Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Vakantiestress voorkomen: 6 tips van onze leden

Het jaar is nog maar net begonnen en je collega heeft zijn vakanties voor heel 2018 al geclaimd. Klinkt herkenbaar? Ieder jaar blijkt het weer een heel gedoe te zijn om de vakantieplanning naar ieders wens rond te krijgen.

CNV Vakmensen vroeg haar leden om tips om die vakantiestress te voorkomen. Dit zijn de 6 beste:

1. Ga ruim van tevoren met elkaar in gesprek

Deze tip staat met stip op 1. Ga al in november/december/januari met elkaar in gesprek over de vakantiewensen. Zo weet je waar bezettingsproblemen ontstaan en is er nog genoeg tijd om te schuiven en compromissen te sluiten.

2. Zorg dat de spelregels vooraf duidelijk zijn

Het is handig als je van tevoren weet waar je rekening mee moet houden bij je vakantieaanvraag. Hoeveel collega’s zijn er minimaal nodig om het bedrijf te laten draaien? In welke periode wordt topdrukte verwacht? Communiceert jouw werkgever hier niet over? Vraag er zelf naar.

3. Verdeel de collega’s in groepen

Spreek met elkaar af dat collega’s worden verdeeld in groepen. Het ene jaar kan groep 1 de eerste 3 weken van de schoolvakantie vrij nemen en groep 2 de laatste 3 weken. Het volgende jaar andersom. Onderling ruilen is toegestaan en buiten de schoolvakanties vrij nemen kan uiteraard ook. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en zit je niet steeds aan dezelfde periode vast.

4. Geef een beloning

Dit is eigenlijk een tip voor werkgevers: stimuleer mensen om buiten de schoolvakanties verlof op te nemen door ze een extra verlofdag te geven.

5. Bedenk een plan B

Denk alvast na over een 2e of 3e keuze, zodat je een alternatief hebt als je 1e keuze niet wordt goedgekeurd.

6. Stel je flexibel op

De vakantieplanning rond krijgen is een proces van geven en nemen. Stel je dus zo flexibel mogelijk op. Ga je akkoord met jouw 2e keuze voor de zomervakantie, dan kun je ter compensatie voor de kerstvakantie misschien wel jouw eerste keuze krijgen.
 

vakantie aanvragen