Salaris te laat betaald? Dit zijn jouw rechten

Het is het einde van de maand en je kijkt er alweer naar uit: je salaris. Maar wéér krijg je je salaris te laat. Wat kun je doen? En wat zijn je rechten? Lees hier alles over te late betaling van je loon.

Wanneer is je salaris te laat?

Krijg je per week betaald? Dan moet je je salaris uiterlijk binnen een maand krijgen. Krijg je per maand betaald? Dan moet je je salaris binnen drie maanden krijgen. Vaak staat in je contract wanneer je je loon krijgt. Staat dit er niet? Houd dan de datum aan waarop je normaal gesproken je loon krijgt.

Loonsverhoging bij te late betaling

Is je loon minstens 4 dagen te laat? Dan heb je recht op loonsverhoging over het geld dat te laat is. Tussen de 4e en 8e werkdag krijg je per dag 5% loonsverhoging. Vanaf de 9e werkdag krijg je per dag 1% loonsverhoging. Het maximum is 50% loonsverhoging.

Helaas krijg je deze loonsverhoging niet altijd. Soms bepaalt de rechter dat de loonsverhoging moet worden verlaagd, naar bijvoorbeeld 10% of 15%. Bewijst je werkgever dat het niet zijn schuld is dat het salaris te laat is? Dan krijg je geen loonsverhoging.

Zo krijg jij alsnog je salaris met mogelijke loonsverhoging

In de wet staat dat je recht hebt op loonsverhoging. Maar je krijgt dit niet zomaar. Stuur eerst een aangetekende brief naar je werkgever. Schrijf daarin dat je je achterstallige loon (met mogelijke loonsverhoging) wilt krijgen.

Reageert je werkgever niet op je brief? En krijg je nog steeds je loon niet? Vraag dan hulp aan een juridisch adviseur. Die stuurt je werkgever nog een brief over de te late betaling.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte