Verlof

Wat je moet weten over ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof neem je op voor de zorg van een kind jonger dan 8 jaar. Of omdat je gewoon wat meer tijd wilt besteden aan de opvoeding. We vertellen meer over ouderschapsverlof. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat ouderschapsverlof precies is

Werken je partner en jij allebei? Dan hebben jullie beiden recht op ouderschapsverlof. Je mag in totaal 26 keer het aantal uren per week dat je werkt opnemen. Voor elk kind heb je recht op het verlof, dat je gespreid mag opnemen, zolang het maar voor de achtste verjaardag van het kind gebeurt. In sommige cao’s staan daar andere afspraken over.

Wanneer je recht hebt op ouderschapsverlof

 • Het ouderschapsverlof geldt voor je biologische kind, adoptiekind of erkend kind
 • Je kunt ouderschapsverlof ook opnemen voor je pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind. Het kind moet dan wel bij je wonen volgens de basisregistratie personen.
 • Je kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. Je hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken.
 • Bij een tweeling heb je recht op 2 keer ouderschapsverlof

Deels betaald ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is op dit moment in principe onbetaald verlof, mits de werkgever een deel van het salaris doorbetaalt op basis van de cao. Daar komt per 2 augustus 2022 verandering in. Ouders krijgen dan negen weken deels uitbetaald ouderschapsverlof tegen 50% van het dagloon. Uitkeringsinstantie UWV betaalt de helft van het brutoloon, tot een maximale uitkering van 2.453 euro bruto per maand (113 euro per dag). Het betaalde verlof moeten ouders in het eerste levensjaar van het kind opnemen.

Onbetaald verlof kan ook van invloed zijn op bijvoorbeeld de opbouw van je pensioen of vakantiedagen. Lees meer over het opnemen van onbetaald verlof.

Ouderschapsverlof berekenen

Heb je een contract van 32 uur in de week? Dan heb je recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. Als je tijdens het verlof minder gaat werken is er een nieuwe berekening nodig. Je berekent hoeveel uren je gebruikt hebt en trekt die af van de uren die je zou krijgen op basis van je nieuwe contracturen.

Meerdere werkgevers of wisselen van baan tijdens het ouderschapsverlof

Heb je meerdere werkgevers? Dan heb je bij elke werkgever recht op ouderschapsverlof. Ook dan geldt 26 keer je aantal contracturen. Je hoeft het verlof niet gelijktijdig op te nemen.

Als je tijdens het verlof bij een nieuwe baan start, kun je de overige uren meenemen naar je nieuwe werkgever. Je vorige werkgever is verplicht de overgebleven verlofuren in een verklaring voor je op papier te zetten.

Zo vraag je ouderschapsverlof aan

Als je ouderschapsverlof wilt opnemen, moet je dit minstens twee maanden van tevoren schriftelijk aangeven. Je werkgever mag het verlof niet weigeren. Je moet laten weten:

 • Op welke datum het verlof ingaat (of de verwachte datum, als dat bijvoorbeeld afhankelijk is van de bevalling)
 • Hoeveel uren verlof je wilt opnemen
 • Op welke werkdagen je het verlof wilt opnemen
 • Hoe lang de verlofperiode gaat duren

Vragen over je rechten tijdens ouderschapsverlof

Gebeurt er tijdens het ouderschapsverlof iets waar je geen rekening mee had gehouden? En ben je benieuwd wat je het best kunt doen? We zoeken het voor je uit.

Neem contact met ons op

Meer weten over wat er in jouw sector speelt?

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict