Motivatie kwijt? Zo houd je het thuiswerken leuk

Thuiswerken tijdens een crisis waarin alles anders dan normaal is. Dat kan best een uitdaging zijn. De hele dag in dezelfde ruimte, geen collega’s om je heen, extra zorgen. Hoe houd je je werk leuk in deze tijd? En hoe help je jezelf gemotiveerd te blijven? 6 tips om de thuiswerkdagen door te komen.

Start én eindig je werkdag met een vast ritueel 

Iets langer uitslapen en vanuit je bed zo in je badjas of joggingpak achter de laptop kruipen. Klinkt lekker en dat is het af en toe ook, maar doe het niet elke dag. Het is belangrijk om je werktijd en je vrije tijd uit elkaar te houden. Zeker nu je thuis werkt. Dat helpt bij de motivatie tijdens het werken én dat echte vrije gevoel als je niet aan het werk bent.  

Wat wel werkt? Een klein ritueel om jezelf te vertellen dat je werkdag begint en eindigt. Even douchen en een rondje buiten wandelen bijvoorbeeld. En je dag afsluiten met een goed muzieknummer, een dansfeest in de woonkamer of iets anders wat je blij maakt.    

Samen videobellen, is samen werken 

Voel je je af en toe wat eenzaam? Ook dat kan je motivatie verminderen. Maak je werk leuker en gezelliger door met een collega te videobellen en op afstand samen te werken. Zo heb je via je scherm toch af en toe iemand om tegenaan te praten. En ondertussen werk je gewoon door aan je eigen taken of die gezamenlijke opdracht. 

Ook handig: je kunt elkaar motiveren. Spreek met je collega af wat je aan het eind van jullie video-meeting wil hebben gedaan. Voordat je afrond check je bij elkaar of dat ook gelukt is.

Neem een lange pauze 

Kinderen die je les moet geven, zorgen om familie en vrienden, werk dat veel van je vraagt, een gevoel van eenzaamheid. Thuiswerken is in deze tijd niet makkelijk. Pak daarom vooral die pauze en plak er eens een half uur aan vast. Even achter dat scherm weg, juist als je druk bent.

En geniet dan van de voordelen die je nu wél hebt. Maak een uitgebreide lunch voor jezelf of laat iets lekkers bezorgen. Doe alsof het zondag is en dek de tafel voor je hele gezin. Neem dat kwartiertje om even uit het raam te staren of dat hoofdstuk lezen. Bouw een toren met je kinderen. Ga je tuin in, duik je balkon op of maak een wandeling buiten.

Plan een digitale lunch 

Mis je de gesprekken met je collega’s aan de lunchtafel? Plan een digitale lunch in. Ook daar kan dat videobellen heel goed voor gebruikt worden. Nodig wat collega’s uit en ga samen een uurtje aan de digitale lunchtafel zitten. Zo heb je iets om naar uit te kijken en weet je zeker dat je die pauze ook echt neemt. Wissel af met vrienden en familie en je agenda is zo gevuld. 

Samen de werkweek afsluiten kan natuurlijk ook. Organiseer een digitale borrel en luid zo het weekend in. 

Te stil in huis? Probeer een podcast 

Een rustige werkplek is fijn, maar je kunt het thuis ook té stil vinden. Misschien werk je gewoon beter en fijner als je wat geroezemoes van collega’s om je heen hebt. Wil je wat achtergrondgeluid, maar leidt muziek te veel af? Probeer dan eens te werken met een podcast aan. Oortjes uit, geluid niet te hard en je hebt toch dat geroezemoes om je heen. 

Verwacht niet te veel van jezelf 

We zitten midden in de coronacrisis en daardoor is even niks ‘normaal’. Grote kans dus dat je nu wat vaker je dag niet hebt. En dat is oké. Je bent niet alleen. Maak het jezelf wat makkelijker door geen lange to-do-lijst te maken. Kies elke dag één taak die je af wil hebben. Zo houd je het overzichtelijk en leuk. Alles wat je nog meer doet, voelt dan als een fijne extra. En lukt dat niet? Dan heb je alsnog je doel van de dag gehaald.

Hallo daar! Beetje last van werkstress?
5 tips tegen werkstress