Ik heb mijn vakantiedagen niet opgemaakt. Wat nu?

Het eind van het jaar is in zicht en je hebt nog vakantiedagen over. Hoelang mag je ze bewaren? Hoe voorkom je dat ze vervallen? En kun je ze ook laten uitbetalen? Lees wat je kunt doen.

Vervaltermijn vakantiedagen

De vakantiedagen die je ieder jaar opbouwt hebben een vervaltermijn. Dat betekent dat je maar een bepaalde tijd hebt om je vakantiedagen op te nemen. Neem je ze niet op tijd op? Dan heb je er geen recht meer op en kun je ze niet gebruiken. Bij sommige werkgevers mag je de vakantiedagen langer bewaren. Weten wanneer ze precies vervallen? De afspraken hierover vind je in je cao of contract.

Ik kon mijn vakantiedagen niet opnemen. Wat nu?

Heb je niet al je wettelijke vakantiedagen opgenomen? Er zijn uitzonderingen waarin je je werkgever kunt vragen de vervaltermijn te verlengen. Je mag je wettelijke vakantiedagen dan langer bewaren en later opnemen. Ze blijven 5 jaar geldig. Vraag dit uitstel aan voor de vervaltermijn op 1 juli. Daarna kan het niet meer. Situaties waarin je vakantiedagen langer geldig zijn:

  1. Je werkgever heeft het voor jou niet mogelijk gemaakt om je vakantiedagen op te nemen
  2. Je bent een lange tijd ziek of arbeidsongeschikt geweest

Vakantiedagen uitbetalen

Soms wil je je vakantiedagen laten uitbetalen in plaats van opnemen. Of dit kan is afhankelijk van het soort vakantiedag (wettelijk of bovenwettelijk) en van de afspraken met je werkgever.

Wettelijke vakantiedagen uitbetalen

Je werkgever mag wettelijke vakantiedagen niet zomaar uitbetalen. Uitbetaling kan alleen als je ze door langdurige ziekte niet kon opnemen. Of als je contract eindigt en je nog vakantiedagen over hebt. De vergoeding voor je vakantiedagen is gelijk aan je eigen uurloon én vakantiegeld.

Bovenwettelijke vakantiedagen uitbetalen

Bovenwettelijke vakantiedagen mogen wel worden uitbetaald. Wil je deze dagen niet bewaren? Of heb je liever geld in plaats van vrije tijd? Je kunt je werkgever dan om uitbetaling vragen. Hij is niet verplicht dit te doen. Vraagt je werkgever zelf of hij jouw bovenwettelijke vakantiedagen mag uitbetalen? Dat mag alleen met jouw toestemming en als er afspraken over staan in jouw cao of contract.

Belasting op uitbetaalde vakantiedagen

Laat je je vakantiedagen uitbetalen? Houd er dan rekening mee dat je belasting moet betalen over je uitbetaalde vakantiedagen. Dit tarief kan hoger zijn dan de belasting over je normale loon. Laat je daarom vooraf goed over informeren.

Heb je een meningsverschil met je werkgever over vakantiedagen?

Je werkgever mag niet zomaar je vakantieverzoek afwijzen. Ook kan het voorkomen dat je werkgever een vakantiedag inhoudt terwijl je ziek bent tijdens je vakantie. Heb jij vragen of twijfels over je vakantiedagen? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact op

Veelgestelde vragen over vakantiedagen