Werkgeluk: Heeft jouw werk zin?

Waar doe je het eigenlijk voor? Heeft jouw werk zin? Misschien ga jij elke dag naar je werk om geld te verdienen om van te leven, maar uit onderzoek van CNV Vakmensen blijkt dat we geld niet het belangrijkste vinden aan ons werk. We willen het leuk hebben met collega's, maar ook dat ons werk zin heeft.

Een mooi voorbeeld is de schoonmaak. Stel je bent schoonmaker. Je maakt elke dag dezelfde ruimte schoon. Terwijl je hard staat te werken vraag je jezelf af, wat voor zin heeft dit eigenlijk? Morgen is het weer net zo vies..

Denk eens goed na, waarom is het belangrijk dat deze ruimte schoon is? Jan Kampherbeek is onderhandelaar voor de cao Schoonmaak en verwoordt het altijd mooi. Volgens hem redden schoonmakers meer levens dan dokters. De schoonmaker zorgt ervoor dat de ruimte hygiënisch is en andere mensen die daar de hele dag werken niet ziek worden van bacteriën!

Zo ken je misschien ook de bekende uitspraak van een conciërge die bij NASA werkte toen president John F. Kennedy langskwam. Op de vraag wat hij aan het doen was, was zijn antwoord: Ik help mee om mensen op de maan te krijgen.

Aan de slag

Ben jij geen dokter, schoonmaker of conciërge bij NASA, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er als mijn werk niet gedaan wordt?
  • Wat betekent dit voor mij?

Ik hoop dat deze tips jou aan het denken hebben gezet en je helpen jouw werkgeluk te vergroten. Dan heeft ons werk in ieder geval zin gehad. :)

Hallo daar! Beetje last van werkstress?
5 tips tegen werkstress