De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Hoe je je vakantiegeld slim investeert

De meeste mensen hebben niet zo’n moeite met het uitgeven van hun vakantiegeld. Een paar weken vakantie en je bent al gauw door het bedrag heen. Ook de spaarrekening is bij veel werknemers een favoriete bestemming voor vakantiegeld.

Maar wat als je niet zo’n vakantieganger bent, baalt van de lage spaarrente of toch nog wat van je vakantiegeld overhoudt? Dan heb je misschien iets aan deze tips om je vakantiegeld slim te investeren:

1. Koop een nieuwe telefoon

Ben je toe aan een nieuwe telefoon? Gebruik dan een deel van je vakantiegeld om er een te kopen in plaats van er een uit te zoeken bij je abonnement. Dit bespaart je geld op de lange termijn, want een sim only-abonnement is veel goedkoper dan een abonnement inclusief telefoon. Bonustip: koop een model waarvan net een nieuwe versie is uitgekomen. De kwaliteit van zo’n ‘ouder’ model blijft prima, maar doordat er een nieuwere variant is, gaat de prijs omlaag.

2. Maak je huis duurzaam

Ook je huis duurzamer maken levert je op de lange termijn geld op, want hoe duurzamer je huis, hoe lager je energierekening. Denk aan investeren in ledlampen, tochtstrips monteren op je deuren en brievenbus of zonnepanelen aanschaffen.

3. Crowdfund een leuk project

Kijk bijvoorbeeld op Kickstarter voor originele ideeën. Je helpt ondernemers hun innovatieve product te ontwikkelen door ervoor te betalen voordat het product gemaakt is. Komt het product uiteindelijk toch niet op de markt, dan krijg je je geld terug. Voordeel is dat je al met een klein bedrag kunt beginnen.

4. Los extra af op je hypotheek

Tussentijds aflossen op je hypotheek betekent lagere maandlasten. Hier heb je dus de rest van de looptijd van je hypotheek profijt van. Let op: hoe voordelig tussentijds aflossen precies is hangt af van de hypotheekvorm die je hebt, vraag dit na bij jouw hypotheekverstrekker.

5. Vervang een oud apparaat

Een (erg) oude koelkast of droger gebruikt veel meer energie dan een nieuwere variant. Bovendien: op het moment dat ‘ie echt stukgaat heb je misschien niet genoeg geld op je spaarrekening staan om hem te vervangen. Dan kun je dat moment maar beter voor zijn!

6. Investeer in jezelf

Doe eindelijk die cursus Spaans, leer Italiaans koken in Rome of neem een personal trainer. Niet alleen leuk, maar ook hartstikke nuttig!

7. Los schulden af

Eerlijk is eerlijk, dit is niet echt een investering, maar schulden zijn hartstikke duur. Los je ze af, dan merk je direct dat je maandelijks meer bestedingsruimte hebt. Vooral voor roodstaan op je bankrekening, je creditcard en doorlopende kredieten betaal je enorm veel rente.

vakantiegeld investeren

Afbeelding: TaxRebate

Word nu lid

  • Deskundig advies  
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

En ontvang 50% korting