Wat je moet weten over ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof neem je op voor de zorg van een kind jonger dan 8 jaar. Of omdat je gewoon wat meer tijd wilt besteden aan de opvoeding. We vertellen meer over ouderschapsverlof. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat ouderschapsverlof precies is

Werken je partner en jij allebei? Dan hebben jullie beiden recht op ouderschapsverlof. Je mag in totaal 26 keer het aantal uren per week dat je werkt opnemen. Voor elk kind heb je recht op het verlof, dat je gespreid mag opnemen, zolang het maar voor de achtste verjaardag van het kind gebeurt. In sommige cao’s staan daar andere afspraken over.

Wanneer je recht hebt op ouderschapsverlof

 • Het ouderschapsverlof geldt voor je biologische kind, adoptiekind of erkend kind.
 • Je kunt ouderschapsverlof ook opnemen voor je pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind. Het kind moet dan wel bij je wonen volgens de basisregistratie personen.
 • Je kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. Je hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken.
 • Bij een tweeling heb je recht op 2 keer ouderschapsverlof.

Deels betaald ouderschapsverlof

Sinds 2 augustus 2022 krijgen ouders negen weken deels uitbetaald ouderschapsverlof tegen 70% van het dagloon (maximale dagloon = € 228,76 euro). Het maximummaandloon komt uit op € 4.975,53 Het betaalde verlof moeten ouders in het eerste levensjaar van het kind opnemen.

Onbetaald verlof kan ook van invloed zijn op bijvoorbeeld de opbouw van je pensioen of vakantiedagen. Lees meer over het opnemen van onbetaald verlof.

Ouderschapsverlof berekenen

Ouderschapsverlof duurt maximaal 26 keer je wekelijkse arbeidsuren. Zo reken je uit op hoeveel verlofuren je recht hebt:

 • Stel: je werkt 36 uur per week.
 • Je hebt recht op 26 keer je wekelijkse arbeidsduur aan verlof.
 • In totaal krijg je dan 26 x 36 = 936 verlofuren.

Zelf bepaal je hoe en wanneer je het verlof opneemt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een jaar lang 50% minder te gaan werken. Maar je mag je ouderschapsverlof ook uitsmeren over een langere periode of sneller opnemen.

Adoptie- en pleegzorgverlof

Ook als je adoptie- of pleegouder wordt, krijg je daar verlof voor. In totaal krijg je 6 weken verlof, volledig betaald, flexibel op te nemen in de periode van 6 weken voor en 22 weken na de komst van het kind. Dit verlof geldt voor beide ouders/verzorgers.

Meerdere werkgevers of wisselen van baan tijdens het ouderschapsverlof

Heb je meerdere werkgevers? Dan heb je bij elke werkgever recht op ouderschapsverlof. Ook dan geldt 26 keer je aantal contracturen. Je hoeft het verlof niet gelijktijdig op te nemen.

Als je tijdens het verlof met een nieuwe baan start, kun je de overige uren meenemen naar je nieuwe werkgever. Je vorige werkgever is verplicht de overgebleven verlofuren in een verklaring voor je op papier te zetten.

Zo vraag je ouderschapsverlof aan

Als je ouderschapsverlof wilt opnemen, moet je dit minstens twee maanden van tevoren schriftelijk aangeven. Je werkgever mag het verlof niet weigeren. Je moet laten weten:

 • Op welke datum het verlof ingaat (of de verwachte datum, als dat bijvoorbeeld afhankelijk is van de bevalling)
 • Hoeveel uren verlof je wilt opnemen
 • Op welke werkdagen je het verlof wilt opnemen
 • Hoe lang de verlofperiode gaat duren

Vragen over je rechten tijdens ouderschapsverlof

Gebeurt er tijdens het ouderschapsverlof iets waar je geen rekening mee had gehouden? En ben je benieuwd wat je het best kunt doen? We zoeken het voor je uit.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict