werkgever mijn vakantie naar een risicogebied verbieden?

Je werkgever kan en mag je vakantie naar een land met code rood of oranje niet verbieden. Wel mag hij advies geven en je vragen om niet naar die landen te reizen. Ook mag je werkgever vertellen welke gevolgen jouw vakantie kan hebben.

Welke gevolgen kan een reis naar risicogebied hebben? 

Ga je op vakantie naar een land met code oranje of rood? Dan neem je bewust een onnodig risico. Je weet namelijk dat een vakantie wordt afgeraden, dat je terugreis niet zeker is en dat de overheid je vraagt om bij thuiskomst 2 weken in quarantaine te gaan. Ga je toch op reis en gaat er wat mis? Dat kan gevolgen hebben voor je recht op loon.

Voor vertrek weet je al dat je door jouw reis misschien niet op tijd terug bent op je werk. Moet je in quarantaine of zit je vast in het buitenland? En kan je daardoor je werk niet doen? Dan kan je werkgever stellen dat jij zelf een risico hebt genomen en door eigen schuld niet kan werken. Hij kan bepalen dat je daarom geen recht hebt op loon in de tijd dat je niet werkt.

Wat kan ik doen? 

Kijk of je samen met je werkgever een oplossing kan bedenken. Misschien kan je voor die 2 weken quarantaine extra verlofdagen opnemen. Kan je vanuit het buitenland of tijdens de quarantaine doorwerken? Dan is het in principe de bedoeling dat je werkgever jou de mogelijkheid geeft om je werk op afstand te doen.

Heb ik recht op loon als ik op vakantie corona krijg en ziek word? 

Het kan gebeuren dat je op vakantie besmet raakt en ziek wordt. Ook als je in Nederland blijft. In dat geval meld je je ziek bij je werkgever. Je overgebleven vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen. Je werkgever is verplicht om bij ziekte ten minste 70% van je loon door te betalen. Houd wel rekening met mogelijke wachtdagen

Heb je bij thuiskomst coronaklachten? Dan gelden dezelfde regels. Lees meer over ziekmelden tijdens vakantie →

Wat als ik op vakantie ben in een land met code rood of oranje? 

Je werkgever hoeft geen loon te betalen als jij niet kan werken omdat je ziek bent door eigen schuld, onvoorzichtig gedrag of opzet. Bij opzet doe je iets expres en met de bedoeling om ziek te worden. Ga je ondanks de adviezen op vakantie naar een land met code rood of oranje en word je ziek? Dan kan je werkgever dat als eigen schuld zien.

Toch betekent dat niet dat je werkgever zomaar je loon mag inhouden. Je gaat namelijk niet op vakantie met het doel om ziek te worden. En loon inhouden kan alleen als je werkgever kan bewijzen dat jij iets met opzet gedaan hebt. Op dit moment is vooraf niet te zeggen welk oordeel een rechter daarover geeft. Dat zal van jouw situatie afhangen. 

Ik moet verplicht 2 weken onbetaald verlof opnemen na vakantie. Mag dat? 

Je werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkplek en wil misschien geen risico’s nemen. Dat betekent alleen niet dat hij je zomaar kan verplichten om 2 weken thuis te blijven en onbetaald verlof of extra vakantiedagen op te nemen. Jou verbieden om naar je werk te gaan en zomaar loon inhouden mag ook niet.

Kan je vanuit huis werken? Dan mag je werkgever je wel vragen om de eerste 2 weken na je vakantie vanuit huis te werken. Ben je op vakantie geweest naar een land met code rood en moet je verplicht in quarantaine? Dan heb je zelf een risico genomen. Je werkgever kan bepalen dat je geen loon krijgt als je die 2 weken niet kunt werken.  

Elke situatie is anders. De coronacrisis zorgt voor nieuwe vragen waar de wet niet direct een antwoord op heeft. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.