Krijg jij een kerstpakket?

Het is kerst! Tijd voor het kerstpakket. Of toch niet? Een kerstpakket is een leuk extraatje van je werkgever. Een soort bedankje voor het werk dat je doet. Maar krijg jij er wel een? We beantwoorden de meestgestelde vragen over het kerstpakket.

Wanneer krijg ik een kerstpakket?

Een kerstpakket is geen wettelijk recht. Het is een extraatje die je krijgt. Net als een bonus of een eindejaarsuitkering. Je werkgever is dus niet verplicht om je een kerstpakket te geven. Hij kiest zelf of jij en je collega’s een kerstpakket ontvangen en wanneer dat zal zijn. Of je een kerstpakket krijgt kan daarom ook elk jaar verschillen.

Zijn er regels over de inhoud van een kerstpakket?

Er zijn geen regels over de inhoud van een kerstpakket. Je werkgever mag zelf bepalen wat die jou en je collega’s geeft. Wat je krijgt, kan elk jaar verschillen. Heeft je werkgever minder omzet gemaakt? Dan kan hij kiezen voor een kleiner cadeau. Of misschien vindt je werkgever het leuker om een kerstfeest te organiseren in plaats van een cadeau.

Staat een kerstpakket in de arbeidsvoorwaarden?

Sommige werkgevers maken een afspraak over het kerstpakket in de cao of arbeidsvoorwaarden. Maar dat hoeft niet. Je werkgever mag ook een kerstpakket geven zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt. Wil je weten of er bij jou afspraken zijn gemaakt over het kerstcadeau? Kijk dan in je eigen cao of arbeidsvoorwaarden. Het kerstpakket valt meestal onder de tertiaire arbeidsvoorwaarden. Lees meer over aanvullende arbeidsvoorwaarden.

Waarom krijgt niet iedereen hetzelfde pakket?

Je werkgever kan ervoor kiezen om niet iedereen hetzelfde kerstpakket te geven. Er kunnen dus verschillende soorten pakketten worden uitgedeeld. Bijvoorbeeld: iemand die fulltime werkt krijgt een groter pakket dan iemand die parttime werkt. Of misschien krijgen collega’s die langer in dienst zijn een extra cadeau.

Ik krijg geen kerstpakket, maar collega’s wel. Mag dat?

Het kan zijn dat vaste werknemers een kerstpakket krijgen, maar zzp’ers of uitzendkrachten niet. Dat je collega een kerstpakket krijgt, betekent niet automatisch dat jij er ook een krijgt. Je werkgever mag dit zelf bepalen.

Neem contact op

Heb je vragen over het kerspakket? Of wil je meer weten over aanvullende arbeidsvoorwaarden? Neem contact met ons op. Wij beantwoorden al jouw vragen.

Neem contact met ons op

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte