Rouw op het werk

Een ingrijpend verlies kan het leven totaal op zijn kop zetten. En weer aan het werk gaan, vergt nogal wat van iemand die rouwt. Maar ook van werkgevers, leidinggevende en collega’s. Zij kunnen het rouwproces verlichten of verzwaren, afhankelijk van of zij hun rol hierin serieus nemen. CNV zet zich ervoor in dat rouwende werknemers tijd en ruimte krijgen om ingrijpend verlies te verwerken. Op deze pagina vertellen we je meer over onze inzet op dit thema. Maar ook op welke verlofsoort je nu recht hebt, als je te maken krijgt met verlies.

Bijzonder verlof overlijden

Als er een direct familielid overlijdt, kun je gebruik maken van het calamiteitenverlof om noodzakelijke dingen te regelen. Calamiteitenverlof kan, afhankelijk van de situatie, variëren van een paar uur tot hooguit enkele dagen. Daarna maak je, in overleg met je werkgever, afspraken over je verlof in verband met de uitvaart. Soms zijn er in de cao aanvullende afspraken gemaakt over de verlofperiode tot de uitvaart en rouwverlof.

  • Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.
  • Bij het overlijden van bloed- en aanverwanten in de tweede graad (zoals een grootouder, broer, zus of kleinkind) heb je recht op twee dagen verlof. Je kunt deze dagen opnemen op de dag van overlijden en de dag van de begrafenis of crematie.
  • Bij het overlijden van bloed- en aanverwanten in de derde of vierde graad (zoals een oom, tante of achterkleinkind) heb je recht op één verlofdag. Je kunt deze dag opnemen op de dag van de begrafenis of de crematie.

Ruimte voor rouw

CNV vindt het belangrijk dat werknemers meer ruimte krijgen om te rouwen na een ingrijpend verlies. Ook op de werkvloer. In juli 2019 lanceerde de vakbond de handreiking ‘Hoe werkt rouw?’. Sindsdien zijn er in verschillende cao’s afspraken gemaakt rond rouw. Belangrijk, omdat er op dit moment nog geen wettelijk rouwverlof ontstaat. CNV pleit in Den Haag actief voor wettelijke afspraken over een flexibel opneembaar, doorbetaald rouwverlof.

Check Rouw Dossier

Ben jij benieuwd welke concrete stappen we maken in de Haagse lobby om flexibel inzetbar rouwverlof te realiseren? We vertellen je er graag over.

Check dossier

CNV handreiking

Werkgevers, leidinggevende en collega’s spelen een belangrijke rol bij de duurzame inzetbaarheid van een rouwende werknemer. Om bedrijven te helpen bij de re-integratie van een collega in rouw, ontwikkelde CNV de handreiking Hoe werkt rouw?. Het boekje bevat praktische adviezen voor bedrijven in het begeleiden van werknemers. Vraag de handreiking aan door je gegevens achter te laten in het onderstaande formulier.

Aanvragen
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None

Bekijk de 7 belangrijke lessen bij rouw

1 op de 10 werkenden die een dierbare heeft verloren, krijgt een burn-out door de combinatie rouw en werk. 21% krijgt te weinig steun van zijn werkgever om goed te kunnen functioneren. Een kwart kan langere tijd niet goed functioneren. Bekijk de video waarin Loes Dreschler van CNV Vakmensen 7 belangrijke lessen bij rouw op het werk deelt.

'Hoe werkt rouw'

Hoe was het voor jou?

Wil jij een ervaring delen over rouw op het werk, positief of negatief? Of heb je hier vragen over? Laat het ons weten. Wellicht helpt jouw verhaal anderen in een soortgelijke situatie. Of kunnen wij jou ondersteunen in deze lastige tijd.

Deel jouw ervaring
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict