Solliciteren: alle tips & tricks
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
De vakbond die verschil maakt

Solliciteren

Ook al nemen de vacatures toe, het blijft soms lastig om baan te krijgen. De manier van solliciteren is dan ook veranderd. Om op te vallen, helpt het om je te onderscheiden van de rest. Maar hoe doe je dat? Wij hebben alle tips & tricks voor je op een rijtje gezet.

Je sollicitatiebrief

In een sollicitatiebrief stel je jezelf voor aan een werkgever. Het doel van je sollicitatiebrief is om jezelf te presenteren en je daarbij te onderscheiden van de rest. Een sollicitatiebrief heeft vaak een bepaalde opbouw met vaste onderdelen.

Opbouw

 • Inleiding/openingszin - In de inleiding geef je aan waarom je op de vacature reageert en hoe je de vacature hebt gevonden.
 • Motivatie - Wat spreekt je aan in de functie? Waarom wil je graag bij die organisatie werken? Stel jezelf deze vragen om je motivatie helder te krijgen. Probeer hierbij zo enthousiast mogelijk te zijn in je sollicitatiebrief.
 • Jezelf verkopen - Waarom ben jij zo geschikt voor deze functie? Verwerk hierin voorbeelden van je successen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de AIDA-methode. De AIDA-methode wordt gebruikt in verkoopbrieven. Dit staat voor Attention (trek de aandacht van de lezer), Interest (wek interesse met jouw unieke eigenschappen), Desire (wakker verlangen aan om kennis te maken) en Action (zet aan tot de actie om jou uit te nodigen voor een gesprek). Hou hierbij in je achterhoofd waarom het bedrijf juist jou moet aannemen. Wat is jouw meerwaarde voor het bedrijf?
 • Afsluiting - Sluit je brief af met één of twee zinnen waarin je de werkgever laat zien dat je op gesprek wilt komen. Bijvoorbeeld 'Graag licht ik mijn Curriculum Vitae en motivatie toe in een persoonlijk gesprek'.

 

 

Je CV

Je Curriculum Vitae (cv) is meer dan je sollicitatiebrief doorslaggevend bij beoordeling van geschikte kandidaten door werkgevers. Een cv geeft namelijk een goed overzicht van je talenten, vaardigheden en kennis. Wat mag niet ontbreken in een goed cv?

Een cv bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Persoonsgegevens
 2. Werkervaring
 3. Opleiding en cursussen
 4. Overige informatie

Persoonsgegevens

Bij persoonsgegevens vermeld je altijd: je naam (voluit), adres, telefoonnummer en geboortedatum. Vermeld eventueel je e-mailadres. Het vermelden van je nationaliteit en burgerlijke staat is niet nodig, maar het kan wel.

Werkervaring

Het is verstandig om meteen na je persoonsgegevens je werkervaring op te sommen. Werkgevers zijn namelijk het meest geïnteresseerd in de vaardigheden die je bezit en hoe die aansluiten op de gestelde eisen in de vacature. Begin met je meest recente werkervaring. Vermeld bij elke baan je functie, je voormalige werkgever en de periode die je daar gewerkt hebt. Beschrijf je functie-inhoud kort en bondig met de belangrijkste taken. Laat je omschrijving aansluiten bij de functieomschrijving in de vacature.

Opleiding en cursussen

Bij het onderdeel opleiding begin je met je hoogst genoten opleiding. Beperk je tot de meest relevante informatie. Noem verder cursussen/trainingen die relevant zijn voor de functie.

Overige informatie

Naast je persoonsgegevens, werkervaring en opleidingen kan je bijvoorbeeld nog je sterke eigenschappen noemen of vrijwilligerswerk dat aansluit op de functie. Zorg dat je jezelf zo goed mogelijk neerzet in je cv. Extra informatie over jezelf kan daar zeker bij helpen.

Voorbeeld cv's

Voorbeeld cv’s zijn er genoeg te vinden op internet. Gebruik zo’n voorbeeld cv altijd als leidraad, maar maak het jezelf wel eigen. Op de meeste vacaturesites zijn voorbeeld cv's te vinden. Bijvoorbeeld op studentenwerk.nl en monsterboard.nl.

 

 

Het sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om de werkgever te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is dus erg belangrijk. Hoe zorg je voor een goede voorbereiding?  

