Onderhandelen over je loonsverhoging? 7 tips!

Je baas om een hoger loon vragen is niet altijd makkelijk. Misschien vind je het wel eng. Want hoe onderhandel je eigenlijk? Met deze 7 tips bereid jij je goed voor op een salarisonderhandeling.

Tip 1: zeg niet meteen ja 

Komt je baas met het eerste bod? Zeg niet meteen ja. Zelfs niet als dit bedrag al meer is dan je had verwacht of gehoopt. Het eerste bod is namelijk meestal niet het maximale bedrag van het eindbod. Je loon kan waarschijnlijk nog verder omhoog. Het is het waard om daar met je baas over te onderhandelen. Zo laat je ook zien dat je ergens voor durft te vechten.

Tip 2: begin met een hoger bod

Bedenk voordat je gaat onderhandelen hoeveel geld je minimaal wil gaan verdienen. Doe jij het eerste bod? Zet dan net wat hoger in dan dat bedrag. Zo houd je ruimte over om te onderhandelen. Met een beetje geluk eindig je zo op of net iets boven het bedrag dat je wil.   

Tip 3: zeg geen ‘nee’ 

Reageer niet met een ‘nee’ op een bod of tegenbod. Vertel in plaats daarvan welk bedrag jij graag zou willen zien. En waarom je vindt dat je dat bedrag verdient. Zie hiervoor ook tip 5 en 6. Wil je even over het bod nadenken? Vraag dan om nadenktijd.

Tip 4: vraag om vooruitzichten

Soms lukt het tijdens een gesprek niet om een hoger loon te krijgen. Misschien omdat er geen budget is. Wees niet bang om te vragen wanneer een salarisverhoging wel mogelijk is. En vertel dat je tegen die tijd weer een gesprek wil. Het kan ook zo zijn dat je toch wat meer kennis of ervaring moet hebben voordat je meer kunt gaan verdienen. Vraag dan welke stappen je moet nemen. Misschien kunnen jullie zelfs samen een plan maken.  

Tip 5: bepaal wat je waard bent 

Tijdens de onderhandelingen wil je je baas overtuigen waarom je salarisverhoging verdient. Het helpt om vooraf een paar argumenten op een rijtje te zetten. Lees je functieomschrijving eens goed door. Klopt deze nog met je huidige werkzaamheden? Of zijn er werkzaamheden bijgekomen? Denk daar over na en schrijf op: 

  • wat al je huidige verantwoordelijkheden en werkzaamheden zijn;
  • welke opleidingen, cursussen en trainingen je hebt gevolgd;
  • op welke andere manieren je kennis en ervaring gegroeid is;
  • welke resultaten bewijzen dat je een verhoging verdient.

Belangrijk is dat je zelf ook echt gelooft dat je meer waard bent. Dat zelfvertrouwen helpt bij de onderhandelingen. Je kunt ook voor jezelf opschrijven:

  • wat jou onvervangbaar maakt;
  • wat je allemaal voor een bepaald project of opdrachtgever hebt betekend.

Tip 6: bepaal hoeveel je wil gaan verdienen 

Alleen maar vertellen dat je meer wil verdienen is niet genoeg. Je moet zelf een bedrag of een bepaald procent aan verhoging kunnen noemen. Dat kan best lastig zijn. Ga daarom op onderzoek uit:

  • Kijk naar loonschalen in cao’s uit dezelfde sector.
  • Vraag anderen met eenzelfde soort functie wat zij verdienen.
  • Kijk naar de lonen in vacatures die op jouw functie lijken.

Als je een cao hebt 

Kijk als eerst naar de loonschaal in jouw cao. Misschien kun je binnen je eigen schaal groeien en doorstromen naar een hogere trede. Zit je al aan de top binnen jouw schaal? Misschien is het dan wel tijd voor een nieuwe functieomschrijving en een hogere loonschaal.

Zonder cao bepaalt je werkgever de lonen zelf. Kijk in je contract of bedrijfsregels of je baas zelf loonschalen bedacht heeft.   

Tip 7: denk na over andere beloningen 

Denk vooraf ook na over een andere soort beloning die je zou willen krijgen. Misschien kan of wil je baas je loon niet verhogen, maar kan je wel over een andere beloning onderhandelen. Meer vakantiedagen, de mogelijkheid tot thuiswerken of een auto van de zaak bijvoorbeeld. Bedenk vooraf met welke andere beloning je ook blij bent, dan kun je dat meteen bespreken. 

Klaar met onderhandelen? Vergeet niet de afspraken op papier te zetten en vast te leggen!

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.