Feestdagen en verplicht vrije dagen: wanneer heb jij vrij?

Officiële feestdagen en verplicht vrije dagen. Hoe werkt dat allemaal? Hoe weet je of je vrij hebt? Wanneer is een vrije dag verplicht? En wat als je een andere feestdag wil vieren?

Waarom heeft niet iedereen vrij op dezelfde feestdagen? 

Er is geen wet die bepaalt dat werknemers vrij hebben op de officiële feestdagen. Dat betekent dat je geen wettelijk recht hebt op een vrije feestdag. Werkgevers zijn niet verplicht om je vrij te geven met bijvoorbeeld Kerstmis of Bevrijdingsdag. Je vrije feestdagen zijn niet geregeld in de wet, maar in jouw cao of arbeidsvoorwaarden.   

Sommige bedrijven gaan helemaal dicht tijdens bepaalde feestdagen. Dan hoeft een werknemer niet te werken. Maar er zijn ook sectoren waar het werk gewoon doorgaat. Werk je bijvoorbeeld in de horeca of detailhandel? Of in de zorg? Dan moet je misschien wel werken tijdens officiële feestdagen als Nieuwjaarsdag of Pinksteren.

Wat als ik wel vrij wil? 

Staat een feestdag niet als vrije dag in jouw cao of arbeidsvoorwaarden? Maar wil je toch vrij? Je kunt je baas altijd vragen of je verlof mag opnemen. Houd er wel rekening mee dat je baas niet verplicht is om je vrij te geven. Zijn er al veel mensen afwezig? Heeft je baas je nodig? Dan kan het zijn dat je toch moet werken.

Lees meer over wel of niet werken tijdens de feestdagen →

Hoe weet ik op welke feestdagen ik vrij heb? 

Wil je weten op welke feestdagen jij vrij hebt? Dat vind je terug in jouw cao of arbeidsvoorwaarden. Het kan ook in het personeelshandboek staan. Valt een vrije feestdag op een werkdag? Die dag gaat niet van je vakantiedagen af. Haalt jouw baas dit wel van je vakantiedagen af? Dit kan alleen als daar afspraken over zijn gemaakt in je cao of arbeidsvoorwaarden.

Feestdagen van 2021 

Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari 2021

Goede vrijdag vrijdag 2 april 2021

Pasen zondag 4 en maandag 5 april 2021 

Koningsdag dinsdag 27 april 2021

Bevrijdingsdag woensdag 5 mei 2021

Hemelvaartsdag donderdag 13 mei 2021

Pinksteren zondag 23 en maandag 24 mei 2021

Kerstmis zaterdag 25 en zondag 26 december 2021

Wel of niet betaald?  

Valt een officiële feestdag op een werkdag? En hebben jij en je collega’s die dag vrij? Dan krijg je gewoon je loon doorbetaald. Heeft jouw baas andere afspraken? Dat kan. Maar dan moet dit wel in je cao of arbeidsvoorwaarden staan.  

Wat als ik een andere feestdag vier? 

De wet noemt alleen de christelijke feestdagen als officiële feestdagen. Er staan geen regels in over feestdagen die niet christelijk zijn. Ben je gelovig en wil je vrij zijn op een andere feestdag? Vier je bijvoorbeeld het Suikerfeest? Bespreek dit dan met je baas. Misschien kun je religieus verlof opnemen. Of mag je ruilen met een christelijke feestdag. Kan dat niet? Dan kan je baas je vragen om zelf een vrije dag op te nemen.      

Ik heb verplicht vrij. Hoe zit dat? 

In de wet staan geen verplichte vrije dagen die voor iedereen gelden. Maar in jouw cao of arbeidsvoorwaarden misschien wel. Een verplichte vrije dag is een dag waarop jij en je collega’s allemaal vrij hebben. Het is een collectieve vrije dag. Je baas bepaalt op welke dag of dagen niemand werkt. Bijvoorbeeld:  

  • Je werkgever bepaalt dat het kantoor dicht blijft op de werkdagen tussen Kerstmis en Oud en Nieuw. Of op de werkdag na Hemelvaart.
  • Je werk in het onderwijs. Je bent vrij tijdens de vaste vakantieweken in de herfst, winter, het voorjaar en de zomer.
  • Je werkt in de bouw en jouw werkgever houdt zich aan de bouwvak. Je hebt in de zomer een paar weken vakantie.

Je werkgever kan een vakantie of vrije dag alleen verplichten als er in jouw cao of arbeidsvoorwaarden is afgesproken dat hij dat kan doen.

Betaalde vrije dag 

Een verplichte vrije dag is een betaalde vrije dag. Dat betekent dat je loon wordt doorbetaald. De verplichte vrije dag gaat van je opgebouwde vakantiedagen af. Maakt je baas er een extra vrije dag van? Dan krijg je die vrije dag bovenop je vakantiedagen.

Wil je baas een vrije dag verplichten zonder doorbetaling van loon? Dat kan niet. Je werkgever mag dit alleen doen als jij en je collega’s daar toestemming voor geven.   

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.