Oeps! Geheime camera in de kast!

Een lid van ons ruimt een kast tegenover haar werkplek op. Ze verplaatst wat spullen en ontdekt een snoertje aan een modelautootje dat daar al jaren staat. Het blijkt een geheime camera te zijn, afgesteld op haar werkplek.

‘Klopt’, zegt haar werkgever als ze hem met het autootje confronteert. Hij laat zien dat hij een app op zijn mobiel heeft waarmee hij elk moment haar werkplek kan bekijken. En nee, hij wil de camera niet weghalen. Hij is eigenaar van het bedrijf en het is zijn taak om controle uit te oefenen. Vooral omdat er een paar jaar geleden sprake is geweest van diefstal.

De vrouw belt ons. Ze voelt zich enorm ongemakkelijk met de camera die de hele dag op haar staat gericht. Dit kan toch niet zomaar?

Heimelijk toezicht

Nee. Zomaar een geheime camera op een werkplek afstellen kan absoluut niet. Er zijn afspraken rond cameratoezicht op de werkvloer en die heeft de werkgever aan zijn laars gelapt. In overleg met de vrouw schrijf ik een brief aan haar werkgever. Ik geef aan dat er heel duidelijke regels zijn voor heimelijk cameratoezicht. Dat is onder bepaalde voorwaarden toegestaan, bijvoorbeeld bij diefstal. In dit bedrijf is de aanleiding om de camera’s te installeren inderdaad diefstal, maar het betreft een zaak die jaren geleden speelde en allang is opgelost. De werknemer die het betrof is al jaren geleden ontslagen. Dat betekent dat er nu absoluut geen gerechtvaardigd belang meer is om geheime camera’s te laten draaien.

Boete

Ik wijs de werkgever er op dat hij ook andere regels rond het installeren van zichtbare en verborgen camera’s met voeten heeft getreden. Ik concludeer dat de werkgever in strijd handelt met de Wet bescherming persoonsgegevens en dat hij een boete opgelegd kan krijgen. Namens ons lid verzoek ik de werkgever in ieder geval de verborgen camera die op haar staat gericht onmiddellijk te verwijderen.

Tweeënhalf uur nadat ik het mail heb verstuurd, krijg ik een mailtje van de werkgever terug. Het rode modelautootje wordt uit de kast gehaald.

Marjolijn van Zeist
jurist bij CNV Vakmensen