Wat doe je bij een bedrijfsongeval?

Je krijgt een ongeluk op je werk. Wanneer noem je dat een bedrijfsongeval? Welke rechten heb je bij een bedrijfsongeval? En wat doe je als je een ongeluk krijgt?

Wat is een bedrijfsongeval? 

Je krijgt een ongeluk op je werk en raakt gewond. Dat is een bedrijfsongeval. Je breekt bijvoorbeeld je arm omdat je uitglijdt over een gladde vloer. Of je zit klem in een machine waar je mee werkt. Je loopt in elk geval schade op aan je gezondheid. Schade waardoor je soms je werk even niet kunt doen. Soms zelfs helemaal niet meer.    

Wanneer is een ongeluk een bedrijfsongeval? 

Een ongeluk is een bedrijfsongeval als het op één van de volgende momenten gebeurt: 

  • onder werktijd;
  • tijdens je pauze;
  • als je onderweg bent voor je werkgever;
  • als je voor je werkgever op locatie werkt.

Krijg je een ongeluk terwijl je op weg bent van je werk naar huis of andersom? Dan is dit meestal geen bedrijfsongeval.

Klein ongelukje? Geen bedrijfsongeval 

Niet alle ongelukken op je werk zijn bedrijfsongevallen. Er bestaan ook kleine ongelukken. Je snijdt bijvoorbeeld in je vinger of stoot je been tegen een tafel. Dat doet even pijn, maar is geen bedrijfsongeval. Je hoeft je werk niet te stoppen en hebt geen erge verwondingen. Dat is anders bij een bedrijfsongeval. De schade is dan groter. Bijvoorbeeld:

  • Je tilt als postbezorger een te zwaar pakket en krijgt plotseling klachten aan je rug, schouders of nek.
  • Je valt als schoonmaker van een trapje en kneust of breekt iets.
  • Je werkt als beveiliger en raakt gewond door een agressieve bezoeker.
  • Je werkt met gevaarlijke stoffen en raakt blind door een explosie.

Wat kan ik doen bij een ongeval? 

Wat je precies kunt doen, hangt natuurlijk van de ernst van het ongeluk af. Maar er zijn wel een paar tips om te onthouden.

Meld het ongeval 

Meld een ongeluk altijd bij je werkgever of een leidinggevende. Ook als het maar klein lijkt. Je werkgever moet een ernstig ongeluk meteen melden bij de inspectie SZW. Een bedrijfsongeval is ernstig als je:

  • naar het ziekenhuis moet;
  • invalide raakt of andere blijvende schade hebt;
  • overlijdt. 

Raakt er iemand anders gewond en lijkt het ernstig? Meld het ongeluk dan meteen bij de bedrijfshulpverlening en bel 112. Verander niks aan de omgeving en geef de ruimte aan hulp.   

Ga naar de dokter of het ziekenhuis 

Laat jezelf en je verwondingen controleren bij de dokter of het ziekenhuis. Het is niet altijd meteen duidelijk welke gevolgen een ongeluk voor je gezondheid heeft. De schade kan groter zijn dan je denkt. Dan wil je erger of blijvende schade natuurlijk voorkomen. 

Ernstig? Bewaar papieren en bewijzen 

Soms is een ongeluk zo erg dat je in de ziektewet komt en een tijd niet kunt werken. Misschien moet je ander werk zoeken of raak je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt. Dan verlies je mogelijk inkomen. Ook zorg kost geld. Het kan zijn dat je werkgever deze kosten moet vergoeden. Bewaar dan ook altijd al je medische kosten en eventuele reiskosten en bereken wat je aan inkomsten mist.

Welke rechten heb ik na een bedrijfsongeval? 

Jouw rechten na een bedrijfsongeval? Daar is vooraf niet zomaar een passend antwoord op te geven. Het hangt af van de ernst van het ongeluk, wie er schuld heeft aan het ongeluk en de afspraken die in jouw cao of contract zijn gemaakt.  

Schadevergoeding bij schuld werkgever 

Je werkgever moet voor een veilige werkplek zorgen en alle nodige maatregelen nemen om schade te voorkomen. Krijg je een ongeluk door onveilige omstandigheden op je werk? En had je werkgever die onveilige situatie kunnen voorkomen? Dan ligt de schuld van het ongeluk bij je werkgever. Hij is dan aansprakelijk. Dat betekent dat hij:  

  • een boete kan krijgen als blijkt dat hij de wet heeft overtreden;
  • een schade- of letselvergoeding moet betalen;
  • mogelijk een aanvulling op je uitkering moet betalen of een verlies aan inkomsten moet vergoeden.

Krijg ik na een bedrijfsongeval mijn loon doorbetaald?   

Ben je een lange tijd ziek of arbeidsongeschikt? Dan kom je in de ziektewet. De eerste 2 jaar kan je werkgever je niet ontslaan en hoort hij minstens 70% van je loon door te betalen. Veel werkgevers betalen het eerste jaar 100% en het tweede jaar 70% van je loon. Kijk in je cao om te zien waar je recht op hebt als je door een bedrijfsongeval in de ziektewet komt.  

Lees meer over re-integratie bij ziekte en arbeidsongeschiktheid →

Arbeidsongeschiktheidsuitkering 

Na 2 jaar ziektewet mag je werkgever je ontslaan en hoeft hij geen loon meer te betalen. Ben je voor meer dan 35% arbeidsongeschikt en verdien je dus minder dan 65% van je oude loon? Dan heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering via de Wet Inkomen Arbeidsongeschiktheid (WIA): 

  • een IVA-uitkering als je volledig arbeidsongeschikt bent;
  • een WGA-uitkering als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent.

Minder dan 35% arbeidsongeschikt. En dan? 

Je hebt geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Misschien kun je met je werkgever zoeken naar een oplossing voor werk dat je wel kunt doen. Of je gaat op zoek naar een nieuwe baan. Je werkgever zal dan een ontslagprocedure starten. Heb je nog geen vervangend werk gevonden? Dan kan je een WW-uitkering aanvragen.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.