Ben je zwanger, dan krijg je voor en na je bevalling zwangerschaps- en bevallingsverlof
Welke rechten en plichten heb je? En hoelang duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof?
Hoe lang duurt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof?
Het verlof voor zwangere vrouwen is opgedeeld in een zwangerschapsverlof (6 weken) en een bevallingsverlof (10 weken). Je kunt zwangerschapsverlof opnemen vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum en vanaf 4 weken voor de uitgerekende datum is dat verplicht. Neem je 4 weken zwangerschapsverlof op, dan duurt je bevallingsverlof 2 weken langer (12 weken in totaal).
Wanneer gaat het bevallingsverlof in?
Je zwangerschapsverlof loopt tot en met de dag waarop je bevalt. De dag na de bevalling gaat het bevallingsverlof in. Hoe lang het verlof in de praktijk duurt, is afhankelijk van de datum waarop je baby wordt geboren. In totaal is het aantal weken verlof in ieder geval nooit minder dan 16 weken.
Deeltijd
Je moet je zwangerschapsverlof aaneengesloten opnemen. Dat geldt ook voor de eerste 6 weken van je bevallingsverlof. De weken die daarna nog over zijn, mag je in deeltijd opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Je overlegt met je werkgever hoe je dit wilt vormgeven. Eerder beginnen met werken kan dus pas nadat je minimaal 6 weken bevallingsverlof hebt gehad.
Als je baby eerder of later wordt geboren
Je hebt na de bevalling altijd recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof; ook als je baby later komt dan verwacht. Het totaal aantal weken verlof kan hierdoor iets boven de 16 weken uitkomen. Wordt de baby eerder geboren, dan wordt het zwangerschapsverlof dat overblijft omgezet in bevallingsverlof. In totaal heb je dan dus 16 weken verlof.
Zwangerschapsverlof aanvragen
Het is handig je werkgever op tijd op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Je bent verplicht uiterlijk 3 weken van tevoren te laten weten wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Hiervoor heb je een verklaring nodig van je verloskundige of arts waarin de uitgerekende datum staat. Je werkgever vraagt dan een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor je aan. Hij kan het zwangerschaps- en bevallingsverlof niet weigeren.
Meestal krijgt je werkgever tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor je van het UWV. Je krijgt je loon dan gewoon doorbetaald. Tijdens de verlofperiode heb je geen recht op zaken als een overwerkvergoeding.
Bijzondere omstandigheden
Bij ziekte of overlijden van moeder of baby zijn er aanvullende regelingen. Komt je baby te overlijden na 24 weken zwangerschap, maar voordat je zwangerschapsverlof in ging, dan heb je recht op 16 weken bevallingsverlof.
Couveuseregeling
Als je baby na de bevalling langer dan 7 dagen moet worden opgenomen in het ziekenhuis, krijg je maximaal 10 weken langer bevallingsverlof. Zo heb je de mogelijkheid om je baby na thuiskomst uit het ziekenhuis nog 10 weken thuis te verzorgen.
Op de website van het UWV kun je zien op hoeveel extra verlof je recht hebt.
Overlijden moeder
Overlijdt de moeder bij de bevalling, dan gaat het bevallingsverlof dat overblijft naar de vader. Dit geldt ook als de moeder geen recht had op bevallingsverlof (bijvoorbeeld omdat zij geen baan had).