Wat is de inlenersbeloning?
De inlenersbeloning is gericht op uitzendkrachten en is onderdeel van de cao’s van uitzendkrachten (ABU en NBBU). Deze beloning zorgt ervoor dat je bij je werkgever hetzelfde verdient als een vaste collega met eenzelfde functie. Jouw uitzendbureau is verplicht zich aan die inlenersbeloning te houden. Je hebt er vanaf de eerste dag bij je opdrachtgever recht op.
Hoe werkt inlenersbeloning?
Jouw uitzendbureau is je werkgever. In de cao ABU en NBBU staan afspraken over jouw arbeidsvoorwaarden. Maar zeven arbeidsvoorwaarden worden niet bepaald door jouw cao, maar door die van je opdrachtgever.
- Je brutoloon: Dit wordt bepaald door je plek in de loonschaal die je opdrachtgever gebruikt.
- Arbeidsduurverkorting: Dit zijn adv-dagen. Atv-dagen kunnen ook een afspraak zijn. Je uitzendbureau bepaalt of dit in tijd of geld wordt uitbetaald.
- Toeslagen: Voor overwerk, bijzondere uren, verschoven uren, ploegendiensten of lichamelijk zwaar werk.
- Periodieke loonsverhoging: Een loonsverhoging passend bij een groei in je functie of werkervaring. Bijvoorbeeld bij ieder nieuw dienstjaar. Je opdrachtgever bepaalt de hoogte en het tijdstip.
- Vergoeding van kosten: Een vergoeding van kosten die je voor je werk moet maken. Zoals een reiskostenvergoeding.
- Vergoeding van je reisuren
- Initiële loonsverhoging: Een algemene loonsverhoging. Verhoging van een vast bedrag of percentage die voor iedereen tegelijk geldt. Kan op één of meerdere vaste momenten in een jaar voorkomen.
Heeft een cao geen afspraken over adv-dagen, toeslagen of vergoedingen? Dan is dit ook geen onderdeel van jouw inlenersbeloning.
Let op: heeft jouw opdrachtgever nog een extra arbeidsvoorwaardenregeling bovenop de cao? Met daarin afspraken over de eerder genoemde arbeidsvoorwaarden? Dan gelden die afspraken als jouw inlenersbeloning.
Dertiende maand of eindejaarsuitkering
Een mogelijke dertiende maand of eindejaarsuitkering valt niet onder je inlenersbeloning. Jouw vaste collega’s bij je opdrachtgever kunnen daar recht op hebben, maar die afspraak in de cao geldt niet zomaar voor jou. Dit is alleen onderdeel van jouw inlenersbeloning als daar aparte afspraken over zijn gemaakt. Of als de cao van je opdrachtgever zegt dat het ook voor uitzendkrachten geldt.
Wat betekent de inlenersbeloning voor mij?
- Jij verdient hetzelfde loon als een vaste collega met eenzelfde of een vergelijkbare functie en werkzaamheden.
- Jouw inlenersbeloning kan er bij elke opdrachtgever anders uitzien. Verander je van opdracht en werkgever, dan veranderen de zeven arbeidsvoorwaarden ook.
- Jouw uitzendbureau is verplicht om je op tijd informatie te geven over je loon, functie en de mogelijke adv-dagen, toeslagen en vergoedingen die je zal krijgen.
- Heb je bij verschillende opdrachtgevers in dezelfde functie gewerkt en loop je door die wisselingen loonsverhoging mis? Dan houdt je uitzendbureau bij een volgende opdracht rekening met een loonsverhoging voor jouw groei in werkervaring.
- Verandert de cao van je opdrachtgever terwijl je er werkt? Dan zullen jouw arbeidsvoorwaarden ook veranderen.
- Ook voor de inlenersbeloning geldt dat je nooit minder dan het wettelijk minimumloon mag verdienen.
Opdrachtgever zonder cao
Is er geen cao? Dan moet je uitzendbureau uitzoeken op welke manier de opdrachtgever zijn personeel beloont. Dan gelden de eigen bedrijfsregels en arbeidsvoorwaarden. Ook dan wordt er gekeken naar de lonen van vast personeel met eenzelfde of vergelijkbare functie als die van jou.
Wanneer geldt de inlenersbeloning niet voor mij?
De inlenersbeloning geldt voor iedere flexwerker met een uitzendcontract. Er zijn wel een paar uitzonderingen. In de volgende situaties geldt die inlenersbeloning niet voor jou:
- Je bent niet in te delen in een loonschaal of functie. Jouw loon spreek je af met je uitzendbureau. Soms wordt ook de opdrachtgever bij dat overleg betrokken.
- Je valt onder de allocatiegroep. Je zit bijvoorbeeld in de Wajong of hebt meer begeleiding nodig omdat je een lange tijd werkloos bent geweest. Je ontvangt het cao-loon uit de cao voor uitzendkrachten.
Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.