Rekenmachine
Hoe vraag ik loonsverhoging en wat betekenen al die ingewikkelde termen op mijn loonstrook?
Salaris: een beloning waar soms veel vragen over zijn
Thema's

Salaris

Als je werkt dan staat daar natuurlijk een beloning tegenover: je salaris. Hoeveel je verdient is onder andere afhankelijk van het aantal uur dat je werkt en de afspraken die zijn vastgelegd in je arbeidsovereenkomst of cao.

Op deze pagina krijg je antwoord op jouw vragen over salaris. Heb je meer vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Hoe wordt de hoogte van mijn salaris bepaald?

Als je start met een nieuwe baan bespreek je natuurlijk eerst je arbeidsvoorwaarden met je nieuwe werkgever voordat je het contract ondertekent. De hoogte van jouw salaris is daar ook onderdeel van.

Meestal zijn er afspraken over je salaris in de cao vastgelegd. Dit betekent niet dat er helemaal geen onderhandelingsruimte is, maar het geeft wel de kaders aan. Kijk dus eerst of er een cao van toepassing is. In de cao kun je zien welke salarisschaal bij jouw functie hoort. De hoogte van je salaris is verder afhankelijk van de trede waarin je wordt ingedeeld. Die inschaling hangt weer af van je ervaring, leeftijd en opleidingsniveau. In je cao staat ook of er toeslagen gelden. Bijvoorbeeld voor onregelmatige werktijden.

Is er geen cao?

Dan bepaalt je werkgever in principe de hoogte van je salaris en eventuele toeslagen. Dan is het goed om te vragen hoe je werkgever de hoogte van je salaris precies vaststelt en waar en hoe dat is vastgelegd. Is de hoogte van het salaris bijvoorbeeld wel tenminste het wettelijk minimumloon? En is het mogelijk om in de toekomst te groeien in salaris?
Je werkgever zal jou een voorstel doen voor een salaris en het is aan jou om te bepalen of je dat een redelijke beloning vindt voor het werk dat je gaat doen. Daar kun je dan over onderhandelen. En als je het bedrag écht te laag vindt en je komt er in salarisonderhandelingen niet uit, dan kun je natuurlijk altijd besluiten om niet met elkaar in zee te gaan.

Zoals aangegeven is er vaak ruimte voor onderhandeling over je salaris wanneer je aan een nieuwe baan begint. Geen idee hoe je dat aanpakt?

Bekijk deze tips voor salarisonderhandelingen

Hoe zit het met salarisverhoging?

Meestal heb je recht op een periodieke salarisverhoging. In je cao staat vaak wanneer en met welk percentage de loonschalen worden verhoogd. Ook staat in de cao vaak dat je meer salaris krijgt als je doorgroeit naar een hogere trede of als je er weer een jaartje extra ervaring bij krijgt.
Zonder cao is een werkgever niet verplicht om een (jaarlijkse) salarisverhoging te geven. Vaak hangt een verhoging dan vooral samen met goed functioneren. Veel werkgevers hebben wel een methode om dit te toetsen en te bepalen wanneer je iets extra’s verdient. Maar als je werkgever er nooit over begint dan moet je er echt zelf om vragen, bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek. Je kunt natuurlijk ook een apart salarisgesprek inplannen om een mogelijke salarisverhoging te bespreken. En dan komt het vooral aan op je onderhandelingsvaardigheden en of je kunt aantonen dat je echt waarde toevoegt aan het bedrijf. Best lastig, maar vaak wel de moeite waard.

Wanneer krijg ik mijn salaris?

In je arbeidsovereenkomst of cao staat het tijdvak waarover je werkgever je salaris moet betalen. Ná dit tijdvak krijg je het bedrag op je rekening gestort. Bij een weekloon ontvang je bijvoorbeeld salaris na een week werken en bij een maandloon aan het eind van de maand. Let op: je werkgever kan het tijdvak waarna je jouw salaris krijgt verlengen. Dat kan alléén wanneer dit in jouw arbeidsovereenkomst of cao is opgenomen. Maar er zijn grenzen. Bij een weekloon mag de uitbetaling nooit langer duren dan een maand en bij een maandloon nooit langer dan een kwartaal. Check dus wat hierover in jouw contract of cao staat.

Mijn salaris is niet op tijd uitbetaald. Wat kan ik doen?

Vraag eerst aan je werkgever waarom je nog geen salaris hebt ontvangen en wanneer je loon wél wordt uitbetaald. Er kan natuurlijk iets mis zijn gegaan in de administratie.
Reageert je werkgever niet of weigert hij jouw salaris te betalen? Dan is het tijd voor actie. Eén van onze gespecialiseerde juristen kan je helpen met loonvordering om jouw achterstallig salaris alsnog uitbetaald te krijgen.
Bovendien heb je, als je salaris op de derde werkdag na de uiterste betaaldatum nog steeds niet uitbetaald is, automatisch recht op een wettelijke verhoging. Dit is een boete die kan oplopen tot wel 50% van het loon dat je tegoed hebt. Ook heb je recht op wettelijke rente over de periode dat je werkgever te laat is met betalen.

Lees meer over onze gratis rechtshulp voor leden

Wat betekenen al die ingewikkelde termen op mijn loonstrook?