Onderzoek de functie

Vraag jezelf af: wie is de ideale kandidaat voor deze functie? Lees de vacature nogmaals goed door en zoek de overeenkomsten met jouw ervaring, vaardigheden en eigenschappen. Maak een lijst van vaardigheden, specifieke kennis, persoonlijke en professionele kwaliteiten waarvan jij denkt dat deze belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Onderzoek het bedrijf

Probeer zoveel mogelijk informatie te vergaren over het bedrijf. Dit helpt je om een duidelijk beeld te vormen van de bedrijfscultuur en of deze bij jou past. Bekijk hiervoor de website en social mediakanalen van het bedrijf. Probeer te achterhalen wat het bedrijf precies zoekt in een geschikte kandidaat. Zorg er daarnaast voor dat je weet met wie je het gesprek hebt. Op LinkedIn vind je informatie over je gesprekspartners. Bekijk ook wie je gedeelde contacten zijn. Zij kunnen je ook informatie geven over het bedrijf en je gesprekspartners.

Denk na over je presentatie

Bereid een korte introductie voor over jezelf. Som hierbij niet uitgebreid je opleidingen en werkervaring op. Dit kan de werkgever ook in je CV lezen. Vertel een persoonlijk verhaal waarin je de gevraagde competenties verwerkt. Hiermee kan je laten zien dat jij past bij de functie en het bedrijf.

Oefen de meestgestelde sollicitatievragen

Bereid een aantal standaard sollicitatievragen voor die je kan verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Het oefenen van het beantwoorden van deze vragen, helpt je om minder nerveus te zijn bij het sollicitatiegesprek. Weet je niet zo goed welke vragen je kunt verwachten? We hebben de 10 meest voorkomende voor je op een rij gezet.

 

 

12 tips voor de perfecte sollicitatiebrief

 • Schrijf een korte motivatie. Zorg dat je sollicitatiebrief ‘to the point’ is. Werkgevers krijgen een grote hoeveelheid aan brieven binnen. Je sollicitatiebrief moet dan ook meteen opvallen.
 • Wees authentiek en persoonlijk, schrijf een motivatie die bij je past. Hierdoor valt jouw sollicitatie nog meer op.
 • Schrijf nette en niet al te lange zinnen. Het wisselen van de lengte van zinnen leest prettiger.
 • Probeer clichés te voorkomen, denk bijvoorbeeld aan ‘flexibel’, ‘enthousiast’ en ‘no nonsens mentaliteit’.
 • Maak je sollicitatiebrief niet te lang, maximaal 1 A4’tje. Zorg ook dat je CV ‘to the point’ is, maximaal 2 A4’tjes.
 • Som je CV niet nogmaals op in je sollicitatiebrief.
 • Richt je op de gevraagde kerncompetenties in je sollicitatiebrief, tenzij je die al in je CV hebt toegelicht.
 • Mocht je CV in relatie tot de vacature vragen oproepen, neem het heft in eigen hand en probeer de vragen bij voorbaat weg te nemen in je brief.
 • Laat geen betaalde sollicitatiebrief opstellen, deze zijn niet origineel en authentiek.
 • Laat iemand anders je brief nakijken om mogelijke taalfouten eruit te halen.
 • Spreek de lezer altijd aan met ‘u’. 
 • Bied je sollicitatiebrief en CV in pdf aan. Zo weet je zeker dat de opmaak niet verspringt.Word nu lid van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen 
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting

Hoe solliciteer je via sociale media?

 • Maak een persoonlijk profiel aan op een of meer sociale netwerksites.
 • Besteed veel aandacht aan je profiel. Werkgevers zoeken op internet naar informatie over een sollicitant. Denk goed na wat je wel en niet zichtbaar maakt op je profiel. Geef dus een zo positief mogelijk beeld van wie je bent en wat je kunt. 
 • Wees consequent in de informatie die je geeft in je verschillende profielen. Door je profielen van meerdere sociale netwerksites te laten aansluiten, geef je een werkgever een duidelijk beeld van jezelf. 
 • Bouw een netwerk op met social media. Zoek bijvoorbeeld contact met vrienden, kennissen, oud-collega’s en anderen. Zo bouw je een handig netwerk op van mensen die je misschien aan een baan kunnen helpen.
 • Gebruik jouw netwerk vervolgens om vacatures te vinden. 
 • Wanneer je op een site een bedrijf met een leuke vacature vindt, bekijk dan of iemand in jouw netwerk bij dit bedrijf werkt. Wees brutaal en vraag of hij/zij je voorstelt aan het bedrijf. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is dan groter.
 • Plaats een bericht op via social media en laat weten dat je een baan zoekt. Misschien weet iemand in je netwerk een vacature voor je.