Snap je niet waar al die afkortingen en ingewikkelde termen op je loonstrook voor staan? Wees gerust, je bent niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om hun loonstrook te ontcijferen. Een top 5 van de meest genoemde onbegrijpelijke termen van de loonstroken van onze leden:
 1. WIA
 2. WGA
 3. OP
 4. Gedifferentieerde premie Whk
 5. Heffingskorting
Lees meer over de ingewikkelde termen op je loonstrook

Help, mijn collega verdient meer!

In onze whitepaper lees je 9 goede en minder goede redenen waarom je collega die hetzelfde werk doet toch meer verdient dan jij.
GeldOntvang het laatste nieuws over jouw sector

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden

Profiteer ook van deze voordelen voor leden

 • Invloed op je arbeidsvoorwaarden
 • Antwoord op al je vragen over werk en inkomen
 • Hulp bij de jaarlijkse belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen

Veelgestelde vragen

 • Ik heb geen salarisstrook gekregen. Wat nu?

  Onderneem actie

  Wanneer je een wisselend salaris hebt of bijvoorbeeld wisselende overuren, dan moet de werkgever iedere maand een loonstrook geven. Als je werkgever nooit schriftelijk de gegevens heeft opgegeven die hij moet verstrekken, dan kun je naar de rechter stappen. Neem in dat geval contact op met onze juridische specialisten. Je kunt ook bij de Belastingdienst navragen of er voor jou loonheffing en premies werknemersverzekeringen worden afgedragen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je de werkgever hierop aanspreken.
 • Wat staat er op mijn loonstrook?

  Van je werkgever krijgt je een loonstrook. Hierop staat een specificatie van je salaris.

  Veel werknemers krijgen iedere maand een loonstrook, maar dat is niet verplicht. Je krijgt in ieder geval een loonstrook bij de betaling van je eerste salaris. Ook krijg je een loonstrook als er iets verandert in het salaris of in de loonheffingen.

  Aan de hand van jouw loonstrook kun je controleren of je het juiste salaris hebt gekregen. Het is dus heel belangrijk dat je jouw loonstrook goed bekijkt en dat je ook snapt wat er staat. Bewaar je loonstrookjes en jouw jaaropgave altijd goed! Je kunt deze bijvoorbeeld nodig hebben bij het invullen van je aangifteformulier voor de inkomstenbelasting of het aanvragen van een uitkering.

  Op je loonstrook staan de volgende gegevens:
  • Het bruto loonbedrag.
  • De onderdelen van het loonbedrag moeten afzonderlijk uitgelegd worden.
  • De vakantiebijslag.
  • Het wettelijk minimumloon of het wettelijk minimum jeugdloon dat van toepassing is.
  • Afzonderlijke toelichting van de vergoedingen.
  • Afzonderlijke toelichting van inhoudingen of verrekeningen met het loon.
  • De bedrijfsnaam en de naam van je werkgever.
  • De periode waarover het loon wordt betaald
  • De arbeidsduur zoals die in je arbeidscontract staat.
  Bekijk een loonstrook met uitleg van ADP >

  Bekijk ook de lijst met uitleg van ingewikkelde termen afkortingen die op je loonstrook staan >
 • Hoe hoog is het wettelijke minimumloon?

  Het wettelijk minimumloon (WML) wordt twee keer per jaar vastgesteld

  Elk jaar wordt op 1 januari en 1 juli het wettelijk minimumloon vastgesteld. Dit is het loon dat je minimaal moet ontvangen als je werkt. Het minimumloon beschermt je tegen onderbetaling. Bekijk het overzicht van minimumlonen >
 • Ik weet mijn brutoloon, maar wat verdien ik netto?

  Bekijk de uitleg berekening bruto-netto

  Voordat je netto verdiende salaris op je rekening wordt gestort, vindt er een berekening van bruto naar netto plaats. Deze berekening staat op het loonstrookje dat je van de werkgever krijgt. Bij je brutoloon worden, indien van toepassing, eerst een aantal dingen opgeteld. Zo kun je recht hebben op overwerktoeslagen en reiskostenvergoeding. Daarna worden er allerlei bedragen van je brutoloon afgetrokken zoals:

  • Loonheffing
   De loonheffing bestaat uit: loonbelasting (hoeveel loonbelasting je betaalt is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen) en premie voor de volksverzekeringen (AOW, ANW en AWBZ)
  • Pensioenpremie
   Deze premie wordt eventueel ingehouden voor je aanvullende pensioen
  Jouw werkgever zorgt ervoor dat ingehouden bedragen terechtkomen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst en het Pensioenfonds. Het bedrag wat overblijft nadat alle bedragen bij je brutoloon zijn opgeteld en ervan zijn afgetrokken, is je nettoloon. Dit is het bedrag dat je op je bankrekening gestort krijgt.

  Twijfel je over de bruto-netto berekening op je loonstrook? Dan kun je dat het beste eerst bespreken met je werkgever of de salarisadministratie. Of doe onze salaris check , dan weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

  Doe zelf een bruto-netto berekening op Loonwijzer.nl >
 • Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

  Bereken het zelf met onze vakantiegeldtool

  Het minimum bedrag aan vakantiegeld waar je recht op hebt is acht procent van je brutoloon. Vakantiegeld wordt meestal bij je salaris van mei of juni uitgekeerd en is een fijn extraatje.

  Bereken nu zelf je vakantiegeld met onze handige tool >